Skip to content

Korkeakoulujen kevään 2022 ensimmäisen yhteishaun koulutustarjonta on julkaistu uudessa Opintopolussa. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Tutustu yhteishaun koulutustarjontaan ja lue lisää hakemisesta.

Syksystä 2021 alkaen löydät kaikki korkeakoulujen yhteishaut ja erillishaut tutkintoon johtaviin koulutuksiin uudesta Opintopolusta. Tutustu korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutustarjontaan uudessa Opintopolussa.

Opintopolun puhelinneuvonta on suljettu 1.9.-30.11.2021. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä muiden perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen liittyvät haku- ja valintakysymykset osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi

Kuka voi hakea yhteishaussa?

""

Hae pohjakoulutustasi vastaavaan koulutukseen

Peruskoulupohjainen koulutus

Peruskoulun jälkeen haet ammatilliseen koulutukseen kevään yhteishaussa. Sinut voidaan valita peruskoulupohjaiseen ammatilliseen koulutukseen, jos:

 • olet suorittanut peruskoulun
 • olet suorittanut peruskoulua vastaavan koulutuksen ulkomailla.

Jos olet suorittanut peruskoulua vastaavan koulutuksen muualla kuin Suomessa, sinut voidaan valita peruskoulupohjaiseen ammatilliseen koulutukseen harkintaan perustuvan valinnan kautta. Toimi näin:

 • Hae yhteishaussa
 • Kun hakulomakkeella kysytään tutkintoa, jolla haet koulutukseen, valitse Ulkomailla suoritettu koulutus
 • Toimita kopiot todistuksista suoraan oppilaitokseen ennen hakuajan päättymistä.

Oppilaitos arvioi erikseen koulutustarpeesi ja edellytyksesi suoriutua opinnoista.

Huomaathan, että

 • Jos olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, muun ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea ammatilliseen koulutukseen yhteishaussa. Voit hakea oppilaitosten jatkuvien hakujen kautta. Saat lisätietoja jatkuvien hakujen hakuajoista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista oppilaitoksilta tai koulutusten kuvauksista Opintopolussa. Lue lisää jatkuvasta hausta
 • Jos olet käynyt lukion, et voi hakea peruskoulupohjaisiin koulutuksiin.
 • Jos olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta, haet ammatilliseen koulutukseen normaalisti yhteishaun (tai jatkuvan haun) kautta. Jotta sinut voidaan valita opiskelijaksi urheilijan ammatilliseen koulutukseen, sinun pitää lisäksi täyttää urheilijan lisätietolomake ja lähettää se hakuaikana suoraan oppilaitokseen.

Lukiopohjainen koulutus

Voit hakea lukiopohjaiseen ammatilliseen perustutkintoon, jos olet suorittanut lukion oppimäärän.

Jos olet suorittanut lukiota vastaavan koulutuksen ulkomailla, sinut voidaan valita lukiopohjaiseen ammatilliseen koulutukseen harkintaan perustuvan valinnan kautta. Toimi näin:

 • Hae yhteishaussa
 • Kun hakulomakkeella kysytään tutkintoa, jolla haet koulutukseen, valitse Ulkomailla suoritettu koulutus
 • Toimita kopiot todistuksista suoraan oppilaitokseen ennen hakuajan päättymistä

Oppilaitos arvioi erikseen koulutustarpeesi ja edellytyksesi suoriutua opinnoista.

Huomaathan, että

 • Jos olet suorittanut lukion oppimäärän, et voi yhteishaussa hakea peruskoulupohjaiseen ammatilliseen koulutukseen.
 • Jos olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon, muun ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea jatkuvan haun kautta suoraan oppilaitokseen. Et voi hakea ammatilliseen koulutukseen yhteishaussa.