Rakennusarkkitehti (AMK), päivätoteutus

Koulutuksen perustiedot
Koulutustyyppi
Opetuskielet
Koulutuksen laajuus
Suunniteltu kesto
Opetusaika
Opetustapa
Maksullisuus
Koulutuksen kuvaus
Rakennusarkkitehti (AMK) on monipuolinen rakennetun ympäristön asiantuntija
Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelmassa yhdistyvät luovuus, tekninen osaaminen ja rakennetun ympäristön asiantuntijuus. TAMKista valmistunut rakennusarkkitehti (AMK) ymmärtää rakennetun ympäristön suunnittelun monialaisuuden ja vastuullisuuden.
Projektimuotoisuus ja opitun tiedon soveltaminen käytäntöön ovat oppimi
...Koulutuksen hakukohteet
Yhteishaku ( 1 )
Haku alkaa:
11.3.2025 klo 08:00
Haku päättyy:
25.3.2025 klo 15:00
Koulutus alkaa:
Syksy 2025
Pohjakoulutus:
Yleinen ammattikorkeakoulukelpoisuus
Opiskelupaikkoja:
30, joista ensikertalaisille 26
Siirtohaku ( 2 )
Haku alkaa:
2.5.2025 klo 08:00
Haku päättyy:
16.5.2025 klo 15:00
Koulutus alkaa:
Syksy 2025
Pohjakoulutus:
Alempi korkeakoulututkinto
Ammattikorkeakoulututkinto
Opiskelupaikkoja:
3
Haku alkaa:
4.3.2025 klo 08:00
Haku päättyy:
29.4.2025 klo 15:00
Koulutus alkaa:
Syksy 2025
Pohjakoulutus:
Yleinen ammattikorkeakoulukelpoisuus
Opiskelupaikkoja:
10
Lisätietoa koulutuksesta
Osaamistavoitteet
Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelmassa yhdistyvät luovuus, tekninen osaaminen ja rakennetun ympäristön asiantuntijuus. TAMKista valmistunut rakennusarkkitehti (AMK) ymmärtää rakennetun ympäristön suunnittelun monialaisuuden ja vastuullisuuden.
Sisältö
Opetus perustuu suunnitteluprojekteihin, joissa sovelletaan käytäntöön teoriatietoa rakennus- ja talotekniikasta, korjausrakentamisesta, energiatehokkuudesta, vähähiilisyydestä ja asiakaslähtöisyydestä.
Opinnoissa käydään läpi rakentamisen ja rakennusalan perusteet, arkkitehtuurisuunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet sekä suunnittelun perustyökalut. Perehdyt asuntosuunnitteluun ja julkiseen rakentamiseen, runkojärjestelmiin, rakenneosiin ja rakennusfysiikkaan sekä energiatalouteen. Omaksut BIM-mallinnuksen hyödyntämiseen suunnittelualojen yhteensovittamisessa sekä korjausrakentamisessa. Osaamisesi täydentyy rakennusterveyden opinnoilla sekä korjausrakentamiseen liittyvillä projekteilla.
Suunnittelutehtävät tehdään digitaalisesti ja kolmiulotteisesti virtuaali- ja tietomalleiksi. Tietomallien tarjoamaa tietoa hyödynnetään lisäksi rakennusosien suunnitteluun ja listaukseen, energia-, kustannus- ja hiilijalanjälkilaskentaan sekä olosuhdesimulointiin.
Opiskelu TAMKin rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelmassa on monipuolista lähiopetusta, jossa hyödynnetään monialaisen korkeakoulun mahdollisuuksia niin opiskelijoiden kuin opettajien asiantuntemuksen laajentamiseksi. Käytännön projektien kautta avartuu ymmärrys eri suunnittelualojen yhteistyön tärkeydestä sekä tiimityöharjoittelua eri osapuolien näkemysten yhteensovittamisesta.
Suuntautumisvaihtoehdot
Sinulla on mahdollisuus suorittaa täydentäviä opintojaksoja rakennustekniikan, talotekniikan ja rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelmassa. Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelmassa ei ole opintosuuntavaihtoehtoja.
