Siirry sisältöön
  • Svenska
  • English

Valintaperusteet - Restonomi (AMK), matkailu- ja tapahtuma-ala, monimuotototeutus, Porvoo


Hakukelpoisuusvaatimukset

Voit hakea ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin, mikäli olet suorittanut

  • lukion oppimäärän ja/tai ylioppilastutkinnon
  • International Baccalaureate -tutkinnon (IB) ja/tai valmistunut IB-lukiosta ja kirjoittanut IB-kokeissa 6 ainetta (IB-DP results/certificate)
  • European Baccalaureate -tutkinnon (EB)
  • Reifeprüfung (RP) / Deutsches Internationales Abitur (DIA) -tutkinnon
  • ammatillisen perustutkinnon tai niitä vastaavat aikaisemmat opinnot (120 opintoviikon tai 180 osaamispisteen laajuus) tai sitä vastaavan aiemman vähintään 80 opintoviikon laajuisen suomalaisen ammatillisen tutkinnon
  • suomalaisen opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon
  • näyttötutkintona ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai niitä vastaavan aikaisemman tutkinnon
  • ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin
  • alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon.

Tarkista tästä tuleeko sinun liittää liitteitä hakulomakkeellesi. Hakuvaiheessa hakulomake ohjaa tarvittavista liitteistä.

Hakukelpoisuus tarkastetaan hyväksytyiltä. Ammattikorkeakoulu voi halutessaan poiketa tästä. Todistusvalinnassa hakijalla tulee olla aina valintatapaan soveltuva tutkinto voidakseen tulla huomioiduksi kyseisessä valintatavassa. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkastanut haussa käytetyt tiedot.

Voit myös tulla valituksi tutkintoon johtavaan koulutukseen harkinnanvaraisella valinnalla, mikäli ammattikorkeakoulu toteaa sinulla muutoin olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet. Jokainen ammattikorkeakoulu päättää itse harkinnanvaraisuuden käyttämisestä. Tätä mahdollisuutta käyttävät kuitenkin vain harvat ammattikorkeakoulut. Voit tarkistaa hakukohteiden tiedoista, onko sinua kiinnostavassa koulutuksessa käytössä harkinnanvaraista valintaa.

Pakolaisasemassa oleva tai turvapaikanhakija voi hakea ja tulla valituksi koulutukseen aivan kuten kuka tahansa muukin hakukelpoinen Suomen tai muun maan kansalainen. Jos hakija on Suomessa pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija tulee hänen osoittaa statuksensa voimassa olevalla viranomaispäätöksellä. Lisätietoja saat hakijapalveluista.

Terveydelliset vaatimukset

Sosiaali- ja terveysalan, humanistisen alan ja kasvatusalan, liikunnan sekä merenkulun ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen sovelletaan ns. SORA-lainsäädäntöä. Näillä aloilla on alaikäisten turvallisuutta, potilas- ja asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia, jotka rajoittavat opiskelijaksi ottamista. Tällöin edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.

Perehdy huolellisesti alakohtaisiin terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyviin vaatimuksiin ammattikorkeakouluun.fi-sivustolla.


Valintaperustekuvaus

Ammattikorkeakoulut käyttävät kolmea eri valintatapaa:

  • Todistusvalinta (Ylioppilastutkinto)
  • Todistusvalinta (Ammatillinen perustutkinto)
  • AMK-valintakoe

Suomalaisen ylioppilastutkinnon, kansainvälisen ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon suorittaneen hakijan tulee osoittaa todistusvalinnassa opetuskielen taito erikseen määritellyllä aiemmalla tutkinnolla / tutkinnon osalla tai erillisellä kielitestillä, mikäli hakija on suorittanut aiemman tutkinnon muulla kuin opetuskielellä. Tarkemmat tiedot kielitaitovaatimuksista löytyvät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Rakennusarkkitehti (AMK) ja merikapteeni (AMK) koulutuksiin haettaessa järjestetään todistusvalinnan ja AMK-valintakokeen lisäksi erillinen soveltuvuuskoe. Rakennusmestari (AMK) koulutuksessa todistusvalinnan ja AMK-valintakokeen lisäksi opiskelijavalinnassa voidaan huomioida rakennusalan työkokemus.

Lisätietoja löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Löydät tietoa valintatavoista tältä sivulta osiosta "Valintatavat"

Ensikertalaiskiintiö

Korkeakoulut varaavat osan yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa korkeakoulussa.

