Skip to content

Korkeakoulujen lisähaku 1.7.−14.8. välisenä aikana. Katso tästä lisähaussa olevat koulutukset.
Muista hakea ajoissa, sillä lisähakujen hakuajat vaihtelevat.

 

Haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin 21.5.-23.7. Katso haussa olevat koulutukset

 

Korkeakoulun yhteishaussa varasijoja täytetään 31.7. asti. Ota paikka vastaan määräaikaan mennessä, sillä muuten menetät sen.
Löydät oman valinnan tuloksesi Oma Opintopolku -palvelusta.

 

Näin haet yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen

Yhteishaussa voit hakea yhdellä lomakkeella enintään kuuteen koulutukseen. Voit hakea

  • perusopetuksen päättötodistuksen perusteella peruskoulupohjaiseen ammatilliseen perustutkintoon tai lukioon
  • lukion päättötodistuksen perusteella lukiopohjaiseen ammatilliseen perustutkintoon.

Peruskoulun 9-luokkalaisia nuoria

Jos haet myös urheilijan ammatilliseen koulutukseen tai urheilulukioon (tai urheilupainotteiseen lukioon), voit ilmoittaa kiinnostuksesi urheilijan koulutuksesta yhteishaun hakulomakkeella. Haet koulutukseen normaalisti yhteishaun (tai jatkuvan haun) kautta. Täytä lisäksi urheilijan lisätietolomake ja lähetä se hakuaikana suoraan oppilaitokseen. Oppilaitos selvittää lomakkeen avulla, onko sinulla riittävät edellytykset koulutuksen suorittamiseen urheilijana. Avaa lisätietolomake

Huom! Et voi hakea yhteishaussa, jos sinulla on ammatillinen tutkinto tai korkeakoulututkinto. Voit silloin hakea jatkuvassa haussa ammatillisiin koulutuksiin tai korkeakoulujen yhteishaussa. Lisätietoja tutkinnon suorittaneille (LINKKI: Jos sinulla on jo tutkinto)

Näin täytät hakulomakkeen

Seuraavat yleiset ohjeet auttavat sinua täyttämään yhteishaun hakulomakkeen. Hakulomake ohjaa sinua kohta kohdalta.

  • Anna henkilö- ja koulutustaustatietosi.
  • Täytä tarvittaessa päättötodistuksesi arvosanat. Jos haet suoraan peruskoulusta, et voi merkitä arvosanoja. Oma koulusi siirtää arvosanasi hakemuksellesi.
  • Laita hakutoiveesi siihen järjestykseen, jonka mukaan haluat tulla valituksi. Voit tulla valituksi vain ylimpään hakutoiveeseen, johon pisteesi riittävät. Alemmat hakutoiveesi peruuntuvat.
  • Muista lähettää mahdolliset liitteet, jotka oppilaitos pyytää hakulomakkeella.
  • Tarkista antamasi tiedot, lähetä hakulomake ja tulosta tarvittaessa hakulomake itsellesi.

Ole huolellinen, kun täytät tiedot hakulomakkeella. Oppilaitos voi purkaa opiskelijavalinnan, jos olet antanut vääriä tietoja.

Voit muuttaa hakutoiveitasi hakuaikana

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin. Viesti sisältää muokkauslinkin, jonka kautta voit hakuaikana lisätä ja poistaa hakutoiveita tai vaihtaa hakutoiveidesi järjestystä. Muita muutoksia et voi linkin kautta tehdä.

Jos sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti, voit vaihtoehtoisesti tehdä muutokset Oma Opintopolku –palvelussa hakuaikana. Voit lisäksi muokata vastauksiasi mahdollisiin lisäkysymyksiin, päivittää yhteystietojasi, nähdä valintojen tulokset ja ottaa opiskelupaikkasi vastaan.  Lue lisää Oma Opintopolku -palvelusta

Jos sinulla ei ole sähköpostia tai et voi käyttää Oma Opintopolkua, voit tehdä muutokset kirjallisesti Opintopolun hakuneuvontaan (Opetushallitus, Opintopolun hakuneuvonta, PL 380, 00531 Helsinki).

Lukioon hakeva: Muista täyttää lukion erillinen ainevalintakortti!

Löydät ainevalintakortit Opintopolun koulutusten kuvauksista tai lukioiden omilta nettisivuilta. Palautuspäivämäärät vaihtelevat lukioittain. Ainevalintakorttien avulla lukio selvittää opintotoiveitasi.  Opintosuunnitelmia on kuitenkin vielä mahdollista muuttaa lukiossa.

Näin otat opiskelupaikan vastaan

Jos olet antanut hakulomakkeella sähköpostiosoitteesi, saat linkin henkilökohtaiseen tuloskirjeeseen. Kirje sisältää henkilökohtaisen valintatilanteesi. Jos sinut on hyväksytty koulutukseen, saat toisen sähköpostiviestin, jossa on linkki paikan vastaanottamiseen.

Oppilaitos lähettää sinulle lisäksi päätöksen opiskelijavalinnastasi joko sähköisesti tai kirjepostina. Päätös sisältää myös ohjeet paikan vastaanottamisesta.

Jos et saanut opiskelupaikkaa?

Saat jälkiohjauskirjeen, jos et saanut opiskelupaikkaa. Kirjeessä kerrotaan pistemääräsi ja sijoittumisesi varasijoille kuhunkin koulutukseen, johon olet hakenut.

Jälkiohjauskirje sisältää myös ohjeen, kuinka toimia, jos haluat valittaa opiskelijavalintaa koskevasta päätöksestä. Pyydä valitusta varten oppilaitokselta valituskelpoinen kirjallinen päätös ja liittää se valitukseesi. Lähetä valitus aluehallintovirastoon viimeistään 14 päivän kuluttua siitä, kun olet saanut oppilaitoksen päätöksen.

Haussa jää usein joitakin koulutuspaikkoja vapaaksi ja oppilaitokset voivat ilmoittaa niistä Opintopolussa tai omilla verkkosivuillaan. Voit kysyä vapaita paikkoja  oppilaitoksista vielä lukukauden alkupuolella. Lue lisää: Vailla opiskelupaikkaa? Näin haet vapaiksi jääneille paikoille.

Kysyttävää hakemisesta?

Jos sinulla on kysyttävää hakemisesta, voit kysyä Opintopolun hakuneuvonnasta esimerkiksi hakulomakkeen täyttämisestä tai yhteishausta.

Puhelinpalvelu: 029 533 1010

  • avoinna tiistaista torstaihin 9.30–13.00
  • yhteishaun aikana poikkeuksellisesti ma-pe klo 9.30-13.00. Hakuajan viimeisenä päivänä klo 9.30–15.00
  • puhelun hinta kaikkialta Suomesta paikallisverkkomaksu / matkapuhelinmaksu

Sähköposti: neuvonta(at)opintopolku.fi