Skip to content

Korkeakoulujen yhteishaku on päättynyt. Tallenna hakemuksen liitteet Opintopolkuun määräaikaan mennessä. Lisätietoa hakemisesta ja valinnasta korkeakoulujen hakijapalveluista (ammattikorkeakoulut ja yliopistot).

 

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen puhelinpalvelu on kiinni 30.8.–4.11.2019. Puhelinpalvelu on auki 5.11.2019 lähtien klo 9–11 tiistaista torstaihin. Lue lisää ohjaus- ja neuvontapalveluista 

 

Materiaali- ja prosessitekniikka ammatillisessa koulutuksessa

Elintarvikealan tutkinnot

Elintarvikealan tutkinnoilla (ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot) saavutat osaamisen elintarvikkeiden ja leipomotuotteiden valmistus-, pakkaus- tai varastointitehtäviin ja esimiestehtäviin valmisruoka-, makeis- ja juomateollisuudessa sekä meijeri-, leipomo- ja liha-alalla.

Työtehtävät ja työpaikat: Voit työskennellä elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- tai varastointitehtävissä tai suurteollisuuden erilaisissa työtehtävissä. Elintarvikealan erikoisammattitutkinnon ja leipomoalan erikoisammattitutkinnon suorittaneet toimivat elintarviketeollisuuden ja leipomoalan esimies- tai asiantuntijatehtävissä.

Alan vaatimukset: Alan ammattilaisena olet laatutietoinen, täsmällinen, vastuuntuntoinen ja asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkinen. Toimit elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimusten mukaisesti ja käsittelet raaka-aineita huolellisesti ja taloudellisesti.


Materiaali- ja prosessitekniikan tutkinnot

Materiaali- ja prosessitekniikka kattaa kemianteollisuuteen, metsäteollisuuteen, puutuoteteollisuuteen, muovi‑ ja kumiteollisuuteen ja pintakäsittelyyn liittyvät ammattialat. Materiaalitekniikan tutkinnoilla (perustutkinnot, ammattitutkinnot, erikoisammattitutkinnot) saavutat osaamisen prosessiteollisuuden tuotannon ohjaus‑, valvonta‑ ja kunnossapitotehtävissä, sekä tuotantoprosessien seurannassa ja laadunvalvonnassa, tutkimuksessa ja tuotekehityksessä.

Työtehtävät ja työpaikat: Puu-, muovi- ja kumituotevalmistuksen tai pintakäsittelyn tutkinnon suoritettuasi, työtehtäviisi voi kuulua työvälineiden ja tuotanto- ja työstökoneiden käyttöä, ohjelmointia automaattisissa tuotantolinjoissa ja robotisoiduissa tuotantosoluissa. Rakennusten pintakäsittelytehtäviin liittyvän tutkinnon suoritettuasi, työtehtäviisi voi kuulua maalaamista ja tapetointia, rakennepintojen pinnoittamista tai laminaatti- ja parkettiasennuksia.

Puuteollisuuden työtehtävissä valmistat teollisia puutuotteita ja toimit prosessien ohjaus- ja hallintatehtävissä. Muovi- ja kumituotevalmistuksessa valmistat muovi- ja kumialan tuotteita halliten valmistusmenetelmät ja prosessit. Prosessipuolella toimit kemian-, massa- ja paperi-, metallinjalostus-, valimoteollisuuden prosessien työtehtävissä.

Alan vaatimukset: Alalla vaaditaan prosessin hallinta- ja ohjausosaamista sekä materiaali- ja turvallisuusosaamista. Työ vaatii asiantuntevaa materiaalien käsittelyosaamista ja esimerkiksi puutuotevalmistuksessa myös ammattilaista kokoonpano-osaamista sekä koneiden ja laitteiden käyttöosaamista.


Tekstiili- ja muotialan tutkinnot

Tekstiili- ja muotialan tutkinnoilla (ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto) kehität osaamistasi valintojesi mukaisesti joko vaatteiden, päähineiden ja asusteiden, jalkineiden, sisustustekstiilien ja -tuotteiden tai designtekstiilien valmistuksesta. Vaihtoehtoisesti voit hankkia osaamista myös tekstiilimateriaalien ja tekstiilien teollisesta valmistamisesta tai tekstiilihuollosta tai kehittää valmiuksiasi toimia assistentin tehtävissä kansainvälisellä muodin alalla. Työskentelet laatu- ja kustannustietoisesti sekä asiakaslähtöisesti, kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Hyödynnät tietoa muodista ja muotoilusta sekä trendejä, visuaalisuutta ja muodonhallintaa. Viestit osaamisestasi ja ammattitaidostasi hyödyntäen digitaalisuutta sekä toimit yhteistyökykyisesti alan globaalissa ja monikulttuurisessa toimintaympäristössä. Tuotteita valmistaessasi osaat käyttää eri materiaaleja ja valmistustekniikoita sekä koneita, laitteita ja työvälineitä tarkoituksenmukaisesti.

Työtehtävät ja työpaikat: Voit työskennellä osaamisesi mukaisesti joko valmistus-, suunnittelu-, myynti-, markkinointi- tai huoltotehtävissä tekstiilejä, vaatteita, asusteita tai jalkineita valmistavassa pienyrityksessä tai teollisuudessa, myymälässä, puvustamossa, pesulassa, vuokraamossa tai muussa palveluyrityksessä.

Alan vaatimukset: Ala sopii yritteliäille ja luoville henkilöille.

Lue lisää tekniikan alasta ja tutustu koulutuksiin

Tekniikan alat ammatillisessa koulutuksessa

Tekniikan alojen ammatilliset tutkinnot