Lääketieteen tutkinto-ohjelma, lääketieteen kandidaatti ja lisensiaatti (3 v + 3 v)

Koulutuksen perustiedot
Koulutustyyppi
Opetuskielet
Koulutuksen laajuus
Suunniteltu kesto
Opetusaika
Opetustapa
Maksullisuus
Koulutuksen kuvaus
Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa sinulla on laaja valinnaisten opintojen tarjonta ja saat huippututkimukseen pohjautuvaa moniammatillista opetusta ajanmukaisissa opetustiloissa. Laaja kliinisten opintojen hajauttaminen länsirannikon terveydenhuollon organisaatioihin antaa hyvät mahdollisuudet lääkärintaitojen harjoitteluun. Ruotsinkielipainotteisella linjalla kiinnostuneet pääsevät kehittämään kielitaitoaan toimiakseen lääkärin ammatissa ruotsin kielellä. Tutkijalinjoilla tarjotaan kiinnostuneille tutkijakoulutusta jo perustutkintovaiheessa. Jokaine
...Koulutuksen hakukohteet
Yhteishaku ( 1 )
Haku alkaa:
11.3.2025 klo 08:00
Haku päättyy:
25.3.2025 klo 15:00
Koulutus alkaa:
Syksy 2025
Pohjakoulutus:
Yleinen yliopistokelpoisuus
Opiskelupaikkoja:
160, joista ensikertalaisille 104
Siirtohaku ( 1 )
Haku alkaa:
2.5.2025 klo 08:00
Haku päättyy:
16.5.2025 klo 15:00
Koulutus alkaa:
Syksy 2025
Pohjakoulutus:
Yleinen yliopistokelpoisuus
Opiskelupaikkoja:
2
Lisätietoa koulutuksesta
Osaamistavoitteet
Valmistuva lääkäri
- hallitsee lääkärin työssä tarvittavan ajantasaisen, kokonaisvaltaisen biologisen, biolääketieteellisen, kliinisen ja sosiaalisen tiedon
- kykenee lääketieteellisen tiedon kriittiseen arvioimiseen ja soveltamiseen
- hahmottaa terveyden edistämisen ja sairauksien ennaltaehkäisyn ammattikunnan keskeisiksi tehtäviksi
- hallitsee kliiniset toimenpidetaidot sekä kykenee toimimaan vuorovaikutuksessa potilaan kanssa
- kykenee ammattimaiseen toimintaan: tähän kuuluvat muun muassa vastuullisuus, kyky toimia moniammatillisessa tiimissä, esimiestaidot ja oman toiminnan ja työn arviointi
- kykenee toimimaan alansa asiantuntijana julkisuudessa sekä terveyden- ja sosiaalihuollon suunnittelussa ja päätöksenteossa
- on oppinut säätelemään omaa oppimistaan ja sitoutuu elinikäiseen oppimiseen
Koulutuksen antama pätevyys
Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon tiedekunnassa suorittanut hakee luvan harjoittaa lääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta (Valvira).
Sisältö
Lääketieteen lisensiaatin tutkinto on sekä akateeminen että selkeästi ammattiin johtava tutkinto. Suurin osa opinnoista on kaikille yhteisiä ja pakollisia. Keskeisiin opintoihin sisältyy tutkintoon vaadittavien oppiaineiden perus- ja aineopintoja sekä syventäviä opintoja. Opinnot koostuvat, paitsi teoreettisista opinnoista, myös runsaasta potilaan läsnä ollessa tapahtuvasta niin sanotusta kliinisestä opetuksesta. Tutkintoon kuuluu harjoittelua sairaaloissa ja perusterveydenhuollossa. Kliinisen vaiheen koulutusta hajautetaan laajasti. Opiskelijoista suurin osa käy vuosittain 2–4 viikon koulutusjakson Satakunnassa, Pohjanmaalla ja/tai Ahvenanmaalla. Lääketieteellisen tutkimuksen tekoa opiskellaan opinnäytetyön aikana ja kiinnostuneet voivat lisäksi hakeutua tutkijakoulutukseen molekyylilääketieteen tai kliiniselle tutkijalinjalle. Jokainen lääkäriksi opiskeleva saa Turussa mentorin, eli lääkärin, joka tukee ammattiin kasvua koko opiskelun ajan.
Lääketieteen opiskelijoilla on mahdollisuus hakeutua ruotsinkielipainotteiselle linjalle. Ruotsinkielipainotteisen linjan päätavoitteena on tukea ei-äidinkielenään ruotsia puhuvien valmiuksia toimia lääkärin työssä ruotsin kielellä. Linjalle hakeudutaan opintojen alussa, ja osa opinnoista toteutetaan ruotsiksi. Ammatillisen sanaston ohella painotetaan kielen käytön harjoittelua käytännön tilanteissa.
Opintojen rakenne
Lääketieteen kandidaatin tutkinto 180 op:
- lääketieteen perus- ja aineopinnot (sisältää kandidaatin tutkielman 6 op)
- kieli- ja viestintäopinnot
- valinnaiset opinnot
Lääketieteen lisensiaatin tutkinto 180 op:
- lääketieteen syventävät opinnot (sisältää syventävien opintojen opinnäytetyön 20 op)
- harjoittelu
- mahdolliset valinnaiset opinnot
Kansainvälistyminen
Kansainvälisyys on lääketieteellisen tiedekunnan tavoite, joka on keskeinen myös koko yliopiston strategiassa. Lääketieteen lisensiaatin koulutuksen aikana on sekä mahdollisuus vaihto-opiskeluun että kansainvälistäviin opintoihin tiedekunnassa, ”kotikansainvälistymiseen”.
