Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Maa- ja metsätalous, ympäristö

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Janina opiskelee eläintenkouluttajaksi

Olen Janina Lundell, 21-vuotias ja asun Kemiönsaarella. Peruskoulusta valmistuttuani lähdin opiskelemaan parturi-kampaajaksi. Valmistumisen jälkeen ala tuntui kuitenkin väärältä. Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut eläimistä, joten päätin tehdä harrastuksesta ammatin ja opiskella eläintenhoitajaksi.

Eläintenhoitajan koulutus kestää kolme vuotta, mutta sain aikaisemmalla tutkinnollani hyväksiluettua vuoden opinnot. Brusabyn koulun erikoisuutena on, että siellä voi ilmoittautua opaskoiran hoitajaksi, jolloin saa luvan osallistua myös erittäin mielenkiintoisiin opaskoiran koulutuksiin. Eläinten kouluttamisessa innostaa erityisesti se, että koirien lisäksi voi kouluttaa myös monia muita eläinlajeja, esimerkiksi aasia tai kanaa. Tämän vuoksi jatkoin eläintenhoitajan tutkinnon suoritettuani eläintenkouluttajan koulutukseen.

Aikuiskoulutukseen kuuluu sekä teoriaa että käytäntöä

Eläintenkouluttajan koulutus kestää reilun vuoden ja on koulutusasteeltaan aikuiskoulutusta. Koulutuksessa opimme muun muassa miten erilaisia eläimiä kohdellaan, miten eläimiä koulutetaan myönteisillä metodeilla, miten ihmisiä neuvotaan omien eläimien kouluttamisessa ja myös ihmisten ja eläinten kohtaamisesta eri tilanteissa.

Koulutukseen kuuluu käytännön tekemistä, teoriaa sekä työssäoppimisjakso. Teoreettisilla jaksoilla opiskellaan eläinlajeja ja rotuja, eläinten käyttäytymistä, anatomiaa ja fysiologiaa, ravinto-oppia, eläinten käsittelyä ja hoitoa. Lisäksi koulutukseen kuuluu yrittäjyyskurssi, jossa voi kehitellä omaa liikeideaa ja saada tietoa oman yrityksen perustamisesta. Opintokäynnit ja esitykset ovat myös tärkeä osa koulutusta.

Koulutuksessa parasta ovat käytännön harjoitukset, joissa koulutetaan eläimiä itsenäisesti ja pidetään koulutuspäiväkirjaa. Koulutukset pitää suunnitella itse, ja jos jotain menee pieleen, pitää suunnitella uudestaan. Tämä voi toisinaan olla rankkaa, mutta virheitä tekemällä oppii paljon.

Mitä koulutuksen jälkeen?

Tulevaisuuden suunnitelmiini kuuluu erilaisten koirakoulutusten järjestäminen. Olen jo perustanut oman firman, ja teen koirien trimmauksia. Eläintenkouluttajan koulutus on mielenkiintoista ja hauskaa, ja siinä oppii paljon uutta eläimistä. Tiedoista on tulevaisuudessa paljon hyötyä ja niiden avulla rakennetaan pohjaa toimia itsenäisenä yrittäjänä.

Tietoa alasta

Suomen eläintenkouluttajat