Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan uudessa yhteishaussa. Hakuaika on 22.2.-22.3.2022. 
Haku järjestetään uudessa Opintopolussa. Lue lisää uudesta yhteishausta ja kokeile harjoittelulomaketta!

Lukio

""

Katso kaikki nuorten lukiokoulutukset

Katso aikuisten lukiokoulutukset 

Yleissivistävä lukio antaa hyvät eväät jatkaa yliopisto- tai ammattikorkeakouluopintoihin.

Lukiokoulutus uudistuu syksystä 2021

Lukiokoulutuksen uudistetut opetussuunnitelmat otetaan käyttöön viimeistään syksystä 2021. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos aloitat lukio-opinnot syksyllä 2021 tai myöhemmin, opiskelet uuden opetussuunnitelman mukaan. Jos aloitat opiskelut ennen tätä, käyt lukion loppuun nykyisen opetussuunnitelman mukaan.

Uudessa lukiossa

  • saat entistä vahvemman laaja-alaisen yleissivistyksen
  • saat hyvät valmiudet siirtyä korkeakouluopintoihin
  • laadit henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jonka avulla opinnot sujuvat ja siirtyminen korkeakouluopintoihin helpottuu
  • saat valmiuksia omaksua, yhdistää ja käyttää tietojasi ja taitojasi sekä soveltaa oppimasi monipuolisesti myös oppiainerajojen yli
  • voit kehittää valmiuksiasi jatko-opintoihin, työelämään, yrittäjyyteen, yhteiskuntaan ja kansainvälisyyteen.

Nuorille tarkoitettu lukiokoulutus on kolmivuotinen, mutta voit halutessasi suorittaa lukion neljässä vuodessa. Lisätietoja pidennetystä opiskelusta saat lukiosta.

Lukio-opintoja voit suorittaa lukioissa ja myös muun muassa

  • kansanopistojen lukiolinjoilla
  • verkko-opintoina etälukiossa.

Lukion lopussa suoritat tavallisesti ylioppilastutkinnon, joka antaa hakukelpoisuuden yliopistoon. Ammattikorkeakouluun ja ammatillisten perustutkintojen lukiopohjaisille linjoille haet lukion päättötodistuksella.

Hakeminen lukiokoulutukseen

Haet lukioon peruskoulun jälkeen yhteishaun kautta. Mahdollisille yhteishaussa vapaiksi jääneille lukiopaikoille voit hakea jatkuvan haun kautta. Jatkuvassa haussa lukiot päättävät valintaperusteista sekä tarkemmista hakuajoista ja -menettelyistä.

Lue lisää yhteishausta

Lue lisää jatkuvasta hausta

Millä valintaperusteilla opiskelijat valitaan?

Yhteishaussa lukio-opiskelijat valitaan yhteisten valintaperusteiden mukaan. Saat valintapisteitä perusopetuksen päättötodistuksen perusteella. Joihinkin lukiokoulutuksiin voi olla pääsy- ja soveltuvuuskoe tai muita lisänäyttöjä.

Lue lisää valintaperusteista lukioon

Muita tapoja suorittaa lukio ja ylioppilastutkinto

Kansainvälisen tai eurooppalaisen ylioppilastutkinnon voit suorittaa IB-lukioissa tai EB-lukiossa. Lue lisää kansainvälisestä lukiokoulutuksesta.

Aikuisena voit suorittaa lukion, ylioppilastutkinnon tai yksittäisiä lukio-opintoja aikuislukiossa. Lue lisää aikuislukiosta.

Jos opiskelet lukiossa, voit samanaikaisesti suorittaa myös ammatillisen perustutkinnon. Oppilaitosten opintotarjonnasta voit muodostaa oman opintotarjottimen, josta valitset opintoja. Samanaikaisesti suoritetut opinnot kestävät yleensä noin neljä vuotta. Lisätietoja lisäopinnoista saat lukioista.