Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma, taiteen kandidaatti ja maisteri (3 v + 2 v)

Koulutuksen perustiedot
Koulutustyyppi
Opetuskielet
Koulutuksen laajuus
Suunniteltu kesto
Opetusaika
Opetustapa
Maksullisuus
Koulutuksen kuvaus
Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmassa opiskelet pääaineena mediatiedettä. Mediatiede on kokeileva tieteenala, jossa tiede, taide ja teknologia yhdistyvät. Tarkastelet mediaa historiallisesta, kulttuurisesta, ilmaisullisesta ja tuotannollisesta näkökulmasta. Voit mielenkiintosi mukaan valita, painotatko opinnoissasi tieteellistä, taiteellista tai tuotannollista puolta. Voit myös valita opintoihisi jonkin audiovisuaalisen osaamisalueen, kuten liikkuvan kuvan, animaation, valokuvauksen, ääni-ilmaisun tai pelillisyyden, ja syventää sen osaamista opintojesi aikana.
...Koulutuksen hakukohteet
Yhteishaku ( 1 )
Haku alkaa:
11.3.2025 klo 08:00
Haku päättyy:
25.3.2025 klo 15:00
Koulutus alkaa:
Syksy 2025
Pohjakoulutus:
Yleinen yliopistokelpoisuus
Opiskelupaikkoja:
18
Siirtohaku ( 1 )
Haku alkaa:
2.5.2025 klo 08:00
Haku päättyy:
16.5.2025 klo 15:00
Koulutus alkaa:
Syksy 2025
Pohjakoulutus:
Yleinen yliopistokelpoisuus
Opiskelupaikkoja:
1
Lisätietoa koulutuksesta
Opintojen rakenne
Mediatieteen pääaineopintojen lisäksi kandidaatin tutkinnossa opiskellaan kieli- ja viestintäopintoja, kaikille taiteiden tiedekunnan muotoilualan koulutusohjelmille yhteisiä muotoilualan opintoja ja tutkimusopintoja sekä sivuaineopintoja.
Maisterin tutkinto koostuu mediatieteen syventävistä opinnoista ja sivuaineopinnoista.
Osaamistavoitteet
Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmasta valmistuessasi tunnistat keskeiset mediakulttuurin ilmenemismuodot sekä niiden historialliset taustat ja kykenet soveltamaan niistä hankittua tietoa tieteelliseen, taiteelliseen ja tuotannolliseen työhön. Olet pätevä toimimaan mediakulttuurin erilaisissa ammatillisissa, taiteellisissa, tuotannollisissa ja muissa audiovisuaalisen alan osaamista vaativissa tehtävissä.
Suuntautumisvaihtoehdot
Opiskelijat valitaan suoraan audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmaan.
Koulutuksen antama pätevyys
Taiteen kandidaatin tutkinto antaa pätevyyden hakea julkisia virkoja, toimia ja tehtäviä, joihin on vaatimuksena alempi korkeakoulututkinto.
Taiteen maisterin tutkinto antaa pätevyyden hakea julkisia virkoja, toimia ja tehtäviä, joihin on vaatimuksena ylempi korkeakoulututkinto.
Uramahdollisuudet
Koulutusohjelmasta valmistuu mediakulttuurin osa-alueiden ammattilaisia, jotka voivat työskennellä erilaisissa mediatuotannoissa, kehitys- ja suunnitteluprojekteissa, taiteen ja viestinnän johto-, tiedotus- ja koulutustehtävissä, itsenäisinä taiteilijoina, yrittäjinä tai tutkimustehtävissä.
Kansainvälistyminen
Kansainvälisty Lapin yliopistossa
Lapin yliopiston opiskelijana sinulla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta muun muassa lähtemällä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ulkomaille, tekemällä lyhyen vaihdon opintojen aikana, osallistumalla My Global Diary Ambassador -toimintaan tai ryhtymällä kansainväliseksi tuutoropiskelijaksi. Kansainväliseen toimintaan osallistuminen antaa sinulle kieli- ja kulttuurialueen tuntemuksen lisäksi paljon kansainvälisiä valmiuksia tulevalle työurallesi.
Tavoitteenamme on, että jokainen opiskelija saa tutkinnon, joka antaa valmiuksia kansainväliseen toimintaan ja kansainvälisille työmarkkinoille. Kansainvälistymisosaamisen tavoitteista keskustellaan oman opettajatuutorin kanssa ja huomioidaan osana henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (HOPS). Opiskelijavaihto on aina suunnitelmallista, jolloin kaikki vaihdossa suoritetut opinnot on mahdollista hyväksyä osaksi tutkintoa hyväksiluvun kautta. Ulkomailla voi suorittaa yhden sivuainekokonaisuuden, yksittäisiä tutkintoon sisältyviä kursseja, harjoittelun tai erikoistumisopintoja, joita Lapin yliopistossa ei ole tarjolla.
