Skip to content

Korkeakoulujen kevään 2022 ensimmäisen yhteishaun koulutustarjonta on julkaistu uudessa Opintopolussa. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Tutustu yhteishaun koulutustarjontaan ja lue lisää hakemisesta.

Syksystä 2021 alkaen löydät kaikki korkeakoulujen yhteishaut ja erillishaut tutkintoon johtaviin koulutuksiin uudesta Opintopolusta. Tutustu korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutustarjontaan uudessa Opintopolussa.

Opintopolun puhelinneuvonta on suljettu 1.9.-30.11.2021. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä muiden perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen liittyvät haku- ja valintakysymykset osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi

Koulutusten etsiminen Opintopolussa

""

Miten ohjata opiskelijaa koulutusten etsimisessä?

Opintopolussa oppilas tai opiskelija voi löytää koulutuksia kolmella tavalla:

 • etusivun Minne hakisin -osioiden kautta, eli ohjaavalla haulla
 • Selaile koulutuksia -linkin kautta, eli jonkin aiheen mukaan
 • sanahaulla.

Ohjaavan haun tarkoituksena on helpottaa sopivien koulutuksien löytymistä. Ohjaavalla haulla löydät koulutuksia kaikilta koulutusasteilta:

 • peruskoulun jälkeiset valmistavat koulutukset
 • ammatilliset perustutkinnot
 • lukiokoulutukset
 • korkeakoulukoulutukset
 • vapaan sivistystyön koulutukset.

Peruskoulun päättävälle turvallisin tapa on Minne hakisin – ohjaava haku. Hakuwizardiin on valittu vain ne vaihtoehdot, joihin peruskoulun päättävä voi hakea. Esimerkiksi ammatillisista tutkinnoista listalle tulevat vain peruskoulupohjaiset ammatilliset perustutkinnot. Hakutuloslistan pohjakoulutusrajaimen käyttö ei tuo samaa hakutulosta, koska listalle tulevat tällöin myös ammatilliset näyttötutkinnot, joihin peruskoulun päättävä ei voi hakea.

Lukion päättävälle ohjaava haku sopii myös. Ammatillisista tutkinnoista listalle tulevat yo-pohjaiset perustutkinnot. Korkeakoulujen koulutuksista listalle tulevat alemmat tutkinnot. Mutta jos korkeakoulu on yhdistänyt alemman ja ylemmän tutkinnon samaan kuvaukseen ja kiinnittänyt siihen sekä yhteishaun hakukohteen että pelkän maisterihaun hakukohteen, niin tällainenkin koulutus tulee listalle, koska siihen sisältyy se alempi tutkinto.

Selaile koulutuksia -toiminnon avulla voi hakea aiheittain koulutuksia, riippumatta koulutusasteesta. Hakutuloksia voi rajata omien toiveiden mukaan. Tämä sopii esimerkiksi aikuiselle hakijalle.

Sanahaku hakee merkkijonoja. Ensimmäisinä listalla ovat tällöin koulutukset, joihin käyttäjän kirjoittama merkkijono parhaiten täsmää siten kuin täsmäytysalgoritmeissa on määritelty. Haussa painotetaan koulutusten nimiä ja tutkintonimikkeitä, mutta tietoa haetaan koulutusten tekstisisällöstä myös kentistä Tavoitteet ja Sisältö. Jos esimerkiksi kansanopisto kirjoittaa Sisältö-kenttään sanan yliopisto missä tahansa lauseyhteydessä, niin koulutus tulee listalle haettaessa merkkijonolla yliopisto.

Jos haluat välttää merkkijonohaun sattumanvaraisuutta, tee näin:

 • Älä kirjoita hakukenttään mitään, vaan paina Hae > haku hakee tällöin kaikki koulutukset (tuhansia).
 • Rajaa hakutulosta hakutulossivun vasemman valikon rajaimilla.
 • Tärkein rajain koulutusjärjestelmää tuntevalle on Rajaa koulutuksen mukaan. Sieltä löytyvät eri koulutustyypit.
 • Toinen hyvä rajain on Sijainnin mukaan. Paikkakuntakentässä on ennakoiva tekstinsyöttö. Jos etsit laajemmalta alueelta, käytä Valitse alue -linkkiä.

Katso videolta, miten haet koulutuksia Opintopolussa

Klikkaa videon oikeassa alakulmassa oleva ruutua ja suurenna video koko näytön suuruiseksi.

Klikkaa videon alareunassa olevaa Youtube-kohtaa ja katso video Youtubessa.