Skip to content

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja syksyn yhteishaussa täyttämättä jääneille opiskelupaikoille 30.11.-11.12. välisenä aikana.
Katso haettavat koulutukset sekä tarkat hakuajat.

Korkeakoulujen syksyn yhteishaun tulokset on nyt julkaistu!
Muista ottaa opiskelupaikkasi vastaan 4.12. klo 15 mennessä.
Sinut voidaan hyväksyä varasijalta 15.12. klo 15 asti.

Katso ohjeet paikan vastaanottamiseen ja varasijatilanteisiin.
Lue usein kysytyt kysymykset paikan vastaanottamisesta.

Terveys ja hyvinvointi, ravitsemus- ja lääketiede

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Jalkaterapeutti: Kädentaidot kulkevat kaikkialle

""

Sami opiskelee Mikkelin ammattikorkeakoulussa jalkaterapeutiksi.

– Olen tällä hetkellä opiskellut vuoden verran jalkaterapeutiksi. Opintojaksot ovat olleet hyvin monipuolisia heti opintojen alussa lähtien.

Ensimmäiset jaksot ovat olleet perusopintoja. Niissä opiskellaan alan perusteet, joista lähdetään pikku hiljaa syventymään, kun koulutus etenee, Sami kertoo.

– Olen päässyt opiskelemaan esimerkiksi kliinistä jalkaterapiaa, biomekaniikkaa, apuvälineterapiaa, ja olen tehnyt harjoitteluita heti ensimmäisen vuoden aikana useamman kerran.

Opiskelu on ollut heti ensimmäisestä vuodesta lähtien hyvin käytännönläheistä. Pulpetin takana ei ole tarvinnut kauaa istua, jotta on päässyt tekemisen makuun, Sami toteaa.

Kädentaitoja vaaditaan jalkaterapeutilta heti opiskelun alusta lähtien

Jalkaterapeutti tutkii asiakkaan jalkoja.

– Kädentaitoja opiskellaan monipuolisesti, ja ne kulkevat jalkaterapeutin mukana kaikkialle. Esimerkiksi kun tutkin asiakasta, täytyy käsien avulla tunnistaa jaloista mahdollisia ongelmia ja muutoksia mikäli niitä on.

Jalkaterapeutti tarvitsee ammatissaan kädentaitoja monissa tehtävissä, esimerkiksi veistä ja poraa käyttäessä, hieronnassa, biomekaanisissa tutkimuksissa ja apuvälineiden teossa. Kaikkia asioita harjoitellaan koulutuksessa sekä teoriassa että käytännössä.

Työmahdollisuuksia on monia

Jalkaterapeutti voi työskennellä perusterveydenhuollossa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, asiantuntijana moniammatillisissa työryhmissä perus- ja erikoissairaanhoidoissa tai yksityispuolella.

Jalkaterapeutti voi toimia myös palveluiden kehittäjänä tai terveydenhuollon ulkopuolella, esimerkiksi kylpylöissä tai liikunta- ja urheilukeskuksissa.

Ammattilaisilla on hyvä työllisyys

Tulevaisuuden näkymät jalkaterapiassa ovat erittäin lupaavat. Palveluja tarvitaan päivä päivältä enemmän. Työllistyminen alalla on todella hyvä tällä hetkellä.

– Toivon, että tulevaisuudessa jalkaterapeutin toimenkuva muuttuisi samanlaiseksi kuin muualla maailmassa, mikä tarkoittaisi esimerkiksi pienimuotoisen kirurgian liittämistä jalkaterapiaan.

Teksti: Sami Holopainen

Tietoa alasta ja koulutuksesta

Terveys ja hyvinvointialat ammattikorkeakoulussa

Terveydenhuollon ammattialan kuvaus TEM:n Ammattinetissä

Jalkaterapeutin ammatinkuvaus TEM:n Ammattinetissä

Suomen Jalkojenhoitaja- ja Jalkaterapeuttiliitto