Opinnäytetyö
Opinnäytetöiden tavoitteena on saavuttaa valmiuksia tieteelliseen ajatteluun sekä tieteellisten menetelmien hallintaan ja soveltamiseen. Opinnäytetyön toteutus edellyttää tiedon hankintaa, käsittelyä ja muokkausta sekä kirjallista esittämistä. Lääketieteen kandidaatin tutkinnon opinnäytetyö on laajuudeltaan 6 op:n kirjallisuuskatsaus. Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon opinnäytetyö sisältää tutkimusprojektin ja sen laajuus on 20 op.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Lääketieteen tutkinto-ohjelman opinnot toteutetaan tiiviissä yhteydessä terveyden- ja sairaanhoidon organisaatioiden kanssa. Ruotsinkielipainotteisen linjan opintoja toteutetaan yhteistyössä Åbo Akademin kanssa.
Jatko-opintomahdollisuudet
Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon jälkeen on mahdollista suorittaa erikoislääkärin koulutus tai lääketieteen tohtorin tutkinto. Tohtorin tutkintoon kuuluvan väitöskirjan tekemisen voi lääketieteen alalla aloittaa poikkeuksellisesti jo perustutkinnon suorittamisen aikana.
Tutkimuksen painopisteet
Lääketieteellinen tiedekunta tukee erityisesti kliinisen tutkimuksen ja perustutkimuksen yhteistyötä eli niin sanottua translationaalista tutkimusta. Tiedekunnan vahvuus on eheä tutkimusjatkumo perustutkimuksesta kliiniseen todellisuuteen. Tutkimusyhteistyö on laajaa yli oppiaine-, laitos- ja tiedekuntarajojen. Myös yhteistyö Åbo Akademin sekä muiden Suomen ja ulkomaisten yliopistojen tutkijaryhmien kanssa on vilkasta. Tiedekunnassa tehdään myös soveltavaa tutkimusta yhteistyössä alan teollisuuden kanssa.
Tutkimuksen painopistealueilla on kuusi tutkimusohjelmaa. Tutustu lääketieteellisen tiedekunnan tutkimukseen täältä: https://www.utu.fi/fi/yliopisto/laaketieteellinen-tiedekunta/tutkimus
Koulutuksen yhteyshenkilöt
Sanni Grönlund
Koulutussuunnittelija
valinta-laak(at)utu.fi
050 313 4623
Tietoa oppilaitoksesta

Kansainvälisen tutkimusyliopiston koulutustarjonta, mutta samalla kompakti kampus ja kodikas tunnelma ovat Turun yliopiston ehdottomia valttikortteja. Yliopisto tarjoaa yli 70 koulutusohjelmaa ja yli 130 oppiainetta 8 tiedekunnassa.
Turun yliopistosta valmistuvat ovat luovia ja oma-aloitteisia asiantuntijoita, joille valmiit ratkaisut ja toimintamallit eivät riitä. Opintojen sisältöä voi myös räätälöidä omien päämääriensä mukaan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia yli tiedekuntarajojen: ekologisia juristeja ja yrittäjähenkisiä humanisteja. Siksi Turun yliopistosta valmistuneet ovat haluttuja työntekijöitä.
Opetuksen laatu ja opiskelumahdollisuuksien monipuolisuus ovat vahvuuksia, joiden takia opiskelijat valitsevat Turun yliopiston. Opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja uusia oppimisympäristöjä kehitetään määrätietoisesti. Tavoitteena on, että kampuksella on opiskeluun motivoiva ja kannustava ilmapiiri.
Kansainvälisyys näkyy yliopiston kampuksella ja koulutustarjonnassa. Joka vuosi Turun yliopistoon saapuu vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita yli 100 eri maasta. Vaihtoon voi lähteä ainakin 80 eri yliopistoon ympäri maailman.
Turku on Suomen vanhin, aito opiskelijakaupunki. Turun yliopiston opiskelijat kuuluvat näkyvänä osana kaupunkielämään myös Raumalla ja Porissa. Turun laaja ja yhtenäinen kampusalue, kaupungin keskustassa ja Aurajoen tuntumassa, on ainutlaatuinen koko Euroopassa.
Turun yliopiston hakijapalvelut
Postiosoite:
Hakijapalvelut, 20014 Turun yliopisto
Käyntiosoite:
Opiskelijakeskus Disco, Vesilinnantie 5, 20500 Turku
Sähköposti:
hakijapalvelut@utu.fi
Puhelinnumero:
029 450 4300
Turun yliopisto, Lääketieteellinen tiedekunta
Postiosoite:
Lääketieteellinen tiedekunta, 20014 Turun yliopisto
Käyntiosoite:
Kiinamyllynkatu 10, 20520 Turku
Sähköposti:
valinta-laak@utu.fi
Puhelinnumero:
050 313 4623