Siirry sisältöön
  • Svenska
  • English
Turun yliopisto

Konetekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri (3 v + 2 v)

Koulutuksen teemakuva

Koulutuksen perustiedot

Koulutustyyppi

Yliopistokoulutus

Opetuskielet

suomi

Koulutuksen laajuus

300 opintopistettä

Suunniteltu kesto

5 vuotta

Opetusaika

Päiväopetus

Opetustapa

Lähiopetus

Maksullisuus

Ei maksua

Koulutuksen kuvaus

Konetekniikka on erittäin laaja tekniikan ala, joka tarkastelee koneiden ja tuotteiden suunnittelua, valmistusta ja käyttäytymistä tuotteen elinkaaren aikana. Koko yhteiskunnan läpäisevän digitalisaation vaikutuksesta myös konetekniikan ala on muuttunut. Nopeasti kehittyvän digitaaliteknologian mahdollistamalla älykkyydellä on yhä tärkeämpi rooli sekä valmistettavissa tuotteissa että moderneissa tuotantoprosesseissa. Tällainen älykkyys ilmenee tuotteiden ja palvelujen ennennäkemättöminä ominaisuuksina, kustannussäästöinä, uusina tuotantotapoina ja tuotteistamisen menetelmin

...

Koulutuksen hakukohteet

Yhteishaku ( 1 )

Konetekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri (3 v + 2 v), DIA-yhteisvalinta
Turun yliopisto, Teknillinen tiedekunta

Haku alkaa:

11.3.2025 klo 08:00

Haku päättyy:

25.3.2025 klo 15:00

Koulutus alkaa:

Syksy 2025

Pohjakoulutus:

Yleinen yliopistokelpoisuus

Opiskelupaikkoja:

37, joista ensikertalaisille 26

Siirtohaku ( 1 )

Siirtohaku, konetekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri (3 v + 2 v)
Turun yliopisto, Teknillinen tiedekunta

Haku alkaa:

2.5.2025 klo 08:00

Haku päättyy:

16.5.2025 klo 15:00

Koulutus alkaa:

Syksy 2025

Pohjakoulutus:

Yleinen yliopistokelpoisuus

Opiskelupaikkoja:

3

Lisätietoa koulutuksesta

Kandidaatin tutkinto

Tutkinnon suoritettuaan opiskelija tuntee konetekniikan perusteet ja pystyy seuraamaan ja tulkitsemaan konetekniikan kehitystä ja ymmärtää eri teknologioiden vaikutukset ympäristöön, yhteiskuntaan ja talouteen.Opiskelija osaa soveltaa perusluonnontieteitä sekä tietotekniikkaa konetekniikan alalla.

Opiskelija osaa suunnitella ratkaisuja teknisiin ongelmiin.

Opiskelija osaa soveltaa tieteellisiä työskentelytapoja tiedon tulkintaan, päättelyyn, raportointiin ja esittämiseen.

Opiskelija tuntee teollisen toimintaympäristön ja hänellä on hyvät tiedolliset ja taidolliset työelämävalmiudet.Opiskelija tietää millaisia mahdollisuuksia konetekniikan alalla on yrittäjyyteen ja kansainväliseen uraan liittyen.

Osaamistavoitteet saavutettuaan opiskelijalla on edellytykset ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen ja itsenäisen opiskelun taidot, jotka mahdollistavat jatkuvan oppimisen.

Diplomi-insinöörin tutkinto

Tutkinnon suoritettuaan opiskelija osaa soveltaa konetekniikan tuntemustaan ja tieteellistä lähestymistapaa ajankohtaisiin ja konkreettisiin tehtäviin, sekä kehittää uusia tuotteita, palveluita ja järjestelmiä.

Opiskelija pystyy toimimaan työelämässä erilaisissa alan asiantuntija-, kehittämis- ja johtamistehtävissä. Opiskelija pystyy myös toimimaan tehokkaasti erilaisten ryhmien jäsenenä.

