Sosionomi (AMK), päivätoteutus, VAMK

Koulutuksen perustiedot
Koulutustyyppi
Opetuskielet
Koulutuksen laajuus
Suunniteltu kesto
Opetusaika
Opetustapa
Maksullisuus
Koulutuksen kuvaus
VAMKissa haluamme olla osaamisen tärkein kumppani ja koulutamme sosionomiopiskelijoistamme tulevaisuuden osaajia, joilla on edelläkävijöiden näkemystä. Opetus ja oppiminen toteutetaan työelämäläheisesti eri organisaatioiden, järjestöjen, toimijoiden ja yritysten kanssa. Vaasan ammattikorkeakoulu on juuri sopivan kokoinen sympaattinen paikka opiskella. Opintojen ohjauksen ja tuen osalta käytössämme on opiskelijakeskeinen toimintamalli, joka koostuu ryhmänohjaajien koordinoimasta niin kutsutusta perusohjauksesta sekä muun moniammatilli
...Koulutuksen hakukohteet
Yhteishaku ( 2 )
Haku alkaa:
10.3.2026 klo 08:00
Haku päättyy:
24.3.2026 klo 15:00
Koulutus alkaa:
Syksy 2026
Pohjakoulutus:
Yleinen ammattikorkeakoulukelpoisuus
Opiskelupaikkoja:
60, joista ensikertalaisille 54
Haku alkaa:
11.3.2025 klo 08:00
Haku päättyy:
25.3.2025 klo 15:00
Koulutus alkaa:
Syksy 2025
Pohjakoulutus:
Yleinen ammattikorkeakoulukelpoisuus
Opiskelupaikkoja:
60, joista ensikertalaisille 54
Erillishaku ( 1 )
Haku alkaa:
1.3.2025 klo 08:00
Haku päättyy:
31.5.2025 klo 15:00
Koulutus alkaa:
Syksy 2025
Pohjakoulutus:
Harkinnanvaraisuus tai erivapaus
Opiskelupaikkoja:
5
Lisätietoa koulutuksesta
Opintojen rakenne
Sosionomi
- On myötäelävä, innovatiivinen, joustava, motivoitunut, yhteistyökykyinen ja vastuuntuntoinen
- Omaa vahvat vuorovaikutustaidot, osaa kuunnella
- Hahmottaa kokonaisuuksia ja osaa tehdä johtopäätöksiä sekä kyseenalaistaa vallitsevia oppeja ja työtapoja
- Voi toimia muun muassa huoltolaitoksen ja palvelukodin johtajana, koulukuraattorina, kehitysvammaistenohjaajana, sosiaaliohjaajana, kotipalvelun ohjaajana, kuntoutusohjaajana sekä lastentarhanopettajana
Sosionomikoulutus VAMKissa
Perus- ja ammattiopinnot
- Opiskelu sosionomiksi
- Sosionomina yhteiskunnassa
- Sosionomina maailmassa
- Ihmisenä elämänkaaren eri vaiheissa
- Monikulttuurinen asiakastyö
- Ammatillinen kasvu asiakastyössä
- Kuntouttavat työmenetelmät
- Asiakaslähtöiset palvelujärjestelmät
- Tutkimus ja kehittäminen
Suuntaavat ammattiopinnot
- Lapsi-, nuoriso- ja perhetyö
- Sosiaalipalvelutyö
Vapaasti valittavat opinnot 10 op
Harjoittelu Ohjattua harjoittelua 45 op, josta osan voi suorittaa ulkomailla.
Opinnäytetyö 15 op
Suuntautumisvaihtoehdot
Opiskelija voi suuntautua yksilöllisten valintojen avulla tiettyjen asiakasryhmien parissa työskentelyyn (esim. varhaiskasvatus, oppilashuoltotyö, lastensuojelutyö, ikäihmisten parissa tehtävä työ, nuorisotyö, vammaistyö ym.). Opiskelija valitsee vaihtoehtoisista syventävistä opinnoista neljä 5 op:n opintojaksoa ja yhden 3 op:n opintojakson. Varhaiskasvatuksen opettajan pätevyyttä tavoitteleva opiskelija valitsee erikseen määritellyt varhaiskasvatusosaamista tukevat opintojaksot.
