Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan uudessa yhteishaussa. Hakuaika on 22.2.-22.3.2022. 
Haku järjestetään uudessa Opintopolussa. Lue lisää uudesta yhteishausta ja kokeile harjoittelulomaketta!

Kansanopistojen vaihtoehdot

Kansanopistossa on tarjolla monenlaisia opintoja sekä nuorille että aikuisille. Alla esitellään muutama vaihtoehto.

Peruskouluopintoja

Jos haluat korottaa peruskoulun arvosanojasi, lukea yksittäisiä aineita tai jos tarvitset peruskoulun päättötodistusta, voit suorittaa peruskoulun opintoja kansanopistossa. Koko oppimäärän suorittaminen on maksutonta. Vähintään yhden lukuvuoden mittaisesta peruskoululinjasta saat 6 valintapistettä, jos haet yhteishaussa ammatilliseen peruskoulutukseen.

Kuka voi hakea?

Voit hakea kansanopiston peruskouluopintoihin, jos olet vähintään 17-vuotias ja sinulta puuttuu perusopetuksen päättötodistus. Koulutukseen haetaan suoraan kansanopistoon.

Lue lisää hakemisesta peruskoulun jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin

Kansanopistokymppi

Kansanopiston kymppiluokalla voit korottaa peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja ja parantaa opiskelutaitojasi. Kansanopistokympin suorittamisesta saat 6 valintapistettä, jos haet yhteishaussa ammatilliseen peruskoulutukseen.

Kymppiluokka on maksuton sellaisille henkilöille, jotka ovat saaneet peruskoulun päättötodistuksen samana tai edellisenä vuonna.

Lue lisää kansanopiston kympistä

Opistovuosi oppivelvollisille kansanopistoissa

Opistovuosi oppivelvollisille on uusi yhden lukuvuoden kestävä koulutus, jonka laajuus on 53 opintopistettä. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa nuoren opiskelutaitoja ja osaamista sekä tukea nuorta oman elämän ja tulevaisuuden suunnittelussa. Kansanopistovuoden jälkeen voit jatkaa toiselle asteelle, eli lukioon tai ammatilliseen koulutukseen.

Koulutus alkaa elokuussa 2021. Haet koulutukseen suoraan kansanopistoon.

Opiskelu, asuminen ja ruokailu ovat maksuttomia oppivelvollisille tarkoitetussa koulutuksessa.

Lue lisää oppivelvollisille suunnatusta kansanopistokoulutuksesta ja tutustu koulutuksiin Kansanopistoyhdistyksen sivuilta

Kansanopistolukio

Lukiolinjalla voit valmistua ylioppilaaksi tai suorittaa osia lukion oppimäärästä. Kansanopistolukioissa noudatetaan aikuislukion opetussuunnitelmaa.

Kansanopistojen yleissivistävät linjat

Kansanopistojen yleissivistävät linjat kestävät yleensä yhden lukuvuoden. Kansanopistovuoden aikana voit kerrata kouluaineita, perehtyä erityisaloihin ja kokeilla ihan uutta tapaa opiskella. Monilla linjoilla voit valmistautua jatko-opintoihin ja suorittaa avoimen yliopiston opintoja, joita voit hyödyntää myöhemmissä yliopisto-opinnoissa. Vähintään lukuvuoden mittaisesta kansanopistolinjasta saat 6 valintapistettä, jos haet yhteishaussa ammatilliseen perustutkintoon.

Yleissivistäville linjoille haet suoraan kansanopistoihin. Jokaisella opistolla ja linjalla on omat hakuaikansa ja pääsyvaatimuksensa. Hakuajat ajoittuvat yleensä kevääseen ja kesään.

Ammatilliset tutkinnot tai tutkinnon osia

Joissakin kansanopistoissa voi suorittaa ammatillisia tutkintoja tai osia niistä. Löydät koulutukset ja tietoa hakemisesta koulutusten kuvauksista Opintopolussa. Voit hakea koulutuksiin yhteishaun tai jatkuvan haun kautta.