Opiskelija erikoistuu konetekniikan kysymyksiin valitsemansa linjan mukaisesti ja laajentaa sovellusalueen tuntemustaan valitsemalla temaattisen opintosisällön monialaisen yliopiston tarjonnasta.

Opiskelija pystyy osallistumaan konetekniikkaa koskevien kysymysten yhteiskunnalliseen keskusteluun ottaen huomioon käyttäjien, tekniikan, yhteiskunnan ja ympäristön vaatimukset.

Osaamistavoitteet saavutettuaan opiskelijalla on edellytykset jatkotutkintoon johtavaan koulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen.

Konetekniikan kandidaatin tutkinto sisältää perusopinnot matematiikasta, fysiikasta ja tietojenkäsittelytieteestä. Ohjelmaan sisältyy myös kieliopintoja sekä viestintää suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Pääaineen opinnot sisältävät mm. konetekniikan ja valmistustekniikan perusteet, statiikkaa, lujuusoppia, sähkö- ja automaatiotekniikkaa ja teollisuusrobotiikkaa. Opiskelijalla on mahdollisuus valita sivuaine Turun yliopiston laajasta valikoimasta, esim. fysiikka, kiinan kieli, ympäristötiede, valtiotiede tai opiskella sivuaineena toista tekniikan alaa. Sivuaine voidaan valita myös toisen yliopiston tarjonnasta. Lisäksi opiskellaan työelämätaitoja ja liiketoimintaosaamista (esim. taloustiede, projektinhallinta, ryhmätyötaidot) ja kieliä. Kestävä kehitys on mukana läpi opintojen, ja kursseilla tarkastellaan teknologioiden vaikutuksia ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan.

Kaikki ylemmät tekniikan tutkinnot ovat modulaarisia. Diplomityömoduuli sisältää 30 op diplomityön, joka yleensä tehdään yhteistyössä alueen yritysten kanssa, työharjoittelun, siihen liittyvän projektityön ja yrittäjyysopintoja. Työharjoittelu voi vaihtoehtoisesti olla myös osallistuminen monitieteiseen tuotekehitysprojektiin muiden DI-opiskelijoiden kanssa. Konetekniikan yhteiset syventävät opinnot sisältävät mm. mallinnusta, visualisointia, data-analytiikkaa, teknologian ja ihmisen yhteistoimintaa sekä johtamista ja yrittäjyyttä. Toinen pakollinen pääainemoduuli riippuu valitusta linjasta ja se sisältää linjakohtaisia syventäviä opintoja.

Kandidaatin tutkinnon (180 op) rakenne on:

· Yhteiset perusopinnot 55 op

· Pääaineopinnot 88 op

· Sivuaine 25 op

· Kieli- ja viestintäopinnot 12 op

Diplomi-insinöörin tutkinnon (120 op) rakenne on:

· Diplomityö ja projekti 40 op

· Pääaineen yhteiset syventävät opinnot 20 op

· Linjakohtaiset syventävät opinnot 20 op

· Sivuaine tai temaattinen kokonaisuus 20-25 op

· Muut opinnot 15-20 op

Diplomi-insinööritutkinnon suuntautuminen valitaan kandidaatin tutkinnon valmistuessa. Kandidaatin tutkinnon sivuaine voidaan valita tukemaan suunniteltua DI-linjaa. Henkilökohtaiset opintosuunnitelmat (HOPS) tehdään ensimmäisenä vuonna ja niitä päivitetään vuosittain. Tekniikan kandidaatin tutkinnon konetekniikassa suorittaneilla on oikeus jatkaa opintoja kohti diplomi-insinöörin tutkintoa konetekniikan pääaineessa.

Konetekniikan DI-koulutuksessa on kolme linjaa:

Digitaalisen valmistuksen linja keskittyy moderneihin digitaalisiin valmistusprosesseihin sekä näiden prosessien digitalisointiin ja automaatioon tietokonepohjaista mallinnusta ja simulointia soveltaen.