Sosionomikoulutuksen suuntaavien opintojen tavoitteena on, että opiskelija saa valmiudet sosiaalialan asiantuntemusta vaativiin tehtäviin ja pystyy kehittämään sosiaalialaa moniammatillisessa työyhteisössä.
Suuntaavat ammattiopinnot
- Lapsi-, nuoriso- ja perhetyö
- Sosiaalipalvelutyö
Sosionomikoulutuksemme erityispiirteenä on sosiokulttuurinen lähestymistapa, jossa korostuu yhteisön ja kulttuurin merkitys yksilön kehittymiselle. Ryhmässä opitaan:
- Vuorovaikutustaitoja
- Toisten kuuntelua
- Itsepohdintaa
- Myötäelämisen merkitystä
- Erilaisten tilanteiden hallintaa
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Yhteistyö alan toimijoiden kanssa edistää niin ikään opettajien asiantuntijuutta ja tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä työelämän muuttuvien vaatimusten tasalla pysymistä. Myös opiskelijat voivat ohjaavien opettajien tuella toteuttaa tutkimus- ja kehittämistoimeksiantoja hoitoalan yrityksille ammattikorkeakoulun Yritysklinikan kautta. Sosionomikoulutuksessa toteutetaan myös projekteja ammattikorkeakoulun muiden koulutusalojen kanssa. Esimerkiksi tietojenkäsittelyn opiskelijoiden kanssa räätälöitiin Lastensuojelun keskusliitolle verkkopohjainen, vuorovaikutteinen neuvontasovellus avio- tai avoerokriisin kohdanneille.
Vakiintunut yhteys työelämään on olennainen osa VAMKin toimintaa. Ammattikorkeakoulututkintoon sisältyvä harjoittelu hyödyttää erinomaisesti sekä opiskelijoita, VAMKia että työnantajia. Opiskelija omaksuu ammattialansa tehtäviä, ammattikorkeakoulu saa tärkeää ajantasaista palautetta ja tietoa työelämän tarpeista ja työnantajat saavat opiskelijoita innokasta ja alan uusinta tietoa omaavaa työvoimaa.
Työelämän kilpailukykyä edistämme tehokkaasti myös erilaisilla tutkimus- ja tuotekehityshankkeilla, palvelutoiminnalla sekä räätälöidyillä täydennyskoulutuksilla. Asiantuntijapalveluiden lisäksi VAMKin ajantasaiset laitteet ja tutkimustilat hyödyttävät yhteistyökumppaneitamme käytännön sovellusten käyttöönotossa tai testaamisessa.
VAMK ja Yrkeshögskolan Novia kehittävät sosiaali- ja terveysalan koulutusta ja soveltavaa tutkimusta. Yhteistyö tarjoaa opiskelijoille modernien ja erikoisvarustettujen opetustilojen lisäksi mahdollisuuksia yhteiseen opetukseen ja opettajavaihtoon suomen- ja ruotsinkielisten koulutusten kesken, mikä on opiskelijalle kilpailuetu työllistymisessä Vaasan seudun kaksikielisiin työympäristöihin.
Kansainvälistyminen
Kansainvälisyys sekä monikielisyys ja -kulttuurisuus ovat kiinteä osa Vaasan ammattikorkeakoulun opetusta ja päivittäistä toimintaa. Teemme tiivistä kansainvälistä yhteistyötä, mikä tarjoaa opiskelijoillemme useita mahdollisuuksia opintojen suorittamiseen ulkomailla. Vaihto-opintojen tai harjoittelun ohella voi opiskella myös lyhyempiä opintojaksoja: intensiiviopintoja on järjestetty muun muassa Englannissa, Virossa ja Tsekeissä. Lisäksi opiskelijamme ovat olleet harjoittelemassa ryhmänohjaustaitoja Espanjassa.