Olet ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos

  • et ole suorittanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa Suomessa
  • et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen

Kynnysehdot

  • Hakukohteelle on saatettu asettaa kynnysehto, joka tarkoittaa tietyn aineen ja/tai arvosanan kohdalle asetettua vaatimusta, joka sinun tulee täyttää voidaksesi tulla valituksi.
  • Esimerkiksi ylioppilastutkinnon todistusvalinnassa kynnysehtona voi olla pitkän matematiikan C / lyhyen matematiikan E tarkoittaa, että jokaisen hakijan tulee täyttää kyseinen kynnysehto, riippumatta muiden aineiden tuottamasta yhteispistemäärästä, voidakseen tulla valituksi todistusvalinnalla kyseiseen hakukohteeseen.
  • Esimerkiksi ammatillisen perustutkinnon todistusvalinnassa voi olla matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen kynnysehtona arvosana 4, joka jokaisen hakijan tulee täyttää voidakseen tulla valituksi todistusvalinnalla kyseiseen koulutukseen, riippumatta muiden yhteisten tutkinnon osien ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottamasta yhteispistemäärästä.
  • Katso mahdolliset kynnysehdot hakukohteiden tiedoista.

Vähimmäispisteet

  • Hakukohteelle on saatettu asettaa vähimmäispisteet, jotka tarkoittavat pistemäärää, joka sinun tulee vähintään saada todistusvalinnassa pisteytettyjen aineiden yhteen lasketuista pisteistä voidaksesi tulla valituksi.
  • Katso mahdolliset vähimmäispisteet hakukohteiden tiedoista.

Valintatavat

Todistusvalinta (Ylioppilastutkinto)

  • Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.
  • Osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ylioppilastutkinnon, kansainvälisen EB-, IB- ja Suomessa suoritetun RP/DIA-tutkinnon perusteella. Ylioppilastutkinnolla (suomalainen tai kansainvälinen) hakeville on omat aloituspaikkamääränsä, jotka vaihtelevat hakukohteittain.
  • Todistusvalinnan pisteytysmallit ovat käytössä kaikissa ammattikorkeakouluissa ja kaikilla koulutusaloilla lukuun ottamatta kulttuurialaa ja tulkin koulutusta, joissa todistusvalintoja ei käytetä. Ammattikorkeakouluilla saattaa olla todistusvalinnassa käytössä vähimmäispisteraja ja/tai kynnysehtoja.
  • Todistusvalinnan yhteydessä erillisiä soveltuvuuskokeita järjestetään vain rakennusarkkitehti (AMK) ja merikapteeni (AMK) koulutuksiin haettaessa. Rakennusmestari (AMK) koulutuksen opiskelijavalinnassa voidaan todistusvalinnan lisäksi huomioida rakennusalan työkokemus. Lisätietoja löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.
  • Hakuvaiheessa hakulomake ohjeistaa sinua tarvittavista liitteistä.
  • Kevään 2025 todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 26.5.2025.

Todistusvalinta (Ammatillinen perustutkinto)

  • Osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella. Ammatillisella perustutkinnolla hakeville on omat aloituspaikkamääränsä, jotka vaihtelevat hakukohteittain.
  • Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.
  • Todistusvalinnan pisteytysmallit ovat käytössä kaikissa ammattikorkeakouluissa ja kaikilla koulutusaloilla lukuun ottamatta kulttuurialaa ja tulkin koulutusta, joissa todistusvalintoja ei käytetä. Ammattikorkeakoulut saattavat määrittää haussa olevalle koulutukselle todistusvalinnassa vähimmäispisterajan ja/tai kynnysehtoja.
  • Todistusvalinnan yhteydessä erillisiä soveltuvuuskokeita järjestetään vain rakennusarkkitehti (AMK) ja merikapteeni (AMK) koulutuksiin haettaessa. Rakennusmestari (AMK) koulutuksen opiskelijavalinnassa voidaan huomioida todistusvalinnan lisäksi rakennusalan työkokemus. Lisätietoja löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta. Huom. ammattikorkeakouluun.fi-sivuston kevään toisen yhteishaun tiedot päivitetään tammikuun 2025 loppuun mennessä.
  • Hakuvaiheessa hakulomake ohjeistaa sinua tarvittavista liitteistä.
  • Todistusvalinnassa ovat mukana vuonna 2025 valmistuvat hakijat, joiden tarvittavat suoritustiedot sekä tutkintosuorituksen vahvistuspäivämäärä ovat tallennettuna KOSKI-palveluun 13.5.2025 mennessä. Näitä suoritustietoja ovat seuraavat: osasuoritusten arvosanat, perustutkinnon painotettu keskiarvo, koko tutkintosuorituksen vahvistus.
  • Jos hakija suorittaa ammatillisen perustutkinnon Ahvenanmaalla 2025, hakijan pitää viimeistään 12.5.2025 klo 15.00 mennessä ladata todistus Opintopolkuun (missä käy ilmi lopulliset osasuoritukset, painotettu keskiarvo, ja vahvistustieto valmistumisesta), jotta hän on mukana todistusvalinnassa. Jos todistusta ei toimiteta määräaikaan mennessä, hakija voi tulla valituksi vain AMK-valintakokeen perusteella.
  • Ammatillisten tutkintojen korotetut arvosanat huomioidaan ammattikorkeakoulujen todistusvalinnoissa KOSKI-palvelun tietojen perusteella.
  • Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa. Näyttötutkinnon suorittanut hakija voi tulla valituksi vain AMK-valintakokeen perusteella.
  • Kevään 2025 todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 26.5.2025.

