Hammaslääketieteen tutkinto-ohjelma, hammaslääketieteen kandidaatti ja lisensiaatti (3 v + 2,5 v)

Utbildningens grunduppgifter
Utbildningstyp
Undervisningsspråk
Utbildningens omfattning
Planerad längd
Undervisningsform
Undervisningssätt
Avgifter
Utbildningens beskrivning
Turun yliopiston hammaslääketieteen laitos on vahvasti tieteellinen ja kansainvälinen yhteisö, jossa on kannustava ilmapiiri opiskeluun. Turussa jokainen hammaslääkäriksi opiskeleva saa oman mentorin eli hammaslääkärin, joka tukee ammattiin kasvua koko opiskelun ajan.
Jo peruskoulutusvaiheessa kartutat monitahoista asiantuntijuutta eri hammaslääketieteen osa-alueilla. Opinnot koostuvat teoreettisten opintojen lisäksi kliinisestä hoitoharjoittelusta (ohjatusta potilaiden hoidosta), jota tote
...Utbildningens ansökningsmål
Gemensam ansökan ( 1 )
Ansökan börjar:
11.3.2025 kl. 08:00
Ansökan utgår:
25.3.2025 kl. 15:00
Utbildningen inleds:
Höst 2025
Grundutbildning:
Allmän behörighet till universiteten
Studieplatser:
50, av vilka 33 reserverade för förstagångssökande
Ansökan om överflyttning ( 1 )
Ansökan börjar:
2.5.2025 kl. 08:00
Ansökan utgår:
16.5.2025 kl. 15:00
Utbildningen inleds:
Höst 2025
Grundutbildning:
Allmän behörighet till universiteten
Studieplatser:
2
Mer information om utbildningen
Mål
Hammaslääkäri on suun ja leukojen alueen lääketieteellinen asiantuntija, joka edistää monipuolisesti väestön suunterveyttä sekä hoitaa suun ja leukojen sairauksia ja vammoja.
Valmistuvan hammaslääkärin keskeisiä osaamisalueita ovat
- ammatillisuus, eettisyys ja vuorovaikutus
- tiedollinen perusta ja tietojenkäsittely
- kliininen tutkiminen, diagnostiikka ja hoidon suunnittelu
- potilaan hoito ja suun terveyden ylläpito
- terveyden edistäminen ja sairauksien ehkäiseminen
- toimiminen alansa asiantuntijana osana yhteiskuntaa sekä terveyden- ja sosiaalihuollon organisaatioissa
- sitoutuminen elinikäiseen oppimiseen
Kompetens som utbildningen ger
Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon tiedekunnassa suorittanut hakee luvan harjoittaa hammaslääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta (Valvira).
Innehåll
Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinto on, paitsi akateeminen, myös selkeästi ammattiin johtava tutkinto sisältäen teoriaopintojen lisäksi runsaasti erilaisia kädentaitoa vaativia harjoitteita sekä ohjattua potilaiden hoitoa. Suurin osa opinnoista on kaikille yhteisiä ja pakollisia. Tutkinnon opinnot jakautuvat keskeisiin ja valinnaisiin opintoihin. Keskeisiin opintoihin sisältyy tutkintoon vaadittavien oppiaineiden perus- ja aineopintoja, kliinistä hoitoharjoittelua sekä syventäviä opintoja.
Hammaslääketieteellisen tutkimuksen tekoa harjoitellaan hammaslääketieteen kandidaatin (HLK-) ja lisensiaatin (HLL-) tutkintoihin sisältyvien opinnäytetöiden aikana. Lisäksi tutkimuksesta erityisen kiinnostuneet voivat hakeutua tutkijakoulutukseen kliiniselle tutkijalinjalle. Hammaslääketieteen opiskelijoilla on myös mahdollisuus hakeutua ruotsinkielipainotteiselle linjalle, jonka päätavoitteena on tukea ei-äidinkielenään ruotsia puhuvien valmiuksia toimia hammaslääkärin työssä ruotsin kielellä. Linjalle hakeudutaan opintojen alussa, ja osa opinnoista toteutetaan ruotsiksi. Ammatillisen sanaston ohella painotetaan kielen käytön harjoittelua käytännön tilanteissa.
Studiernas uppbyggnad
Hammaslääketieteen kandidaatin tutkinto 180 op:
- hammaslääketieteen perus- ja aineopinnot (sisältää kandidaatin tutkielman 6 op)
- kieli- ja viestintäopinnot
- harjoittelu
- mahdolliset valinnaiset opinnot
Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinto 150 op:
- hammaslääketieteen syventävät opinnot (sisältää syventävien opintojen opinnäytetyön 20 op)
- harjoittelu
- valinnaisia opintoja
Internationell verksamhet
Kansainvälisyys on lääketieteellisen tiedekunnan tavoite, ja se on keskeinen myös koko yliopiston strategiassa. Hammaslääketieteen lisensiaatin koulutuksen aikana on mahdollisuus vaihto-opiskeluun. Osa syventävistä opinnoista tapahtuu kansainvälisessä tutkimusryhmässä ja voi antaa mahdollisuuden osallistua kansainvälisiin lääketieteellisiin kongresseihin.
Lärdomsprov
Opinnäytetöiden myötä opiskelija saavuttaa valmiuksia tieteelliseen ajatteluun sekä tieteellisten menetelmien hallintaan ja käsittelyyn: hankkimalla ja jäsentelemällä tietoa itsenäisesti, arvioimalla tietoa kriittisesti, tuottamalla ja soveltamalla uutta tietoa sekä esittämällä sitä kirjallisesti.
