Skip to content

Korkeakoulujen yhteishaun 2. hakuaika 15.3.2017 klo 8—5.4.2017 klo 15. Tutustu koulutuksiin.

 

Haku erityisopetuksena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen 15.3. klo 8.00 – 5.4. klo 15.00. Lue lisää hausta.
 

Maa- ja metsätalous, ympäristö

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Luomupuutarhuri: Iästä oli etua alan vaihdossa

Luomupuutarhuri poimii tomaatteja kasvihuoneessa.

Suvi Lehtonen työskenteli hotelli- ja ravintola-alalla sekä lentoemäntänä 25 vuotta. Pari vuotta sitten hän aloitti luomupuutarhuriyrittäjänä eikä ole katunut sekuntiakaan radikaalia elämänmuutostaan.

Nainen työskentelee luomupuutarhassa ulkosalla. Suvi Lehtonen kypsytteli mielessään uranvaihtoa jo jonkin aikaa. Ravintolaesimiehen työ ei päättynyt samaan aikaan työajan kanssa, vaan työasiat pyörivät mielessä ja usein iltaisinkin riitti tehtävää.

– Kun saimme kauan odotetun lapsen, muuttui arvomaailmani. Vaikka teinkin lyhennettyä työpäivää, halusin silti antaa pojallemme enemmän aikaa ja olla hänen arjessaan täysillä mukana, Suvi Lehtonen kertoo.

Kerran Suvi surffaili netissä katselemassa kurssitarjontaa ja törmäsi Keudan aikuisopiston järjestämään puutarhatalouden perustutkintoon, jossa painotuksena oli luomu- ja biodynaaminen viljely. Nyt hän valmistuu Suomen ensimmäisten joukossa luomupuutarhuriksi.

– Olen aina harrastanut puutarhanhoitoa ja ollut siitä älyttömän kiinnostunut. Tiesin, että luomuviljely olisi minun juttuni. En ole koskaan aikaillut isoissa ratkaisuissa silloin, kun todella haluan jotakin. Työnantajani suhtautui asiaan hyvin suopeasti ja sain aluksi opintovapaata.

Iästä enemmän etua kuin haittaa

Nainen seisoo mehiläislevy kädessä pukeutuneena suoja-asuun.Kun opiskelu alkoi, Suvi oli intoa täynnä. Koska opiskelukavereissa oli nuoria sekä vähän jo maailmaa nähneitä uranvaihtajia, tuli heistä hyvä ja tiivis kombo, jossa kaikki saivat apua ja vinkkejä toisiltaan.

– Opiskelutekniikat olivat omista kouluajoistani muuttuneet aika paljon, mutta toisaalta oma kokemus ja ravintola-alalla omaksumani sisäinen yrittäjyys olivat etuinani.

Suvi tiesi haluavansa yrittäjäksi siinä vaiheessa, kun koulussa alkoivat yrittäjyysopinnot. Kannattavuuslaskelmien tekeminen oli jo tuttua aiemmista töistä ja muut paperiasiat tuntuivat helpoilta, joten Suvi pystyi keskittymään liikeideansa hiomiseen.

– Asiat lutviutuivat hyvin ja sain tilan, jossa nyt olen aloittanut luomuartisokan ja -valkosipulin viljelyn. Lisäksi minulla on mehiläistarha.

Miten uskallat?

Moni on kysellyt Suvilta hänen rohkeudestaan täydellisen elämänmuutoksen tekemiseen. Sukulaisten ja ystävien ensi kommentti oli ”mikä ihmeen viherpiipertäjä susta nyt tulee!”. Moni on joutunut sittemmin syömään sekä sanansa että Suvin viljelemiä kasviksia, ja myöntämään hänen olevan tulevaisuuden alalla.

– Aluksi vähän hirvitti taloudellinen puoli opiskelijaksi heittäytymisessä, sillä olin tottunut tiettyyn perusturvaan ja nyt meitä oli kolme. Mutta kannattaa miettiä, mikä muutoksessa pelottaa. Jos se on raha, niin vakuutan, että pienemmälläkin tulee helposti toimeen. Ja jos työelämässä on ollut yli kahdeksan vuotta, tuet ovat vähän paremmat.

Ratkaisu on tuonut Suville paljon enemmän kuin mistä hän on joutunut luopumaan.Nainen seisoo puutarhan keskellä.

– Nyt 4,5-vuotias poikamme on usein mukanani puutarhassa, ja on erittäin innostunut luonnosta, kasveista ja niiden hoitamisesta.

Suvia kiinnostavat luomuviljelyn lisäksi muun muassa puutarhaterapia ja luonnonmukainen kauneudenhoito, joiden varalle hänellä on jo suunnitelmia kartanossa. Hän rakastaa suunnittelua ja kehittämistä, minkä vuoksi osaltaan oman yrityksen pyörittäminen tuntuukin mielekkäältä.

– Luomuviljelyn aloittaminen voi aluksi tuntua hankalan byrokraattiselta. Mutta sitä ei kannata pelätä! Olemme luomuasioissa paljon jäljessä verrattuna naapurimaihimme. Uskon, että luomun kysyntä kasvaa ihan varmasti, ja tulevaisuudessa puhumme luomun sijaan niistä tuotteista, jotka eivät ole luomua, Suvi toteaa.

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski

Kuvat: Maarik Leppä

Tietoa alasta

Luonnonvara- ja ympäristöala ammatillisessa koulutuksessa

Luonnonvara-ala ammattikorkeakoulussa

Video: Viherala – viihtyisä ympäristö luo elämänlaatua

Maa- ja metsätalousala TEM:n Ammattinetissä

Puutarha- ja viherala TEM:n Ammattinetissä

Koulutus

Puutarhatalouden perustutkinto: puutarhuri