Elintarvikeala ja biotekniikka

Elintarvikealan tutkinnoilla (ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot) saavutetaan osaaminen elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- tai varastointitehtäviin ja suurteollisuuden (ruokavalmiste-, kasvis-, makeis- ja juomateollisuus) erilaisiin työtehtäviin. Elintarviketekniikan erikoisammattitutkinnon suorittaneet toimivat elintarviketeollisuuden esimies- tai asiantuntijatehtävissä.
Alan työpaikkoja ovat muun muassa:
- leipomot, konditoriat
- elintarviketeollisuus
- lihateollisuus
- meijeriteollisuus
- elintarvikeliikkeet
Alalla tuotetaan elintarvikkeita kuluttajien ja muiden asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Elintarvikealan toimintaa ohjaavat ympäristö- ja ravitsemustietoisuus, elinkaariajattelu sekä vastuu ihmisten hyvinvoinnista ja luonnon elinkelpoisuudesta.
Alan ammattilainen on laatutietoinen, täsmällinen, vastuuntuntoinen ja asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkinen. Hän toimii elintarvikealan laatu- ja hygieniavaatimusten mukaisesti ja käsittelee raaka-aineita huolellisesti ja taloudellisesti.
Ammatilliset tutkinnot
Tässä esitellään tutkintorakenteeseen sisältyvät perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sekä 31.7.2018 tapahtuvat muutokset tutkintorakenteeseen.
Tutkintojen perusteet ePerusteet-palvelussa
Tutustu tutkintojen perusteisiin ePerusteet-palvelussa
Tee näin: Aloita valitsemalla Ammatillinen peruskoulutus ja sen jälkeen sinua kiinnostavan alan. Klikkaa tutkinnon nimeä, ja voit tutustua tarkemmin tutkintoon ja sen osiin.
Tee samoin, jos haluat tutustua aikuisten näyttötutkintoihin, mutta valitse ensin Ammatillinen aikuiskoulutus.
Ammatillinen perustutkinto
- Elintarvikealan perustutkinto
- elintarviketeknologian osaamisala
- leipomoalan osaamisala
- liha-alan osaamisala
- meijerialan osaamisala
Ammattitutkinnot
- Elintarvikejalostajan ammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
- > Uusi tutkinto 1.8.2018: Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto
- Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto
- Kondiittorin ammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
- > Uusi tutkinto 1.8.2018: Leipomoalan ammattitutkinto
- Leipomoteollisuuden ammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
- Leipurin ammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
- Lihanjalostajan ammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
- Lihantarkastuksen ammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
- Lihateollisuuden ammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
- Maidonjalostajan ammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
- Meijeriteollisuuden ammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
Erikoisammattitutkinnot
- > Uusi tutkinto 1.8.2018: Elintarvikealan erikoisammattitutkinto
- Elintarviketekniikan erikoisammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
- Kondiittorimestarin erikoisammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
- Leipurimestarin erikoisammattitutkinto > poistuu 31.7.2018
Rakenteesta poistuvan tutkinnon voi suorittaa loppuun kolmen vuoden siirtymäajalla. Lisätietoja oppilaitoksilta.