Skip to content

Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin 23.2.-23.3.2021.
Katso yhteishaussa olevat koulutukset
Katso erityisoppilaitosten haussa olevat koulutukset
Katso koulutukset valmistavassa haussa

Kysymyksiä hakemisesta voi lähettää s-postilla, neuvonta@opintopolku.fi

 

 

Korkeakoulujen kevään ensimmäisen yhteishaun ensimmäiset tulokset on julkaistu. Korkeakoulut julkaisevat ensimmäisen yhteishaun tuloksia pitkin kevättä.
Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 4.6.2021. Voit seurata valintojen etenemistä Oma Opintopolussa Hakemukset ja paikan vastaanotto -osiossa.

Lue myös yhteishaun tulosten ja paikan vastaanoton ohjeet.

Jos sinulla on jo tutkinto

Jos olet jo suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit kuitenkin hakea sekä ammatilliseen koulutukseen että korkeakoulukoulutukseen.

Voit hakea ammatilliseen koulutukseen

Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea oppilaitosten järjestämien jatkuvien hakujen kautta ammatilliseen koulutukseen (ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot).  Et voi hakea yhteishaussa ammatillisiin perustutkintoihin.

Jatkuva haku tarkoittaa, että oppilaitokset voivat ottaa uusia opiskelijoita ympäri vuoden ja määritellä omat koulutuskohtaiset hakuajat. Lisäksi oppilaitokset päättävät hakumenettelyistä ja valintaperusteista. Saat lisätietoja hakemisesta oppilaitoksilta.

Ammatillisen tutkinnon voit suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

Mitä ammatillisessa voi opiskella

Lue lisää jatkuvasta hausta

Voit hakea korkeakouluun

Opintopolusta löydät kaikki korkeakoulututkintoon johtavat koulutukset. Korkeakouluun haetaan joko yhteishaussa tai erillishaussa. Tarkista hakuajat, hakutavat ja valintaperusteet Opintopolun koulutuskuvauksista.

Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin yhteensä kuuteen eri koulutukseen. Yhteishaussa on mukana sekä alempia että ylempiä korkeakoulututkintoja. Tutkinnon suorittaneet hakevat samoin kuin ensimmäistä tutkintopaikkaansa hakevat, mutta ensimmäistä paikkaa hakevien mahdollisuuksien parantamiseksi on ns. ensikertalaiskiintiö.

Lue lisää hakemisesta korkeakouluihin

Ensikertalaiskiintiö korkeakouluihin

Korkeakoulujen varaavat osan aloituspaikoista niille hakijoille, joilla ei ole aikaisemmin ollut opiskelupaikkaa korkeakoulussa.

  • Et ole ensikertalainen
    • jos olet jo suorittanut suomalaisen ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinnon tai
    • olet ottanut vastaan korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta suomalaisessa korkeakoulussa (koskee myös siirtohakuja).

Lue lisää ensikertalaiskiintiöstä