Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Avoin ammattikorkeakoulu

Opiskelijat istuvat pöydän ääressä ja tekevät ryhmätyötä

Katso avointen ammattikorkeakoulujen koulutukset

Avoimessa ammattikorkeakoulussa voit opiskella pohjakoulutuksestasi ja iästäsi riippumatta eri alojen ammattikorkeakouluopintoja. Opintoja järjestetään päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin sekä verkko-opintoina kaikissa ammattikorkeakouluissa ympäri Suomea.

Erilaisia opiskelutapoja | Opintoihin ilmoittautuminen ja opintomaksut | Opintojen rahoitus | Edut ja palvelut | Tutkintokoulutukseen

Avoin amk sopii kaikille

Avoin amk-opetus on ammattikorkeakoulujen opetussuunnitelmien mukaista, kaikille avointa opetusta koulutuksesta ja iästä riippumatta. Voit tehdä yksittäisiä opintojaksoja tai laajempia kokonaisuuksia.

Avoin amk sopii sinulle, jos esimerkiksi

  • haluat lisätä työelämässä tarvitsemaasi osaamista
  • suunnittelet hakeutuvasi ammattikorkeakouluopintoihin tai ylempiin ammattikorkeakouluopintoihin tai
  • haluat kehittää yleissivistystäsi sinua kiinnostavissa asioissa.

Erilaisia opiskelutapoja

Opetusta järjestetään tutkinto-opiskelijoiden opetusryhmissä tai avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoille suunnatuissa omissa ryhmissä. Opintojen tavoitteet, sisällöt ja vaatimukset ovat samoja kuin ammattikorkeakoulujen tutkintokoulutuksessakin.

Opintoja voit suorittaa lähi-, monimuoto- ja verkko-opintoina. Lähiopetuksessa opiskellaan yleensä ammattikorkeakoulun tiloissa eri tavoin: luentosaleissa, pienryhmissä, laboratorioissa, studioissa. Verkko-opintoja puolestaan voit suorittaa ajasta ja paikasta riippumatta vaikkapa ulkomailla. Verkko-opinnot voivat sisältää sekä itsenäistä että ryhmätyöskentelyä tietoverkkojen avulla. Monimuoto-opinnoissa hyödynnetään sekä lähi- että verkko-opintoja, mutta opiskelun muoto soveltuu hyvin myös työn ohella tehtäväksi.

Opinnot ovat käytännönläheisiä ja työelämälähtöisiä, ja ne sisältävät sekä teoriaa ja käytäntöä. Kuuntelet, luet, kirjoitat, keskustelet, tutkit ja hankit ammatillista osaamista.

Opintoihin ilmoittautuminen ja opintomaksut

Ilmoittaudut opintoihin ammattikorkeakoulujen omien www-sivujen kautta. Opiskelijat otetaan opintoihin yleensä ilmoittautumisjärjestyksessä. Opintoihin osallistumiselle voi olla tiettyjä vaatimuksia aikaisemman osaamisen suhteen esimerkiksi syventävän vaiheen opinnoissa. Opintojaksokuvaukset kannattaakin lukea huolellisesti läpi.

Avoin amk-opetus on maksullista. Opintomaksut vaihtelevat ammattikorkeakouluittain, mutta ovat maksimissaan 15 euroa per opintopiste.

Opintojen rahoitus

Avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskeluun ei voi saada Kelan opintotukea, mutta opintojen rahoittamiseksi kannattaa tutkia esimerkiksi seuraavia vaihtoehtoja:

Mikäli suunnittelet opintoja ollessasi työttömänä työnhakijana, ole aina yhteydessä ensin omaan TE-toimistoosi.

Edut ja palvelut

Avoimen amk:n opiskelijana saat opintoneuvontaa ja -ohjausta valitsemiisi opintoihin. Opintojen aikana voit käyttää ammattikorkeakoulun tietojärjestelmiä ja kirjastoa. Opintojen päätyttyä saat suorituksistasi todistuksen. Lisätietoa palveluista saat ammattikorkeakoulujen www-sivuilta.

Haluatko jatkaa tutkintokoulukseen?

Avoimessa ammattikorkeakoulussa voi suorittaa sekä ammatikorkeakoulututkintoon että ylempään ammattikorkeakoulututkintoon kuuluvia opintojaksoja, mutta ei koko tutkintoa. Avoimessa suoritetut opinnot saat hyväksi luettua, jos myöhemmin jatkat tutkintokoulutukseen samassa ammattikorkeakoulussa. Jos jatkat eri ammattikorkeakouluun, tarkista opintojen vastaavuus sieltä.

Useimmissa ammattikorkeakouluissa voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen amk:n väylän kautta, jos olet suorittanut ammattikorkeakoulun edellyttämän määrän kyseiseen tutkintoon soveltuvia opintoja. Väylän kautta voi päästä tutkintokoulutukseen jopa ilman valintakoetta. Tarkista kunkin valintaperusteet ammattikorkeakoulujen omilta www-sivuilta.