Skip to content

Haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin (Kymppiluokka, VALMA, LUVA) 19.5.-21.7.  Katso koulutukset

 

Koronavirus COVID-19 ja sen leviäminen vaikuttaa myös opiskelijavalintoihin. Katso opiskelijavalintoihin liittyvä ajankohtainen ohjeistus (päivitetty 13.5.2020).

 

Korkeakoulujen yhteishakujen aikataulut muuttuvat. Kevään toisen yhteishaun tulosten julkaisun takarajaa siirretään viikolla eteenpäin.

Katso muutokset yhteishakujen aikatauluihin. 

Suoritatko korkeakoulujen valintakokeita Opintopolun välityksellä? Katso ohjeet alta.
Lue ohjeet koetehtävien palautukseen Opintopolussa
Lue ohjeet yliopistojen valintakokeiden suorittamiseen AMK-järjestelmässä

Yliopistojen jatkotutkinnot ja -koulutukset

Yliopiston jatkotutkintoja ovat lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot sekä ammatilliset jatkokoulutukset, esimerkiksi erikoislääkärin koulutus.

Lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot

Lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot liittyvät läheisesti yliopistossa tehtävään tieteelliseen tutkimukseen. Li­sensiaatin tutkinnossa laadit lisensiaatin tutkimuksen. Tohtorin tutkintoa varten teet väi­töskirjan, jota puolustat julkisesti väitöstilaisuudessa.

Usein opiskelet yliopistollista jatkotutkintoa  tutkijakoulussa, joissa on tohtoriohjelmia. Tutkijakoulut voivat toimia eri yliopistojen yhteistyönä.

Lisensiaatin ja tohtorin tutkintoihin pätee yhden opiskelupaikan säännös.

Erikoislääkärin ja erikoishammaslääkärin koulutus

Lääketieteellisillä aloilla lääketieteen lisensiaatin tutkinto on lääkärin perustutkinto.

Erikoislääkäri

Lääkärin tutkinnon jälkeen voit suorittaa erikoislääkärin koulutuksen, joka on ammatillinen jatkotutkinto.

Lääkärinä voit erikoistua esimerkiksi yleislääketieteeseen, neurokirurgiaan, yleiskirurgiaan, lastentauteihin tai käsikirurgiaan. Erikoistumisaloja on useita kymmeniä. Erikoisalojen tutkintojen suorittaminen kestää 5, 6 tai 8 vuotta.

Yleislääketieteen erityiskoulutus

Sinut voidaan ottaa yleislääketieteen erityiskoulutukseen, jos olet suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Suomessa tai ulkomailla vastaavan koulutuksen, joka kuuluu lääkärintoimen harjoittamisen vaatimuksiin. Yleislääketieteen erityiskoulutus kestää kokopäiväisenä kolme vuotta.

Erikoishammaslääkäri

Hammaslääketieteessä alan perustutkinto on hammaslääkärin tutkinto. Ammatillinen jatkotutkinto on erikoishammaslääkärin koulutus.

Erikoishammaslääkärin koulutuksen suorittaminen kestää 3 – 6 vuotta. Erikoistumisaloja ovat hammaslääketieteellinen diagnostiikka, hampaiston oikomishoito, kliininen hammashoito, terveydenhuolto sekä suu- ja leukakirurgia.

Ennen erikoishammaslääkärikoulutuksen aloittamista sinun pitää työskennellä päätoimisesti hammaslääkärin kliinisissä tehtävissä vähintään kaksi vuotta.

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutusta voivat Suomessa antaa Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto.

Lue lisää koulutuksista

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta

Hakeminen

Jatkotutkinnot ja koulutukset eivät kuulu yhteishakuun, niihin haetaan suoraan tutkinnon järjestävän yliopiston kautta.

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksista saat suoraan yliopistoista. Katso yliopistojen hakijapalveluiden yhteystiedot.