Älykkäiden järjestelmien linja keskittyy autonomisten laitteiden, kuten robottien ja ajoneuvojen autonomisuuden mahdollistaviin teorioihin, menetelmiin ja teknisiin ratkaisuihin.

Digitaalisen suunnittelun linja keskittyy suunnittelu-, analyysi-, ja optimointimenetelmiin, joihin nykyaikainen koneensuunnittelu ja järjestelmäsuunnittelu perustuvat.

Tekniikan kandidaatin tutkintoon sisältyy 8 op laajuinen kandidaatin tutkielma, joka tehdään kolmantena vuonna. Tutkielma tehdään pääsääntöisesti kirjallisuuspohjaisena mutta aiheita voidaan valita kone- ja materiaalitekniikan laitoksen yritysyhteistyökumppaneiden kannalta olennaisista teemoista. Kandidaatin tutkielma osoittaa opiskelijan kykyä soveltaa oppimaansa sekä kykyä tieteelliseen ajatteluun ja toimintatapoihin. Nämä sisältävät myös kyvyn viestiä äidinkielellään sekä suullisesti että kirjallisesti.

Diplomityön laajuus on 30 op ja se tehdään viidentenä opintovuonna. Diplomityö on tyypillisesti yrityksen toimeksiannosta tehtävä kokeellinen ja teoreettinen työ, jossa opiskelija osoittaa hallitsevansa konetekniikan alaan liittyvät menetelmät ja teoreettiset taustat. Lisäksi hän osoittaa pystyvänsä viestimään suomeksi tai englanniksi ja työskentelemään itsenäisesti.

Turun yliopisto tarjoaa sinulle monia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. Mikäli mielesi tekee kotimaata kauemmas, voit osallistua opiskelijavaihtoon yhteistyöyliopistoissamme tai lähteä työharjoitteluun ulkomaille. Jos suunnitelmiisi sopii paremmin suorittaa koko tutkinto Suomessa, sinulla on lukuisia mahdollisuuksia kotikansainvälistymiseen:

Opiskelijoidemme työyhteisö on kansainvälinen: jokaisella laitoksella työskentelee tutkijoita, opettajia ja opiskelijoita eri maista.

Maisteritasolla osa opetuksesta tarjotaan englanniksi ja myös alemman tutkinnon opintoja voi olla tarjolla englanniksi.

Voit hakea kansainvälisten opiskelijoiden tuutoriksi tai ainejärjestöjen ja ylioppilaskunnan kansainvälisiin tehtäviin.

Valittavanasi on Turun yliopiston kieli- ja viestintäopintojen keskuksen tarjoamia kielikursseja kymmenessä eri kielessä.

Diplomi-insinöörin tyypillinen urapolku alkaa diplomityön aiheen tarjoavassa yrityksessä, joita Varsinais-Suomessa on mm. meriteollisuuden, ajoneuvoteollisuuden, energiateollisuuden, kappaletavara-automaation, lääketeollisuuden ja terveysteknologian sektoreilla. Ohjelmasta valmistuvien diplomi-insinöörien osaamiselle on kysyntää paitsi Turun seudun teollisuudessa myös laajemmin Suomessa ja ulkomailla. Tyypillisiä työtehtäviä ovat erilaiset asiantuntijatehtävät, tuotesuunnittelu ja -kehitystehtävät, järjestelmäsuunnittelu, tuotantoprosessien suunnittelu- ja kehitystehtävät, sekä projektien johtotehtävät esimerkiksi teknologiateollisuudessa, konepajateollisuudessa ja teknisen kaupan alalla. Työtehtävien vaativuuden kehittymisen myötä diplomi-insinöörit usein etenevät yritysten johtotehtäviin, joissa tehtävänimike on esimerkiksi tuotantojohtaja, tuotekehitysjohtaja, tekninen johtaja tai toimitusjohtaja.

Diplomi-insinöörin tutkinto antaa kelpoisuuden tieteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin. Tieteellisiä jatkotutkintoja ovat tekniikan tohtorin ja lisensiaatin tutkinnot. Tutkinnot on mahdollista suorittaa Turun yliopistossa.

