Skip to content

Mitä ammatillisessa voi opiskella?

Graafisen suunnittelun opiskelijat tutkivat typografiaa tietokoneluokassa.

Jokaisella koulutusalalla esitellään alan tutkintoon johtava ammatillinen koulutus sellaisena kuin kaikki ammatilliset oppilaitokset sen tarjoavat. Tarkemmat kuvaukset ammatillisista perustutkinnoista ja osaamisaloista löydät oppilaitosten koulutuksien kuvauksista.

Kirjoita hakukenttään esimerkiksi tutkinnon nimi tai tutkintonimike, niin saat listauksen koulutuksista ja oppilaitoksista, joihin voit hakeutua. Tutkintojen nimet ja tutkintonimikkeet löydät alakuvauksista.

Ala sisältää perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja. Ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin voi hakeutua, kun on 3 – 5 vuotta työkokemusta alalta tai vastaavat taidot.

Perustutkinnot sisältävät yleensä useita osaamisaloja. Kukin osaamisala kouluttaa yhteen tai useampaan tutkintonimikkeeseen.

Ammatillisia perustutkintoja voi suorittaa seuraavilla aloilla:

Kone- ja tuotantotekniikan sekä media-alan perustutkinnot uusina tutkintoina

Uudistetut kone- ja tuotantotekniikan sekä media-alan perustutkinnot alkavat syksyllä 2017. Koulutusta voi olla myös erityisopetuksena, jolloin haet erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen kevään haussa.

Media-alan perustutkinto muodostuu aiemmista audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnosta ja painoviestinnän perustutkinnosta.   Media-alan perustutkinnossa on kolme osaamisalaa:

  • audiovisuaalisen viestinnän osaamisala
  • julkaisutuotannon osaamisala
  • painotuotannon osaamisala

Katso koulutukset

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto korvaa kone- ja metallialan perustutkinnon. Osaamisaloja on kolme:

  • asennuksen ja automaation osaamisala
  • tuotantotekniikan osaamisala
  • valimotekniikan osaamisala

Katso koulutukset