Skip to content

Korkeakoulujen kevään toisen yhteishaun kaikki tulokset on nyt julkaistu. Voit nyt ottaa paikan vastaan myös alemmilta hakukohteilta. Lue ohjeet valintojen tuloksista ja paikan vastaanotosta.

Jos sinulle on tarjottu opiskelupaikkaa ensimmäisessä tai toisessa yhteishaussa, muistathan ottaa opiskelupaikan vastaan 16.7. klo 15 mennessä.
Varasijalta sinut voidaan hyväksyä 2.8. klo 15 asti.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja vapaiksi jääneille paikoille kesän aikana. Katso lista lisähauista.

Kevään ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa tai muussa perusopetuksen jälkeisessä haussa voit saada paikan varasijalta 20.8. asti. Voit myös hakea vielä vapaana oleville paikoille, lue lisää: Etkö saanut opiskelupaikka – näin haet vapaille paikoille.

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku 1.–15.9.2021. Tutustu koulutuksiin uudessa Opintopolussa!

Kuvalinkki, joka vie uudelle betaOpintopolku.fi-sivulle.

Uskallanko opiskella töiden ohella?

""

Aikuisena kannattaa rohkeasti lähteä opiskelemaan. Aikuisten opiskelua on helpotettu ja opiskelun esteisiin on pyritty löytämään ratkaisuja. Yhä useammat aikuiset opiskelevat töiden ohella.

Aikuisena oppiminen on erilaista kuin nuorena opiskelu. Aikuisella on runsaasti työkokemusta ja elämänkokemusta, joita voi hyödyntää monipuolisesti opiskelussa.

Nykyisin aikaisemmat opintosuoritukset voidaan usein hyväksilukea. Sekä opiskelemalla, työssä että vapaa-aikana hankittu osaaminen voidaan hyväksyä osaksi tutkintoa, mikä nopeuttaa valmistumista ja lyhentää opiskeluaikaa. Aikuisten opiskelumahdollisuuksia pyritään koko ajan parantamaan edistämällä itseopiskelua, etäopiskelua ja verkko-opiskelua.

Etsi tietoa koulutuksesta

Koulutukseen hakeutuminen vaatii oma-aloitteisuutta, tarkkuutta ja perehtymistä hakuaikoihin. Eri koulutuksiin haetaan eri aikoina ja eri tavoin.

Aikuislukioon ja ammatilliseen aikuiskoulutukseen haetaan suoraan oppilaitokseen. Aikuislukioissa yleisimmät opiskelijaksi ilmoittautumisajankohdat ovat touko-kesäkuun vaihde sekä elokuun ja tammikuun alku. Opinnot voi aloittaa jokaisen jakson alussa. Ammatillisen aikuiskoulutuksen hakuajat vaihtelevat. Usein hakuaika on jatkuva, ja oppilaitokset täyttävät vapaita paikkoja pitkin vuotta.

Aikuiset, joilla ei ole ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa, voivat hakea myös nuorten ammatilliseen koulutukseen, johon haetaan yhteishaussa kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Jos olet suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et yleensä voi hakea nuorten yhteishaussa. Oppilaitokset voivat kuitenkin varata joitakin yksittäisiä yhteishaussa olevien tutkintojen opiskelupaikkoja tutkinnon jo suorittaneille. Kysy näistä paikoista suoraan oppilaitoksista.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tutkintoon johtaviin opintoihin haetaan yhteishaussa kaksi kertaa vuodessa. Yliopistoissa on myös erillisvalintoja, joihin haetaan suoraan yliopistoon.

Vapaatavoitteisista opinnoista ja niiden hakuajoista saat tietoa koulutuksen järjestäjiltä.

Aseta realistiset tavoitteet

Opiskelijan arki vaatii kurinalaisuutta. Oman opiskeluohjelman suunnittelussa kannattaa olla realisti. Työn, perheen ja opintojen yhdistäminen on melkoinen palapeli. Liian tiukka tahti voi lannistaa heti alkuunsa. Sinnikkyyttä ja motivaatiota tarvitaan, jotta jaksaa pakertaa koulutehtäviä.

Aikuisopiskelu on pitkälti oppimista toisilta opiskelijoilta. Verkostoitumalla pääset eteenpäin omalla työuralla. Opintojen rahoitus kannattaa selvittää ennen opiskelun aloittamista. Tuen saaminen riippuu omasta elämäntilanteestasi. Työssä oleville ja työttömille on omat tukimuotonsa.

Kurssitovereilta saat arvokkaita vinkkejä ja tukea. Aikaisemmista opinnoista ja työkokemuksesta on karttunut osaamista, jota on syytä jakaa kavereille.

Tee oma lukujärjestys

Suunnittele lukujärjestys tarkkaan ja valmistaudu siihen, että ajasta tulee väistämättä puute. Vuorokauden tunnit eivät aina tahdo riittää, kun työ, perhe ja opiskelu pitää yhdistää.