Englanninkielisessä koulutuksessa opiskelee vuosittain noin 400 ulkomaalaista opiskelijaa, vastaavasti ulkomaille vaihto-opiskeluun tai työharjoitteluun lähtee noin 180 omaa opiskelijaamme.
Myös oma henkilöstömme osallistuu aktiivisesti ulkomaan opettaja- ja asiantuntijavaihtoihin.
Lisätieto VAMK:n tarjoamista vaihtomahdollisuuksista.
Koulutuksen antama pätevyys
Sosionomi (AMK), sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinto (210 op)
Koulutus antaa pätevyyden toimia varhaiskasvatuksen sosionomina, kun tutkintoon sisällytetään vähintään 60op laajuiset varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneet varhaiskasvatuksen opinnot.
Uramahdollisuudet
Tutkinnon suorittaneella on valmiudet toimia asiakkaiden arjessa, työelämässä, yhteisöissä ja yhteiskunnassa eteen tulevissa muuttuvissa tilanteissa joustavasti.Työlle on ominaista yksilö- ja ryhmäohjauksen ohella yhteisötyö sekä projekti-, järjestö- ja vapaaehtoistyön ohjaaminen ja organisointi. Yksikön toimiva kansainvälinen yhteistyö tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden opintojen suorittamiseen ulkomailla.
Koulutuksessa voit suuntautua tiettyjen asiakasryhmien kanssa tehtävään työhön:
- Varhaiskasvatus lasten parissa
- Oppilashuolto
- Lastensuojelu
- Vanhustyö
- Päihde-, mielenterveys- ja väkivaltatyö
- Rikosseuraamusalan työ
- Nuorisotyö
- Vammaistyö
Työllisyystilanne
Sosiaalialalla työskentelee noin 170 000 henkilöä, joista yksityisellä sektorilla noin 45 000. Kunnat työllistävät sosiaalialan koulutuksen saaneita henkilöitä jonkin verran aikaisempaa vähemmän ja vastaavasti yksityinen sektori kasvavaa edelleen. Sosiaalialalle kouluttautuneet ovat työllistyneet hyvin ja uusia työntekijöitä tarvitaan alalla tulevaisuudessakin.
Työllisyysnäkymät
Työllisyysnäkymät ovat sosiaalialalle kouluttautuneille hyvät, sillä uusia työntekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa paljon. Uusien työntekijöiden tarvetta lisää mm. alan työntekijöiden eläköityminen, joka on varsinkin kuntasektorilla suurta jo lähivuosina.
Myös väestön kasvavat palvelutarpeet lisäävät alan työvoimatarvetta. Suurten ikäluokkien ikääntyessä ja eliniän pidetessä kotipalveluiden tarve kasvaa entisestään. Erityisesti vanhustyön tarve tulee merkittävästi lisääntymään. Myös sairaaloiden lyhentyneet hoitoajat lisäävät kotihoidon tarvetta. Yksityinen sosiaali- ja terveysala on tällä hetkellä maamme nopeimmin kasvava toimiala.
Sosiaalialalla suhtaudutaan tulevaan työllisyyskehitykseen valoisasti. Sosiaalihuollon palveluihin ja niiden henkilöstömäärän kehitykseen vaikuttavat voimakkaasti yleiset yhteiskunnalliset tekijät, taloudellinen tilanne ja vallitsevat arvot.
