Skip to content

Vanha Opintopolku suljetaan vuoden 2022 lopussa. Tammikuusta 2023 alkaen kaikki koulutustieto uudessa Opintopolussa.

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Haku ammatilliseen opettajankoulutukseen alkaa uudessa Opintopolussa 3.1.2023. Lue lisää ammatillisesta opettajankoulutuksesta ja hakemisesta uudesta Opintopolusta.

Opojen usein kysyttyä

Tähän osioon on koottu yleiset kysymykset aiheittain. Katso myös hakukohtaiset kysymykset ja vastaukset.

Hakuneuvonta

Mistä hakuneuvontaa hakemisesta ja valinnoista?

Yleinen hakuneuvonta koulutukseen hakijoille on järjestetty koulutusmuodon mukaan seuraavasti:

Katso myös sivu: Ohjaus- ja neuvontapalvelut.

Hakuaikataulut

Löytyykö Opintopolusta kootusti tietoa eri hakujen aikatauluista?

Kyllä, voit esimerkiksi tutustua yhteishakujen ja valintojen vuosikelloihin, joihin on merkitty eri koulutusasteiden hakuajat ja valintojen aikataulut. Voit tallentaa tai tulostaa kuvat omaan käyttöön.

Katso perusopetuksen jälkeisen haun vuosikello

Katso korkeakouluhaun vuosikello

Mistä löydän ammatillisen ja lukiokoulutuksen yhteishaun ja peruskoulun jälkeisten koulutusten haun aikataulupäätökset?

Aikataulupäätökset on koottu omalle sivulle opo-osioon, siirry sivulle Yhteishakujen aikataulupäätökset. Lisäksi päätökset löytyvät Opintopolun Virkailijan palvelusta. ""

Ajankohtaiset hakuajat näkyvät Opintopolun etusivun Hakukalenterissa, josta pääsee hakuaikana myös suoraan hakulomaketta täyttämään.

Mistä löydän korkeakoulujen yhteishaun aikataulupäätökset?

Aikataulut korkeakoulujen yhteishausta julkaistaan Opintopolussa osiossa Koulutuksen valinta > Yhteishaku > Korkeakoulujen yhteishaun hakuohjeet. Aikataulut perustuvat opetus- ja kulttuuriministeriön päätökseen aikatauluista. Aikataulupäätökset löytyvät kokonaisuudessaan myös opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.

Ajankohtaiset hakuajat näkyvät myös Opintopolun etusivun Hakukalenterissa.

Koulutukset ja hakukohteet

Miten saan peruskoululaiselle/lukiolaiselle sopivat koulutukset hakutulokseen?

Käytä etusivun ohjaava haku -toimintoa, niin saat suoraan ne koulutukset, joihin peruskoululainen tai lukiolainen voi hakea. Aloita valitsemalla etusivulta Minne hakisin -otsikon alta linkin Peruskoulun jälkeen tai Olen käynyt lukion ja / tai suorittanut ylioppilastutkinnon. Katso tarkemmat ohjeet tästä.

Mistä löydän tietoa peruskoulun jälkeisistä valmistavista koulutuksista?

Valmentavista ja valmistavista koulutuksista löytyy kootusti tietoa Koulutuksen valinta -osiosta. Pääset alla olevista linkeistä suoraan koulutusten yleisesittelyihin.

Lisäksi Opintopolun etusivulta löytyy linkit suoraan kyseisten koulutusten yleisesittelyihin.

Mistä saan tietoa ammatillisesta erityisopetuksesta?

Löydät tietoa ammatillisesta erityisopetuksesta Opintopolun osiosta Ammatillinen koulutus > Ammatillinen erityisopetus. Lisäksi Opintopolun etusivulla on linkitetty suoraan erityisopetuksen sivulle, katso Mitä peruskoulun jälkeen alla olevat linkit.

Löytyvätkö pääsykokeelliset koulutukset kootusti Opintopolusta?

Koostetta pääsykokeellisista koulutuksista ei ole saatavissa. Mikäli oppilaitos tai korkeakoulu on tallentanut koulutukseen tiedon kokeesta, löytyy tieto ajasta ja paikasta Valintaperusteet ja pääsykokeet -välilehdeltä.

Hakulomake

Mistä hakija tietää, että hakemus on mennyt perille?

Kun hakija on lähettänyt hakulomakkeen, hän saa heti näytölle tiedon hakemuksen vastaanottamisesta ja hakemusnumeron. Lisäksi hän saa vuorokauden sisällä vahvistuksen sähköpostiosoitteeseen.

Miksi sähköisessä lomakkeessa ei ole allekirjoitus-kohtaa?

Sähköistä hakemusta ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa mainitaan lähettäjän tiedot eikä asiakirjan alkuperäisyyttä ole syytä epäillä.

Jos käytät lomaketta huoltajan kuulemiseen, voi huoltaja allekirjoittaa lomakkeen sivun alalaitaan. Lomaketta ei pidä lähettää Opetushallitukseen.

Ehtiikö hakija lähettää harkinnanvaraisen haun liitteet viimeisenä hakupäivänä eli riittääkö viimeisen hakupäivän postileima?

Ohjeistus on, että hakemus liitteineen on toimitettava hakuaikana oppilaitokseen, mutta hallintolain mukaan koulutuksen järjestäjän on pyydettävä täydennystä, jos hakemus on puutteellinen ja annettava kohtuullinen aika toimittaa tarvittavat liitteet. Hakijan kannattaa olla yhteydessä oppilaitokseen, jos hakemuskopio ja liitteet tulevat hakuajan jälkeen.

Valintaperusteet

Ammatillisessa peruskoulutuksessa ja lukiokoulutuksessa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön päättämiä opiskelijaksi ottamisen perusteita.

Ammatillisen koulutuksen valintaperusteet

Lukiokoulutuksen valintaperusteet

Ammattikorkeakoulujen yhteiset valintaperustesuositukset

Yliopistot noudattavat omia koulutuskohtaisia valintaperusteita, jotka löytyvät koulutuksen Valintaperusteet ja pääsykokeet -välilehden alta. Jos ammattikorkeakoulu poikkeaa yleisistä valintaperustesuosituksista, löytyy sen omat valintaperusteet myös hakukohteen Valintaperusteet ja pääsykokeet alta.

Perusopetuksen jälkeisten valmentavien ja valmistavien koulutuksien valintaperusteista päättävät oppilaitokset. Tiedot löytyvät hakukohteen tiedoista.

Ammattitieto

Mistä löydän tietoa eri ammateista ja ammattiluokituksista?

Samanlaisiin työtehtäviin voi päästä monen eri väylän kautta ja hyödyntää myös harrastuksissa hankittuja tietoja ja taitoja. Työmarkkinatori-palvelusta löytyy esimerkkejä eri ammateista.

Ammattinetistä löytyy ammattialojen ja ammattien kuvauksia, eri ammateissa toimivien ihmisten haastatteluja ja uratarinoita sekä työelämään liittyviä artikkeleita.

Siirry tyomarkkinatori-palveluun.

Tutkintojen perusteissa on myös tietoa ammateista ja työtehtävistä. Lue ammattialojen kuvauksia tutkinnoittain ePerusteet-palvelusta >

Tilastot

Mistä löydän hakemiseen ja valintaan liittyviä tilastotietoja?