AMK-valintakoe

AMK-valintakoe järjestetään järjestetään keväällä ajalla 26.5.-28.5.2025. Ammattikorkeakoulujen tarjoamat valintakoetilaisuudet vaihtelevat ammattikorkeakouluittain. Löydät tarjolla olevat valintakoetilaisuudet sekä muita tarkempia tietoja AMK-valintakokeesta ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana yhteishaun hakulomakkeella. Valintakoetilaisuuksien paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Tutustu huolellisesti valintakokeeseen liittyviin ohjeisiin ennen AMK-valintakokeeseen osallistumista.

AMK-valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista. Löydät esimerkkitehtäviä ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

AMK-valintakoe on käytössä seuraavilla koulutusaloilla:

  • Humanistinen ala ja kasvatusala
  • Liiketalouden ja tietojenkäsittelyn ala
  • Luonnonvara-ala
  • Matkailu-, ravitsemis- ja talousala
  • Merenkulun ala
  • Sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoito-ala
  • Tekniikan ala

Valintakokeen sisältö ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Suoritat yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita.

Suurin osa ammattikorkeakoulujen hakukohteista käyttää AMK-valintakoetta.

Todistusvalinnan kautta valituksi tulleiden hakijoiden ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.

Rakennusarkkitehti (AMK) ja merikapteeni (AMK) koulutuksiin haettaessa järjestetään todistusvalinnan ja AMK-valintakokeen lisäksi erillinen soveltuvuuskoe. Rakennusmestari (AMK) koulutuksen opiskelijavalinnassa voidaan huomioida todistusvalinnan ja AMK-valintakokeen lisäksi rakennusalan työkokemus.

AMK-valintakokeen yksilölliset järjestelyt

Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, avustaja, tekninen apuväline, rauhallinen koetila, erillinen näyttö tai muu erityisjärjestely), tulee sinun hakea yksilöllisiä järjestelyitä tai ilmoittaa niiden tarpeesta täyttämällä yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus.

Tarkista ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta, missä tilanteissa sinun tulee hakea yksilöllisiä järjestelyitä ja missä tilanteissa riittää ilmoitus. Jos haet yksilöllisiä järjestelyitä, liitä hakemuksellesi asiantuntijalausunto, jossa kerrotaan, millaisia yksilöllisiä järjestelyitä haet ja millä perusteella (mahdolliset diagnoosit ja muut perustelut haetuille tukitoimille). Toimita hakemus siihen ammattikorkeakouluun, jossa olet ilmoittanut osallistuvasi valintakokeeseen. Kunkin hakijan tilanne harkitaan erikseen.

Yksilöllisten järjestelyjen hakemus ja mahdolliset liitteet on toimitettava määräaikaan mennessä sen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin, missä olet osallistumassa AMK-valintakokeeseen.

Lisätietoja löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.


Kokeet

AMK-valintakoe

Lisää tietoa AMK-valintakokeesta kohdassa "Valintatavat".


Liitteet

Todistukset

Hakemusliitteet ja valintakokeen yksilöllisten järjestelyiden hakemus

Katso hakemusliitteiden määräajat täältä https://www.ammattikorkeakouluun.fi/hakijalle/hakeminen/#hakemusliitteet

 

Jos olet ilmoittautunut Haaga-Helian valintakoetilaisuuteen ja tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa, lähetä sähköinen yksilöllisten järjestelyiden hakemus liitteineen 1.4.2025 klo 15:00 mennessä. Tarkemmat ohjeet saat täältä. Jos olet ilmoittautunut jonkun muun ammattikorkeakoulun järjestämään valintakoetilaisuuteen, toimita hakemus sen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin, jossa osallistut valintakokeeseen.


Liite ladataan hakulomakkeelle

Toimitettava viimeistään

1.4.2025 klo 15:00