Opintojen rakenne
Opintojen laajuus on 240 op ja ne kestävät 4 vuotta. Opiskelu on kokoaikaista.
Rakennusarkkitehtikoulutuksen opinnot tähtäävät monipuoliseen tekniikan, rakennustekniikan ja arkkitehtuurin osaamiseen. Opiskelija voi valita opintoja myös muista rakentamiseen liittyvistä koulutuksista.
Osaaminen muodostuu opintojen aikana perus- ja ammattiopinnoista (165 op), vapaasti valittavista opinnoista (15 op), valinnaisista ammattiopinnoista (15 op), harjoittelusta (30 op) ja opinnäytetyöstä (15 op). Opiskelu ja harjoittelu muodostavat nousujohteisen kokonaisuuden.
Opinnäytetyö
Neljäntenä opintovuonna teet työelämälähtöisen opinnäytetyön. Opinnäytetyön avulla osoitat, kuinka osaat soveltaa tietoja ja taitoja arkkitehtuurin alaan liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä. Opinnäytetyön teossa hyödynnät tiedonhankkimistaitojasi, oman työsi raportointiosaamista ja tavoitteellista työskentelytaitoa.
Tutustu opiskelijoiden tekemiin opinnäytetöihin Theseus.fi -sivustolla.
Uramahdollisuudet
Rakennusarkkitehti (AMK) voi toimia asiantuntijana, konsulttina tai viranomaisena rakennetun ympäristön eri tehtävissä. Rakennusarkkitehteja työllistävät suunnittelutoimistot, rakennusliikkeet, rakennusteollisuus, julkishallinto ja kuntasektori. Opintojen aikana on mahdollista myös tutustua yrittäjyyteen.
Koulutuksen antama pätevyys
Rakennusarkkitehti (AMK) on Suomen lainsäädännön mukaisesti soveltuva tutkinto vaativiin suunnittelutehtäviin rakennussuunnittelussa. Rakentamislaki 2025 -lakiuudistuksen mukaan tutkinto täyttää myös erittäin vaativien suunnittelutehtävien pätevyysvaatimuksen tutkinnon osalta. Lainsäädännössä näihin kelpoisuusvaatimuksiin edellytetään lisäksi soveltuvaa työkokemusta, joka suunnittelijan tulee kartuttaa tutkinnon suorittamisen jälkeen.
Kansainvälistyminen
TAMKin opiskelijana voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla TAMKin yhteistyökorkeakouluissa, joita on yli 300 yhteensä yli 50 maassa. Voit myös hankkia harjoittelupaikan mistä tahansa maasta. TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat sadat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Muita keinoja hankkia kieli- ja kulttuuriosaamista ovat Erasmus BIP (Blended Intensive Program) -kurssit yhteistyökorkeakoulujen kanssa, kieliopinnot, ulkomaalaisten opiskelijoiden tuutorointi, ystäväperhetoiminta, englanninkieliset opintojaksot ja kansainväliset hankkeet sekä projektit.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelma on rakennettu siten, että opinnoissa on mahdollista hyödyntää muiden rakentamiseen liittyvien koulutusten opintorakenteita. TAMK muodostaa rakentamisen kouluttamisen kokonaisuuden, jossa on koulutustarjontaa suunnittelusta, toteutuksesta, rakennusten ylläpidosta ja hallinnosta. Lisäksi talotekniikan tutkinto-ohjelmaa pystytään hyödyntämään rakennusarkkitehdin koulutuksessa. Opinnoissa hyödynnetään projektioppimista, jossa yhdistyvät rakennusalan eri tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet samassa rakennusprojektissa.
TAMKin tutkinto-opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita opintoja myös Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston tarjonnasta henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi mukaisesti. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua yliopistojen opintojaksoille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa näin yksilöllistä osaamistasi. Voit myös suorittaa opintoja muissa ammattikorkeakouluissa kansallisen opintotarjonnan kautta.
Tutkimuksen painopisteet
Tutkimuksen painopisteenä on soveltavan arkkitehtuurin havainnollistaminen ja tietomallinnuksen hyödyntäminen arkkitehtuurissa. Koulutus on rakennettu siten, että tietomallien osaaminen ja hyödyntäminen on olennainen osa sekä koulutusta että soveltavaa tutkimusta.
Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelmassa tehdään tutkimusprojekteja ja opinnäytetöitä, jotka liittyvät monipuolisesti useaan TAMKin strategiseen painopistealueeseen.
Jatko-opintomahdollisuudet
Voit hakea ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin, kun sinulle on kertynyt tutkinnon jälkeen vähintään kaksi vuotta alan työkokemusta. Rakennusarkkitehdin ylempää AMK-tutkintoa ei vielä ole Suomessa, mutta usealla eurooppalaisella ammattikorkeakoululla on arkkitehtuurissa sekä Bachelor- että Master-ohjelma. TAMKin valmistuneena rakennusarkkitehtina on mahdollista hakea eurooppalaisten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen maisteriohjelmiin niiden hakuvaatimusten mukaisella tavalla.
Koulutuksen yhteyshenkilöt
Minna Nyström-Järvinen
Lehtori, Rakennettu ympäristö ja biotalous
etunimi.sukunimi@tuni.fi
Tietoa oppilaitoksesta

Tampere on Suomen suosituin opiskelu- ja asuinkaupunki. Kaupungin sijainti, hyvät kulkuyhteydet ja harrastusmahdollisuudet, tapahtumat sekä kohtuulliset elinkustannukset tekevät siitä vetovoimaisen. Joka kuudes kaupungin yli 240 000 asukkaasta on opiskelija – täällä on helppo solahtaa joukkoon. Moni sanoo, että Tampere on pieni suuri kaupunki, jossa tapahtuu paljon mutta joka on silti ihmisen kokoinen.
Tampereen ammattikorkeakoulu on Suomen toiseksi suurin ammattikorkeakoulu, jossa on yli 10 000 opiskelijaa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin.
TAMKissa voit suorittaa AMK- tai ylemmän AMK-tutkinnon näillä koulutusaloilla:
- kasvatusalat
- humanistiset ja taidealat
- kauppa, hallinto ja oikeustieteet
- tietojenkäsittely ja tietoliikenne (ICT)
- tekniikan alat
- maa- ja metsätalousalat
- terveys- ja hyvinvointialat
- palvelualat.
TAMKin pääkampus sijaitsee Tampereen Kaupissa, muutaman kilometrin päässä keskustasta. Muu toimipisteemme kaupungissa on Mediapolis. Pirkanmaan alueella TAMK tuottaa koulutusta myös muilla paikkakunnilla maakuntakorkeakoulutoiminnan puitteissa ja yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.
Yhdessä Tampereen yliopiston kanssa muodostamme Tampereen korkeakouluyhteisön, joka on Suomen toiseksi suurin monialainen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen keskittymä. Olemme ylpeitä ainutlaatuisesta korkeakouluyhteisöstämme, joka tarjoaa mahdollisuuksia täydentää omaa opintopolkua myös yliopiston tarjoamien mahdollisuuksien puitteissa.
Linkki TAMKin esittelyyn verkkosivuilla https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/tamk
TAMK lyhyesti
- opiskelijoita yli 13 000
- tutkinto-opiskelijoita noin 10 000
- koulutusvastuu 9 ohjauksen alalla
- yli 40 tutkinto-ohjelmaa, joista 13 englanninkielisiä
- ammatillinen opettajankoulutus
- lähes 2000 suoritettua tutkintoa vuodessa
- 335 partnerikorkeakoulua 55 maassa
- rehtori Mika Hannula
Opiskelijan oppaaseen on koottu kaikki tärkeä tieto, jota tarvitset opintoihin valmistautumisessa ja opintojen aikana: https://www.tuni.fi/fi/opiskelijan-opas/kasikirja/tamk/uudelle-opiskelijalle
Kampuksiin voit tutustua verkkosivuillamme: https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/tamk/tamkin-kampukset
Hakijapalvelut
Postiosoite:
Kuntokatu 3, 33520 Tampere
Käyntiosoite:
Kuntokatu 3, 33520 Tampere
Sähköposti:
hakijapalvelut.tamk@tuni.fi