Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Terveys ja hyvinvointi, ravitsemus- ja lääketiede

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Fysioterapeutti: Elämäntavasta leipätyö

""

Ennen opintojaan Kristian Santikko valmensi potkunyrkkeilyn kisajoukkuetta. Valmennushommissa hän kiinnostui tuki- ja liikuntaelinten vammoista, niiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta. Nyt hän opiskelee fysioterapeutiksi Mikkelin ammattikorkeakoulun Savonlinnan campuksella.

Millaista on opiskella ammattikorkeakoulussa?

Ammattikorkeakoulussa opiskeleminen vaatii opiskelijalta paljon enemmän mielenkiintoa opiskeltavaa aihetta kohtaan, kuin alemmat koulutusasteet. Opiskeluympäristö AMK:ssa on monesti motivoivampi, sillä pääpiirteittäin jokaista opiskelijaa kiinnostaa ala, mitä opiskelee. Ketään ei ole pakotettu paikalle.

Miten tulit valinneeksi fysioterapian ja mikä on opiskelussa kiinnostavinta?

Ennen muuttoani Itä-Suomeen, valmensin länsirannikolla paikallista potkunyrkkeilyn kisajoukkuetta. Näissä toimissa aloin kiinnostua koko ajan enemmän ja enemmän tuki- ja liikuntaelinten vammoista, niiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta.

Fysioterapiakoulutuksessa olen oppinut todella paljon aiheesta, etenkin kun kohdalleni on sattunut äärimmäisen tasokkaita työharjoittelupaikkoja. Haittapuolena tietysti se, että mitä enemmän oppii, sitä paremmin tajuaa miten pieni tietämys ihmiskehosta itsellä vielä on.

Kenelle suosittelisit fysioterapeuttikoulutusta?

Ihmiskehon toiminnasta ja sen ongelmien ratkomisesta kiinnostuneille tyypeille, jotka eivät kaihda sosiaalisia tilanteita. Alalla joutuu kuitenkin työskentelemään niin muiden ammattialojen osaajien, kuin todella laajan asiakaskirjon kanssa.

Sinulla on oma yritys, missä se on ja miten toimii? Miten yhdistät opiskelun ja työn?

Olen yksi mikkeliläisen Crossfit-kuntosalin omistajista, ja toimin salilla päävalmentajana. Valmennushommissa pääsen ammentamaan isolla kädellä fysioterapeutin taitoja, ihmisten liikkumisen näkökulmasta. Crossfit on itselleni elämäntapa, joten tuntui luonnolliselta tehdä siitä samalla leipätyö. Yrittäjänä pääsen itse määräämään työpäiväni kulun, eikä työ tunnu työltä, kun se on niin lähellä sydäntä. Opiskeluni ovat loppusuoralla, lähiopetusta ei minulla enää ole. Etätehtävien teko onnistuu salilta käsin, joten koulun ja työn yhdistäminen ei tuota minkäänlaista päänvaivaa.

Mikä on parasta opiskelussa?

Ehdottomasti tiivis yhteisö. Opettajat tuntevat oppilaat nimeltä ja heiltä saa apua myös ilman ajanvarausta. Savonlinnan kampus on myös oppilasmäärältään pieni, jolloin koulusta löytyy enemmän kavereita, kun tulee oltua enemmän tekemisissä muiden opiskelijoiden kanssa.

Teksti ja kuvat: Kristian Santikko

Tietoa alasta

Kuvakertomus: Fysioterapeutti on ihmiskehon toiminnan asiantuntija

Haastattelu: Naprapaatti hoitaa kipuja, jotka eivät johdu rakenteellisesta viasta

Video liikunta-alasta: Tää on elämäntapa

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.