Skip to content

Korkeakoulujen kevään 2022 ensimmäisen yhteishaun koulutustarjonta on julkaistu uudessa Opintopolussa. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Tutustu yhteishaun koulutustarjontaan ja lue lisää hakemisesta.

Syksystä 2021 alkaen löydät kaikki korkeakoulujen yhteishaut ja erillishaut tutkintoon johtaviin koulutuksiin uudesta Opintopolusta. Tutustu korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutustarjontaan uudessa Opintopolussa.

Opintopolun puhelinneuvonta on suljettu 1.9.-30.11.2021. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä muiden perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen liittyvät haku- ja valintakysymykset osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi

Näin haet yhteishaussa ammatilliseen oppilaitokseen

""

Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti peruskoulun ja lukion päättäneet. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea yhteishaussa. Haet silloin jatkuvan haun kautta suoraan oppilaitokseen. Lue lisää Jos sinulla on jo tutkinto-sivulta.

Jos olet käynyt lukion voit hakea yhteishaussa lukiopohjaisiin koulutuksiin. Et voi silloin hakea peruskoulupohjaisiin koulutuksiin.

Peruskoulun jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin on oma hakunsa. Lue  lisää perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen hausta.

Jos olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta, voit ilmoittaa siitä yhteishaun hakulomakkeella. Haet ammatilliseen koulutukseen normaalisti yhteishaun (tai jatkuvan haun) kautta. Jotta sinut voidaan valita opiskelijaksi urheilijan ammatilliseen koulutukseen, sinun pitää lisäksi täyttää urheilijan lisätietolomake ja lähettää se hakuaikana suoraan oppilaitokseen.

Lisätietoja hakemisesta urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen ja lisätietolomake Olympiakomitean sivuilla


Lue seuraavat ohjeet kokonaisuudessaan ennen kuin etsit koulutuksia ja haet niihin.

Näin täytät hakulomakkeen

Valitse ensin koulutukset, joihin haluat hakea:

  • Muistilistan kautta: Voit siirtää enintään 5 koulutusta muistilistalta hakulomakkeelle. Valitse muistilistassa ne, joihin haluat hakea ja paina Täytä hakulomake -painiketta. Koulutukset siirtyvät hakulomakkeen Hakutoiveet-sivulle.
  • Koulutuskuvauksen kautta: Voit valita enintään 5  koulutusta hakulomakkeelle Hae koulutukseen -painikkeella.
  • Hakulomakkeen täyttämisen aikana: Voit selailla koulutushakua hakulomakkeen yläreunassa olevaa ”Etsi lisää koulutuksia”-linkin avulla.

Jos tiedät jo mihin haluat hakea, voit siirtyä suoraan hakulomakkeelle Täytä hakulomake -painikkeesta.

Täytä hakulomake vaihe vaiheelta.  Tähdellä (*) merkityt tiedot ovat pakollisia. Yhteishaun hakulomakkeen voi täyttää vain kerran, joten muista valita kaikki haluamasi koulutukset hakulomakkeelle. Etene hakulomakkeella seuraavasti:

  • Laita hakulomakkeella koulutukset järjestykseen siten, että ylimpänä lomakkeella on mieluisin hakutoiveesi. Voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseen, johon pisteesi riittävät. Alemmat hakutoiveesi peruuntuvat.
  • Merkitse oikeat tiedot hakulomakkeella, koska oppilaitos voi purkaa opiskelijavalinnan, jos olet antanut vääriä tietoja.
  • Muista lähettää oppilaitokseen mahdolliset liitteet, jotka mainitaan hakulomakkeella.
  • Tarkista antamasi tiedot, lähetä hakulomake ja tulosta tarvittaessa yhteishaun hakulomake itsellesi.
  • Käytä hakemuksen täyttämisessä mieluiten joko pöytätietokonetta tai kannettavaa tietokonetta. Lue lisää tuetuista laitteista ja selaimista.