Opinnäytetyö
Opinnäytetyö, 15 op
Opinnäytetyö on laaja itsenäinen tutkimuksellinen työ, jonka tavoitteena on valmentaa valmistuva opiskelija aiheen teoreettisen tarkasteluun, käyttämään tarkoituksenmukaisia tutkimusmenetelmiä, johdonmukaiseen ja järjestelmälliseen työskentelyyn, hakemaan ja käyttämään lähdeaineistoa, hyvään kirjalliseen ja suulliseen ilmaisuun sekä hankkimaan valmiuksia ammattialan kehittämiseen. Työn tarkoituksena on yhdistää teoreettinen opiskelu ja käytännön työelämä sekä helpottaa opiskelijan siirtymistä korkeakoulusta käytännön asiantuntijatehtäviin.
Opiskelija toteuttaa opinnäytetyön hyväksytyn tutkimussuunnitelman pohjalta ohjaavan opettajan ja mahdollisen työelämän edustajan tukemana. Opinnäytetyö sisältää tarkasteltavan asian/ilmiön teoreettista tarkastelua aiemman tietämyksen pohjalta. Opinnäytetyö sisältää empiirisen osuuden, jonka tehtävänä on hakea ratkaisua valittuun tutkimusongelmaan. Opinnäytetyön empiria voidaan toteuttaa esimerkiksi kyselynä, haastatteluin, havainnoimmalla tai luomalla muualla tavalla lisäarvoa mahdolliselle toimeksi antavalle työnantajataholle.
Opinnäytetyöhön kuuluu aloitusseminaari, väliseminaari, valmiin työn esittäminen sekä kypsyysnäyte.
Jatko-opintomahdollisuudet
AMK-tutkinnon jälkeen voit täydentää osaamistasi monin eri tavoin.
Ylempi AMK-tutkinto
Tutkinnon suorittamisen ja kahden vuoden alakohtaisen työkokemuksen jälkeen voit hakeutua suorittamaan noin kaksi vuotta kestävää ylempää amk-tutkintoa. Ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut voi jatkaa opintoja myös yliopistossa.
VAMKissa on tarjolla ylempään AMK-tutkintoon johtava koulutus:
Koulutuksen yhteyshenkilöt
Tietoa oppilaitoksesta

Ole rohkea –Lähde elämäsi seikkailuun
Sympaattinen opiskelijayhteisö, eläväinen opiskelijakaupunki sekä alan harjoittelupaikka globaalissa markkinajohtajayrityksessä odottavat sinua. Meiltä valmistut insinööriksi, tradenomiksi, sairaanhoitajaksi, sosionomiksi tai terveydenhoitajaksi.
Tule osaksi 4000 opiskelijan yhteisöllistä ja kansainvälistä korkeakoulua. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin. Kampus sijaitsee Vaasan Palosaarella, meren äärellä, aivan kaupungin keskustan kupeessa.
Koulutusalamme ovat:
- Sosiaali- ja terveysala
- Tekniikan ala
- Liiketalouden ala
Olemme kestävän kehityksen ja energiamurroksen kansainvälinen edelläkävijä.
Vahvuusalamme ovat:
- Energiamurros, älykäs digitalisaatio ja puhdas siirtymä
- Kansainvälinen liiketoimintaosaaminen ja logistiikka
- Ratkaisuja hyvinvoinnin murrokseen
- Muotoiluajattelu ja järjestelmämuotoilu
Koulustarjonta ja hakeminen: vamk.fi/hakijalle
P.s. Tiesitkö muuten, että Vaasan alueella on asukasmäärään suhteutettuna eniten korkeakouluopiskelijoita Suomessa?
Hakijapalvelut
Postiosoite:
Wolffintie 30, 65200 Vaasa
Sähköposti:
hakijapalvelut@vamk.fi
Puhelinnumero:
0207663300 (vaihde)
Vaasan ammattikorkeakoulu, Sosiaali- ja terveysalan yksikkö
Postiosoite:
Wolffintie 31, 65200 Vaasa
Käyntiosoite:
Wolffintie 31, 65200 Vaasa
Sähköposti:
hakijapalvelut@vamk.fi
Puhelinnumero:
020 693 323