HLK-tutkinnon opinnäytetyö on laajuudeltaan 6 op:n kirjallisuuskatsaus. HLL-tutkinnon opinnäytetyö sisältää tutkimusprojektin, jonka laajuus on 20 op.
Samarbete med andra aktörer
- Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) Suun terveydenhuollon opetusklinikka
- TYKS Majakkasairaalan suu- ja leukasairauksien klinikka
- hajautuskoulutukseen osallistuvat terveyskeskusten hammashoitolat eri puolella Suomea
Ruotsinkielipainotteisen linjan opintoja toteutetaan yhteistyössä Åbo Akademin kanssa.
Möjlighet till fortsatta studier
Hammaslääketieteen laitoksella väitöskirjatyötä tekevät tohtorikoulutettavat kuuluvat pääsääntöisesti FINDOS-Turku-tohtoriohjelmaan. Osa laitoksen tutkimusryhmistä kuuluu BioCity Turun ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkimusohjelmiin. Hammaslääketieteen laitokselta johdetaan biomateriaalitutkimusohjelmaa, jonka core-facility -laboratoriona toimii Turun kliininen biomateriaalikeskus – TCBC. Hammaslääketieteen laitoksen tutkimuslaboratoriot sijaitsevat Dentalia- ja PharmaCity-rakennuksissa.
Tohtorin tutkintoon kuuluvan väitöskirjatyön voi lääketieteellisessä tiedekunnassa aloittaa jo perustutkintovaiheessa.
Turun yliopistossa voi suorittaa erikoishammaslääkärin pätevyyden viidellä erikoisalalla, joita ovat hampaiston oikomishoito, kliininen hammashoito (ml. kariologia ja endodontia, lasten hammashoito, parodontologia sekä protetiikka ja purentafysiologia), hammaslääketieteellinen diagnostiikka (ml. suupatologia sekä suuradiologia), suu- ja leukakirurgia sekä terveydenhuolto. Erikoistumiskoulutus kestää täysipäiväisesti suoritettuna vähintään kolme vuotta, paitsi suu- ja leukakirurgiassa vähintään viisi vuotta. Koulutuksen jälkeen hammaslääkärillä on valmiudet toimia erikoisalallaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä.
Tyngdpunkter inom forskning
Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen vahvuutena on kliinisiä sovelluksia ja uusia hoitomuotoja tuottava tutkimustyö, jota tehdään useiden oppiaineiden yhteistyönä. Tutkimustoiminnan pääpainopistealueita ovat hammaslääketieteellinen biomateriaalitutkimus, ihmisen papilloomavirusta koskeva tutkimus, hampaiden kiinnityskudosten infektioihin ja inflammaatioon kohdistuva tutkimus sekä hammashoitopelon esiintyvyyden, syiden, välitysmekanismien ja ehkäisyn tutkimukset. Muita tutkimusaloja ovat erilaisten hoitomenetelmien, kuten oikomis- ja kirurgisten hoitojen vaikuttavuustutkimus.
Utbildningens kontaktpersoner
Sanni Grönlund
Koulutussuunnittelija
valinta-laak(at)utu.fi
050 313 4623
Information om läroanstalten

Kansainvälisen tutkimusyliopiston koulutustarjonta, mutta samalla kompakti kampus ja kodikas tunnelma ovat Turun yliopiston ehdottomia valttikortteja. Yliopisto tarjoaa yli 70 koulutusohjelmaa ja yli 130 oppiainetta 8 tiedekunnassa.
Turun yliopistosta valmistuvat ovat luovia ja oma-aloitteisia asiantuntijoita, joille valmiit ratkaisut ja toimintamallit eivät riitä. Opintojen sisältöä voi myös räätälöidä omien päämääriensä mukaan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia yli tiedekuntarajojen: ekologisia juristeja ja yrittäjähenkisiä humanisteja. Siksi Turun yliopistosta valmistuneet ovat haluttuja työntekijöitä.
Opetuksen laatu ja opiskelumahdollisuuksien monipuolisuus ovat vahvuuksia, joiden takia opiskelijat valitsevat Turun yliopiston. Opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja uusia oppimisympäristöjä kehitetään määrätietoisesti. Tavoitteena on, että kampuksella on opiskeluun motivoiva ja kannustava ilmapiiri.
Kansainvälisyys näkyy yliopiston kampuksella ja koulutustarjonnassa. Joka vuosi Turun yliopistoon saapuu vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita yli 100 eri maasta. Vaihtoon voi lähteä ainakin 80 eri yliopistoon ympäri maailman.
Turku on Suomen vanhin, aito opiskelijakaupunki. Turun yliopiston opiskelijat kuuluvat näkyvänä osana kaupunkielämään myös Raumalla ja Porissa. Turun laaja ja yhtenäinen kampusalue, kaupungin keskustassa ja Aurajoen tuntumassa, on ainutlaatuinen koko Euroopassa.
Turun yliopiston hakijapalvelut
Postadress:
Hakijapalvelut, 20014 Turun yliopisto
Besöksadress:
Opiskelijakeskus Disco, Vesilinnantie 5, 20500 Turku
E-post:
hakijapalvelut@utu.fi
Telefonnummer:
029 450 4300
Turun yliopisto, Lääketieteellinen tiedekunta
Postadress:
Lääketieteellinen tiedekunta, 20014 Turun yliopisto
Besöksadress:
Kiinamyllynkatu 10, 20520 Turku
E-post:
valinta-laak@utu.fi
Telefonnummer:
050 313 4623