Tutustu eri mahdollisuuksiin ja löydä itselle sopiva tapa hankkia kansainvälistä osaamista!
Tutkimuksen painopisteet
Taiteiden tiedekunnan tutkimuksessa painottuvat moniarvoinen ja -kulttuurinen taide ja muotoilu pohjoisilla alueilla sekä erilaiset taiteen ja muotoilun luovat ratkaisut, joita kehitetään pohjoisen palveluiden tarpeisiin.
Ainutlaatuisen lisänsä tiedekunnan tutkimukseen tuo tieteen ja taiteen vilkas vuoropuhelu. Tiede ja taide yhdistyvät esimerkiksi muotoilun ja median kehittämistyössä sekä rakennettaessa uusia menetelmiä yhteisölliseen taidekasvatukseen. Myös monet tiedekunnan väitöstutkimukset sisältävät tieteellisen tutkimuksen rinnalla taiteellisen osion, esimerkiksi näyttelyn tai tuotekehitysprojektin.
Tutkimuksen kohteina ovat mm. high tech -materiaalit, virtuaaliset ympäristöt, palvelumuotoilu ja siihen liittyvät tieto- ja menetelmäopilliset kysymykset, pohjoinen taidehistoria ja -kulttuuri, sosiaalinen media sekä yhteisöllinen taidekasvatus. Lisäksi tiedekunnassa tutkitaan ekologisesti, taloudellisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävää muotoilua, ympäristö-, yhteisö- ja talvitaidetta sekä media- ja kuvataidetta.
Tiedekunnassa tehdään runsaasti myös kehittämistutkimusta, jonka kautta luodaan uusia sovellutuksia ja innovaatioita elinkeinoelämän, kulttuurin, koulutuksen, matkailualan sekä vapaa-ajan ja hyvinvoinnin palveluiden hyödynnettäviksi.
Opinnäytetyö
Kandidaatin tutkintoon kuuluva kandidaatintutkielma tehdään kandidaatin opintojen kolmantena opintovuonna. Tutkielman tavoitteena on harjaantua tieteellisen tutkimuksen tekemiseen.
Maisterin tutkintoa varten laaditaan pro gradu –tutkielma. Tutkielma tehdään maisteriopintojen ensimmäisenä ja toisena opintovuonna. Pro gradu voidaan tehdä tieteellisenä tutkielmana tai taiteellisen produktion ja siihen liittyvän suppeamman tieteellisen tutkielman yhdistelmänä. Tutkielman tavoitteena on harjaannuttaa opiskelija itsenäiseen tietojen sekä taitojen hankintaan, luovaan ongelmien ratkaisuun ja tieteelliseen ajatteluun sekä tarvittavien tutkimusmenetelmien hallintaan.
Mediatieteen opinnäytetyön aihepiirinä voi olla vaikkapa rock-kulttuuri, virtuaalitodellisuus, sosiaalinen media, videopelin äänet, tekoäly, elokuva, valokuva tai televisio-ohjelma.
Jatko-opintomahdollisuudet
Maisterin tutkinnon suoritettuasi voit hakeutua suorittamaan tohtorin tutkintoa.
Tietoa oppilaitoksesta

Lapin yliopisto on Euroopan unionin pohjoisin tiede- ja taideyliopisto. Arktinen yliopistomme kouluttaa tieteen ja taiteen osaajia aivan Napapiirin tuntumassa modernilla kampusalueella Rovaniemellä. Kansainvälisessä yliopistossamme opiskelee noin 4800 opiskelijaa.
Meillä voit opiskella ja tutkia kasvatustieteitä, oikeustieteitä, taidetta ja muotoilua, yhteiskuntatieteitä sekä pohjoisia ja arktisia kysymyksiä. Koko yliopistomme sijaitsee samalla kampuksella. Opinnoissasi voit hyödyntää kaikkien tiedekuntiemme ja yhteistyöyliopistojemme opetustarjontaa.
Monipuolisten opintojen kautta on hyvä ponnistaa tulevaisuuden työmarkkinoille. Yliopistostamme valmistuneet opiskelijat työllistyvät hyvin yhteiskunnan ja elinkeinoelämän palvelukseen eri puolille Suomea sekä ulkomaille.
Hakemisen palvelut
Postiosoite:
PL 122, 96101 Rovaniemi
Käyntiosoite:
Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi
Sähköposti:
hakijapalvelut@ulapland.fi
Puhelinnumero:
+35816341341
Lapin yliopisto, Taiteiden tiedekunta
Postiosoite:
PL 122, 96101 Rovaniemi
Käyntiosoite:
Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi
Sähköposti:
ttk.opinto@ulapland.fi
Puhelinnumero:
+35816341341