Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan uudessa yhteishaussa. Hakuaika on 22.2.-22.3.2022. 
Haku järjestetään uudessa Opintopolussa. Lue lisää uudesta yhteishausta ja kokeile harjoittelulomaketta!

Haku ammatillisiin opettajakorkeakouluihin 4.–20.1.2022. Tutustu hakuohjeisiin ja koulutustarjontaan.

 

Näin haet yhteishaussa lukioon

Opettaja ohjaa oppilaita ryhmätyön tekemisessä

Lue seuraavat ohjeet kokonaisuudessaan ennen kuin etsit koulutuksia ja haet niihin.

Näin täytät hakulomakkeen

Valitse ensin koulutukset, joihin haluat hakea:

 • Muistilistan kautta: Voit siirtää enintään 5 koulutusta muistilistalta hakulomakkeelle. Valitse muistilistassa ne, joihin haluat hakea ja paina Täytä hakulomake -painiketta. Koulutukset siirtyvät hakulomakkeen Hakutoiveet-sivulle.
 • Koulutuskuvauksen kautta: Voit valita enintään 5  koulutusta hakulomakkeelle Hae koulutukseen -painikkeella.
 • Hakulomakkeen täyttämisen aikana: Voit selailla koulutushakua hakulomakkeen yläreunassa olevaa ”Etsi lisää koulutuksia”-linkin avulla.

Jos tiedät jo mihin haluat hakea, voit siirtyä suoraan hakulomakkeelle Täytä hakulomake -painikkeesta.

Täytä hakulomake vaihe vaiheelta.  Tähdellä (*) merkityt tiedot ovat pakollisia. Yhteishaun hakulomakkeen voi täyttää vain kerran, joten muista valita kaikki haluamasi koulutukset hakulomakkeelle. Etene hakulomakkeella seuraavasti:

 • Laita hakulomakkeella koulutukset järjestykseen siten, että ylimpänä lomakkeella on mieluisin hakutoiveesi. Voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseen, johon pisteesi riittävät. Alemmat hakutoiveesi peruuntuvat.
 • Merkitse oikeat tiedot hakulomakkeella, koska oppilaitos voi purkaa opiskelijavalinnan, jos olet antanut vääriä tietoja.
 • Muista lähettää oppilaitokseen mahdolliset liitteet, jotka mainitaan hakulomakkeella.
 • Selvitä tarvitseeko sinun lähettää muita liitteitä, esim. ainevalintakortti (joka lähetetään suoraan lukioon).
 • Tarkista antamasi tiedot, lähetä hakulomake ja tulosta tarvittaessa yhteishaun hakulomake itsellesi.

Käytä hakemuksen täyttämisessä mieluiten joko pöytätietokonetta tai kannettavaa tietokonetta. Lue lisää tuetuista laitteista ja selaimista.

Jos haet urheilulukioon, sinun pitää yhteishaun hakulomakkeen lisäksi täyttää erillinen lisätietolomake. Lisätietoja hakemisesta urheilijoiden koulutukseen ja lisätietolomake Olympiakomitean sivuilla

Voinko vielä tallennuksen jälkeen muuttaa tai lisätä hakutoiveita?

 • Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat lähettämisestä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin. Viesti sisältää myös muokkauslinkin, jonka kautta pääset vielä hakuaikana lisäämään ja poistamaan hakutoiveita tai vaihtamaan hakutoiveidesi järjestystä. Muita muutoksia ei voi linkin kautta tehdä.
 • Jos sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti, voit vaihtoehtoisesti tehdä muutoksia hakutoiveisiisi Oma Opintopolku –palvelussa hakuaikana. Oma Opintopolussa voit hakutoivemuutosten lisäksi muokata hakutoiveisiin liittyviin kysymyksiin antamiasi vastauksia, päivittää yhteystietojasi, nähdä valintojen tulokset ja ottaa opiskelupaikan vastaan.  Lue lisää Oma Opintopolku -palvelusta.
 • Hakutoiveita tai niiden järjestystä ei voi muuttaa hakuajan jälkeen.

Milloin valinnan tulokset valmistuvat?

Saat kesäkuussa valintojen tulokset oppilaitokselta. Jos et saanut opiskelupaikkaa, saat tiedon myös siitä sekä tietoa, miten haet mahdollisille yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille.

Miten otan opiskelupaikan vastaan?

Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi hakemuksella, saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta voit ottaa opiskelupaikan vastaan. Vaihtoehtoisesti voit ottaa opiskelupaikan vastaan kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun Opintopolku.fi-palvelussa. Kirjautuminen Oma Opintopolkuun vaatii vahvan tunnistautumisen (esim. verkkopankkitunnukset).

Huomioithan, että oppilaitos voi lisäksi edellyttää, että opiskelupaikka otetaan vastaan kirjallisesti tai paikan päällä ilmoittautumalla. Lue oppilaitoksen ohjeet valintakirjeestä, jonka oppilaitos lähettää sinulle postitse tai sähköpostitse. Muista ottaa paikkasi vastaan ajoissa.

Jos et saanut opiskelupaikkaa?

Jos et yhteishaussa saanut opiskelupaikkaa, saat jälkiohjauskirjeen, jossa kerrotaan pistemääräsi ja sijoittumisesi varasijoille kuhunkin koulutukseen, johon olet hakenut.

Muutoksenhakuoikeus valintatulokseen

Jos olet tyytymätön opiskelijavalinnan tulokseen, voit hakea aluehallintovirastolta oikaisua valintapäätökseen. Oikaisua varten sinun pitää pyytää kirjallinen päätös siltä oppilaitokselta, jonka opiskelijavalintapäätökseen haluat hakea oikaisua. Päätös tulee pyytää 30 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut valintatuloksen. Oikaisuvaatimus on tehtävä viimeistään 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut oppilaitoksen päätöksen. Lähetä oikaisuvaatimus siihen aluehallintovirastoon, jonka alueella oppilaitos sijaitsee.

Voit hakea yhteishaussa vapaiksi jääneille paikoille

Haussa jää usein joitakin koulutuspaikkoja vapaaksi ja oppilaitokset ilmoittavat niistä Opintopolussa. Vapaita paikkoja voi kysellä oppilaitoksista vielä lukukauden alkupuolella. Lue lisää: Vailla opiskelupaikkaa? Näin haet vapaiksi jääneille paikoille.

Kysyttävää hakemisesta?

Jos sinulla on kysyttävää hakemisesta, voit kysyä Opintopolun hakuneuvonnasta esimerkiksi hakulomakkeen täyttämisestä tai yhteishausta.

Ensisijainen yhteys sähköpostilla: neuvonta(at)opintopolku.fi

Lue lisää ohjaus- ja neuvontapalveluista