Voinko vielä tallennuksen jälkeen muuttaa tai lisätä hakutoiveita?

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat lähettämisestä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin. Viesti sisältää myös muokkauslinkin, jonka kautta pääset vielä hakuaikana lisäämään ja poistamaan hakutoiveita tai vaihtamaan hakutoiveidesi järjestystä. Muita muutoksia ei voi linkin kautta tehdä.

Jos sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti, voit vaihtoehtoisesti tehdä muutoksia hakutoiveisiisi Oma Opintopolku –palvelussa hakuaikana. Oma Opintopolussa voit hakutoivemuutosten lisäksi muokata hakutoiveisiin liittyviin kysymyksiin antamiasi vastauksia, päivittää yhteystietojasi, nähdä valintojen tulokset ja ottaa opiskelupaikan vastaan.  Lue lisää Oma Opintopolku -palvelusta.

Hakutoiveita tai niiden järjestystä ei voi muuttaa hakuajan jälkeen.

Osallistu pääsy- tai soveltuvuuskokeeseen, jos saat siihen kutsun

Jos saat oppilaitokselta kutsun pääsy- tai soveltuvuuskokeeseen, sinun tulee osallistua siihen. Jos et osallistu kokeeseen, sinua ei voida valita koulutukseen.

Milloin valinnan tulokset valmistuvat?

Saat kesäkuussa valintojen tulokset oppilaitokselta. Jos et saanut opiskelupaikkaa, saat tiedon myös siitä sekä tietoa, miten haet mahdollisille yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille.

Miten otan opiskelupaikan vastaan?

Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi hakemuksella, saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta voit ottaa opiskelupaikan vastaan. Vaihtoehtoisesti voit ottaa opiskelupaikan vastaan kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun Opintopolku.fi-palvelussa. Kirjautuminen Oma Opintopolkuun vaatii vahvan tunnistautumisen (esim. verkkopankkitunnukset).

Huomioithan, että oppilaitos voi lisäksi edellyttää, että opiskelupaikka otetaan vastaan kirjallisesti tai paikan päällä ilmoittautumalla. Lue oppilaitoksen ohjeet valintakirjeestä, jonka oppilaitos lähettää sinulle postitse tai sähköpostitse. Muista ottaa paikkasi vastaan ajoissa.

Jos et saanut opiskelupaikkaa?

Jos et yhteishaussa saanut opiskelupaikkaa, saat jälkiohjauskirjeen, jossa kerrotaan pistemääräsi ja sijoittumisesi varasijoille kuhunkin koulutukseen, johon olet hakenut.

Muutoksenhakuoikeus valintatulokseen

Jos olet tyytymätön opiskelijavalinnan tulokseen, voit hakea aluehallintovirastolta oikaisua valintapäätökseen. Oikaisua varten sinun pitää pyytää kirjallinen päätös siltä oppilaitokselta, jonka opiskelijavalintapäätökseen haluat hakea oikaisua. Päätös tulee pyytää 30 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut valintatuloksen. Oikaisuvaatimus on tehtävä viimeistään 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut oppilaitoksen päätöksen. Lähetä oikaisuvaatimus siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella oppilaitos sijaitsee.

Voit hakea yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille

Haussa jää usein joitakin koulutuspaikkoja vapaaksi ja oppilaitokset ilmoittavat niistä Opintopolussa. Vapaita paikkoja voi kysellä oppilaitoksista vielä lukukauden alkupuolella. Lue lisää: Vailla opiskelupaikkaa? Näin haet vapaiksi jääneille paikoille.

Kysyttävää hakemisesta?

Jos sinulla on kysyttävää hakemisesta, voit kysyä Opintopolun hakuneuvonnasta esimerkiksi hakulomakkeen täyttämisestä tai yhteishausta.

Ensisijainen yhteydenotto sähköpostitse: neuvonta(at)opintopolku.fi

Lue lisää ohjaus- ja neuvontapalveluista