Skip to content

Korkeakoulujen kevään 2022 ensimmäisen yhteishaun koulutustarjonta on julkaistu uudessa Opintopolussa. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Tutustu yhteishaun koulutustarjontaan ja lue lisää hakemisesta.

Syksystä 2021 alkaen löydät kaikki korkeakoulujen yhteishaut ja erillishaut tutkintoon johtaviin koulutuksiin uudesta Opintopolusta. Tutustu korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutustarjontaan uudessa Opintopolussa.

Opintopolun puhelinneuvonta on suljettu 1.9.-30.11.2021. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä muiden perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen liittyvät haku- ja valintakysymykset osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi

Materiaali- ja prosessitekniikka ammatillisessa koulutuksessa

""

Elintarvikealan tutkinnot

Elintarvikealan tutkinnoilla (ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot) saavutat osaamisen elintarvikkeiden ja leipomotuotteiden valmistus-, pakkaus- tai varastointitehtäviin ja esimiestehtäviin valmisruoka-, makeis- ja juomateollisuudessa sekä meijeri-, leipomo- ja liha-alalla.

Työtehtävät ja työpaikat

Voit työskennellä elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- tai varastointitehtävissä tai suurteollisuuden erilaisissa työtehtävissä. Elintarvikealan erikoisammattitutkinnon ja leipomoalan erikoisammattitutkinnon suorittaneet toimivat elintarviketeollisuuden ja leipomoalan esimies- tai asiantuntijatehtävissä.

Alan vaatimukset

Alan ammattilaisena olet laatutietoinen, täsmällinen, vastuuntuntoinen ja asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkinen. Toimit elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimusten mukaisesti ja käsittelet raaka-aineita huolellisesti ja taloudellisesti.


Materiaali- ja prosessitekniikan tutkinnot

Materiaali- ja prosessitekniikka kattaa kemianteollisuuteen, metsäteollisuuteen, puutuoteteollisuuteen, muovi‑ ja kumiteollisuuteen ja pintakäsittelyyn liittyvät ammattialat. Alan perustutkintoja ovat laboratorioalan perustutkinto, puuteollisuuden perustutkinto ja prosessiteollisuuden perustutkinto.

Materiaalitekniikan tutkinnoilla saavutat osaamisen prosessiteollisuuden tuotannon ohjaus‑, valvonta‑ ja kunnossapitotehtävissä, sekä tuotantoprosessien seurannassa ja laadunvalvonnassa, tutkimuksessa ja tuotekehityksessä.

Työtehtävät ja työpaikat

Puu-, muovi- ja kumituotevalmistuksen tai pintakäsittelyn tutkinnon suoritettuasi, työtehtäviisi voi kuulua työvälineiden ja tuotanto- ja työstökoneiden käyttöä, ohjelmointia automaattisissa tuotantolinjoissa ja robotisoiduissa tuotantosoluissa.

Rakennusten pintakäsittelytehtäviin liittyvän tutkinnon suoritettuasi, työtehtäviisi voi kuulua maalaamista ja tapetointia, rakennepintojen pinnoittamista tai laminaatti- ja parkettiasennuksia.

Puuteollisuuden työtehtävissä valmistat teollisia puutuotteita ja toimit prosessien ohjaus- ja hallintatehtävissä. Muovi- ja kumituotevalmistuksessa valmistat muovi- ja kumialan tuotteita halliten valmistusmenetelmät ja prosessit. Prosessipuolella toimit kemian-, massa- ja paperi-, metallinjalostus-, valimoteollisuuden prosessien työtehtävissä.

Alan vaatimukset

Alalla vaaditaan prosessin hallinta- ja ohjausosaamista sekä materiaali- ja turvallisuusosaamista. Työ vaatii asiantuntevaa materiaalien käsittelyosaamista ja esimerkiksi puutuotevalmistuksessa myös ammattilaista kokoonpano-osaamista sekä koneiden ja laitteiden käyttöosaamista.


Tekstiili- ja muotialan tutkinnot

Tekstiili- ja muotialan tutkinnoilla (ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto) kehität osaamistasi valintojesi mukaisesti joko vaatteiden, päähineiden ja asusteiden, jalkineiden, sisustustekstiilien ja -tuotteiden tai designtekstiilien valmistuksesta.

Vaihtoehtoisesti voit hankkia osaamista myös tekstiilimateriaalien ja tekstiilien teollisesta valmistamisesta tai tekstiilihuollosta tai kehittää valmiuksiasi toimia assistentin tehtävissä kansainvälisellä muodin alalla. Työskentelet laatu- ja kustannustietoisesti sekä asiakaslähtöisesti, kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Hyödynnät tietoa muodista ja muotoilusta sekä trendejä, visuaalisuutta ja muodonhallintaa.

Viestit osaamisestasi ja ammattitaidostasi hyödyntäen digitaalisuutta sekä toimit yhteistyökykyisesti alan globaalissa ja monikulttuurisessa toimintaympäristössä. Tuotteita valmistaessasi osaat käyttää eri materiaaleja ja valmistustekniikoita sekä koneita, laitteita ja työvälineitä tarkoituksenmukaisesti.

Työtehtävät ja työpaikat

Voit työskennellä osaamisesi mukaisesti joko valmistus-, suunnittelu-, myynti-, markkinointi- tai huoltotehtävissä tekstiilejä, vaatteita, asusteita tai jalkineita valmistavassa pienyrityksessä tai teollisuudessa, myymälässä, puvustamossa, pesulassa, vuokraamossa tai muussa palveluyrityksessä.

Alan vaatimukset

Ala sopii yritteliäille ja luoville henkilöille.

Lue lisää tekniikan alasta ja tutustu koulutuksiin

Tekniikan alat ammatillisessa koulutuksessa

Tekniikan alojen ammatilliset tutkinnot