DI-tutkinnon suorittamisen jälkeen voit suorittaa Turun yliopiston opintotarjonnasta täydentäviä opintoja maksutta kahden lukuvuoden ajan.

Yritysyhteistyöllä on tärkeä rooli koulutuksessa. Tämä sisältää esimerkiksi teollisuudessa tehtävät diplomityöt, yritysvierailut sekä teollisuuden edustajien vierailuluennot opintojaksoilla. Koulutus vastaa Varsinais-Suomen erityistarpeisiin mm. meriteollisuuden, ajoneuvoteollisuuden, energiateollisuuden, kappaletavara-automaation, lääketeollisuuden ja terveysteknologian sektoreilla.

Koulutuksen yhteyshenkilöt

Teknillinen tiedekunta

Koulutussuunnittelija

infoscitech@utu.fi

+358 50 3247 379

Tietoa oppilaitoksesta

Oppilaitoksen logo

Kansainvälisen tutkimusyliopiston koulutustarjonta, mutta samalla kompakti kampus ja kodikas tunnelma ovat Turun yliopiston ehdottomia valttikortteja. Yliopisto tarjoaa yli 70 koulutusohjelmaa ja yli 130 oppiainetta 8 tiedekunnassa.

Turun yliopistosta valmistuvat ovat luovia ja oma-aloitteisia asiantuntijoita, joille valmiit ratkaisut ja toimintamallit eivät riitä. Opintojen sisältöä voi myös räätälöidä omien päämääriensä mukaan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia yli tiedekuntarajojen: ekologisia juristeja ja yrittäjähenkisiä humanisteja. Siksi Turun yliopistosta valmistuneet ovat haluttuja työntekijöitä.

Opetuksen laatu ja opiskelumahdollisuuksien monipuolisuus ovat vahvuuksia, joiden takia opiskelijat valitsevat Turun yliopiston. Opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja uusia oppimisympäristöjä kehitetään määrätietoisesti. Tavoitteena on, että kampuksella on opiskeluun motivoiva ja kannustava ilmapiiri.

Kansainvälisyys näkyy yliopiston kampuksella ja koulutustarjonnassa. Joka vuosi Turun yliopistoon saapuu vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita yli 100 eri maasta. Vaihtoon voi lähteä ainakin 80 eri yliopistoon ympäri maailman.

Turku on Suomen vanhin, aito opiskelijakaupunki. Turun yliopiston opiskelijat kuuluvat näkyvänä osana kaupunkielämään myös Raumalla ja Porissa. Turun laaja ja yhtenäinen kampusalue, kaupungin keskustassa ja Aurajoen tuntumassa, on ainutlaatuinen koko Euroopassa.

Hae Turun yliopistoon

Turun yliopiston hakijapalvelut

Postiosoite:

Hakijapalvelut, 20014 Turun yliopisto

Käyntiosoite:

Opiskelijakeskus Disco, Vesilinnantie 5, 20500 Turku

Sähköposti:

hakijapalvelut@utu.fi

Puhelinnumero:

029 450 4300

Turun yliopisto, Teknillinen tiedekunta

Postiosoite:

Teknillinen tiedekunta, 20014 Turun yliopisto

Käyntiosoite:

Natura, 1.krs (opintotoimisto), 20014 Turun yliopisto

Sähköposti:

infoscitech@utu.fi

Puhelinnumero:

+358 50 324 7379

Ohjeet ja tuki

Neuvonta ja ohjaus
Löydä kootusti koulutuksen ja ammatin valintaan liittyvien ohjaus- ja neuvontapalveluiden yhteystietoja.
Kysytyimmät kysymykset
Löydä vastaukset opiskelijoiden useimmin kysyttyihin kysymyksiin kätevästi yhdestä paikasta.
Opinto-ohjaajille
Opinto-ohjaajan työkalupakista löydät ohjauksen tueksi tarvittavaa materiaalia.