Skip to content

Korkeakoulujen kevään toisen yhteishaun kaikki tulokset on nyt julkaistu. Voit nyt ottaa paikan vastaan myös alemmilta hakukohteilta. Lue ohjeet valintojen tuloksista ja paikan vastaanotosta.

Jos sinulle on tarjottu opiskelupaikkaa ensimmäisessä tai toisessa yhteishaussa, muistathan ottaa opiskelupaikan vastaan 16.7. klo 15 mennessä.
Varasijalta sinut voidaan hyväksyä 2.8. klo 15 asti.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja vapaiksi jääneille paikoille kesän aikana. Katso lista lisähauista.

Kevään ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa tai muussa perusopetuksen jälkeisessä haussa voit saada paikan varasijalta 20.8. asti. Voit myös hakea vielä vapaana oleville paikoille, lue lisää: Etkö saanut opiskelupaikka – näin haet vapaille paikoille.

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku 1.–15.9.2021. Tutustu koulutuksiin uudessa Opintopolussa!

Kuvalinkki, joka vie uudelle betaOpintopolku.fi-sivulle.

Yhteishausta ammatilliseen ja lukioon

Saako Opintopolusta listan erityislukioista?

Erillistä listaa erityislukioista ei saa. Lukiokohtaiset erityislinjat ja painotukset näkyvät Opintopolun hakutuloksessa koulutuksen nimessä ja lukioiden antamissa koulutuksen kuvauksissa.

Mitkä valinnaiset aineet merkitään hakulomakkeelle?

Hakulomakkeelle merkitään ainoastaan ne valinnaiset aineet, jotka ovat vähintään 2 vuosiviikkotuntia ja jotka kuuluvat johonkin yhteiseen aineeseen. Muita valinnaisia aineita ei merkitä hakulomakkeelle.

Kuinka paljon valintapisteitä saa suoritetusta kymppiluokasta (perusopetuksen lisäopetus) tai ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavasta koulutuksesta (VALMA)?

Vastaus: Hakija saa yhteishaussa 6 valintapistettä hakuvuonna tai sitä edeltävänä vuonna suoritetusta koulutuksesta.

Miten peruskoulun päättötodistuksessa suoritettu yksilöllistetty arvosana vaikuttaa pisteisiin?

Yksilöllistetyt arvosanat eivät vaikuta pisteisiin millään tavalla, keskiarvo lasketaan sellaisenaan pisteitä antavaksi.

Onko harkinnanvaraisesti valittu hakija mukana myös pistevalinnassa?

Kyllä, harkinnanvaraisesti hakenut voidaan valita myös pisteiden perusteella.

Voiko peruskoulun ulkomailla suorittanut hakija hakea yhteishaussa?

Kyllä voi. Hakija merkitsee hakulomakkeelle pohjakoulutuksenaan Ulkomainen koulutus, jonka jälkeen valinta tehdään harkinnanvaraisesti, eli oppilaitos päättää voiko hakija valita koulutukseen. Hakijan pitää toimittaa tarvittavat todistukset suoraan kaikkiin hakemiinsa oppilaitoksiin.

Mistä löydän tietoa valintaperusteista?

Ammatillisen koulutuksen opiskelijaksi ottamisen perusteet löytyvät Opintopolku.fi:sta, osiosta Ammatillinen koulutus > Valintaperusteet ammatilliseen. Vastaavat valintaperusteet lukioon löytyvät osiosta Lukio > Miten opiskelijat valitaan lukioon.

Mistä 9. luokkalainen saa valintapisteitä?

Peruskoululainen saa 6 pistettä, jos hän hakee samana vuonna kun saa peruskoulun päättötodistuksen. Todistuspisteitä hän voi saada enintään 16 pistettä ja painotettavista arvosanoista enintään 8 pistettä. Jos ammatillinen hakutoive on ensimmäisenä, hakija saa 2 pistettä ja mahdollisesta työkokemuksesta enintään 3 pistettä. Jos oppilaitos järjestää pääsykokeen, siitä voi saada enintään 10 pistettä.

HUOM! Myös hakuvuotta edeltävänä vuonna suoritetusta peruskoulusta saa 6 pistettä.

Ketkä hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin?

Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin. Koekutsu tulee ylimmältä, saman valintaryhmään kuuluvalta oppilaitokselta.

Voiko jossakin koulutuksessa olla ennakkotehtävä?

Pääsykoe voi olla monivaiheinen eli ensimmäinen vaihe voi olla esim. kirjallinen koe tai tehtävä.

Mistä työkokemuksesta saa pisteitä?

Hakija saa 1–3 pistettä työkokemuksesta tai osallistumisesta työpajatoimintaan tai työvoimakoulutukseen liittyvään työssäoppimisjaksoon, kuten myös oppisopimuskoulutukseen kuuluvasta työkokemuksesta.

Mitä tarkoittaa yhteishaun hakulomakkeella oleva oppisopimus-täppä?

Yhteishaun hakulomakkeella hakija voi ilmoittaa kiinnostuksensa oppisopimuskoulutukseen. Oppilaitokset voivat saada näin tiedon niistä nuorista, jotka mahdollisesti olisivat kiinnostuneita suorittamaan ammatillisen koulutuksen oppisopimuskoulutuksena ja voivat tarpeen mukaan kertoa lisää oppisopimuksen käytännöistä. Vaikka hakija on ilmoittanut kiinnostuksestaan oppisopimukseen, se ei velvoita häntä tai oppilaitosta oppisopimukseen. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työpaikkaa.  Lue lisää oppisopimuksesta 

Voiko hakija vielä hakulomakkeen tallennuksen jälkeen muuttaa tai lisätä hakutoiveita?

  • Kun hakija on lähettänyt hakemuksensa, hän saa ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin. Viesti sisältää myös muokkauslinkin, jonka kautta pääsee vielä hakuaikana lisäämään ja poistamaan hakutoiveita tai vaihtamaan hakutoiveiden järjestystä.
  • Jos hakijalla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti, hän voi vaihtoehtoisesti kirjautua sisään Opintopolku.fi:ssä, ja tehdä muutoksia hakutoiveisiin Oma Opintopolku -palvelussa hakuaikana. Oma Opintopolku -palvelussa voi hakutoivemuutosten lisäksi muokata hakutoiveisiin liittyviin kysymyksiin antamia vastauksia, päivittää yhteystietoja, nähdä valintojen tulokset ja ottaa opiskelupaikan vastaan.  Lue lisää Oma Opintopolku -palvelusta.
  • Hakutoiveita ei voi muuttaa hakuajan jälkeen.

Lisää kysyttävää hakemisesta ja valinnoista?

Opintopolun hakuneuvonta, puhelin: 029 533 1010

  • Puhelinneuvonta palvelee tiistaista torstaihin klo 9.00–11.00.
  • Puhelinneuvonta palvelee poikkeuksellisesti ti-to klo 9.30-13.00 hakuaikoina ja hakujen viimeisenä päivänä klo 9.30-15.00.
  • puhelun hinta kaikkialta Suomesta paikallisverkkomaksu / matkapuhelinmaksu

Sähköposti: virkailija(at)opintopolku.fi