Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Terveys ja hyvinvointi, ravitsemus- ja lääketiede

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Luova kauppatieteilijä ryhtyi kampaaja-maskeeraajaksi

Kampaaja-maskeeraaja seisoo hyllyn vieressä. Hyllyssä on hoitoaineita ja maskeerausvälineitä.

Jessica Viitamäki opiskeli kauppatieteiden maisteriksi. Kaupallinen työ ei kuitenkaan tuntunut omalta jutulta, vaan maskeeraus ja hiukset houkuttivat enemmän. Nyt Jessica pyörittää ystävänsä kanssa omaa kauneudenhoitoliikettä ja on huomannut, että kauppatieteiden opinnoista on ollut paljon apua yrittäjän arjessa. Kauppatieteiden opiskelu oli helppo vaihtoehto lukion jälkeen, koska olin ollut aina hyvä koulussa. Minussa on kuitenkin aina asunut luovuus, ja halusin päästä toteuttamaan itseäni, 31-vuotias Jessica Viitamäki kertoo.

Kampaaja-maskeeraaja seisoo kampaamossa tuolin vieressä.Maskeerausopintojen jälkeen hän ryhtyi heti työskentelemään ja opiskeli vielä kampaajaksi, koska töitä löytyy moniosaajille enemmän. Hän piti erityisen paljon opiskelun käytännönläheisyydestä ja opiskelumotivaatiokin oli huipussaan.

– Enää en voinut piiloutua massaluennoilla muiden sekaan tai päntätä teorioita rutiinilla, vaan tunneilla piti heti harjoitella taitoja käytännössä. Niillä piti olla paljon esillä, joten saattoi olla hyvä, että olin saanut vuosien myötä itsevarmuutta.

Hynttyyt yhteen

Jessica tutustui työnsä kautta erääseen kollegaan. Kerran lounassalaattien äärellä he saivat päähänpiston: perustetaan yhdessä oma liike. Vuoden 2009 taloustaantuma ei kumpaakaan huolettanut, ja nyt tytöt ovat pyörittäneet omaa salonkiaan viisi vuotta. Kummatkin toivat asiakkaiksi omat tuttavansa ja toiminta lähti heti hyvin käyntiin.

– Kauppatieteiden opinnoista on ollut hyötyä, sillä ajattelen ehkä enemmän liiketaloudellisesti ja tiedän, mistä esimerkiksi verottaja puhuu. Löydän myös tietoa tarvittavista asioista ja ymmärrän yrittäjän riskejä.

Jessican tulot koostuvat monesta eri lähteestä, sillä hän tekee oman yrityksen töiden lisäksi maskeeraus- ja kampauskeikkoja televisioon, mainoskuvauksiin, häihin ja muihin juhliin. Työpäivien pituus vaihtelee 5 tunnista 14 tuntiin. Useampi tulonlähde takaa sen, ettei hiljaisia viikkoja juuri ole.

– Saan itse päättää omasta aikataulustani ja usein mietinkin, miten upea työ minulla onkaan.  On mahtavaa päästä mukaan muun muassa mainoskuvauksiin. Niissä on aina rento tunnelma, ja tuntuu välillä kummalliselta, että siitä vielä maksetaan minulle.

Jessicaa huolettavat toisinaan talousasiat, sillä yrittäjän arki on aina laskujen maksamista.

– Vaikka pärjään hyvin, tuntuu, että maksan jatkuvasti joitakin laskuja. Tilille tulevaa rahaa menee koko ajan erilaisiin kuluihin, esimerkiksi vuokraan, sähköön, arvonlisäveroihin tai eläkevakuutusmaksuihin. Seuraava projektini on saada taloudenhoito kunnolla hallintaan. Mutta olen luonteeltani vähän huoleton rahankäyttäjä.

Työ ei tunnu työltä

Parasta työssä on asiakkaan tyytyväisyys lopputulokseen ja se, että asiakas tulee uudelleenkin. Vaikka Jessica joutuu välillä joustamaan omista menoistaan, mutta se ei naista haittaa, koska hän rakastaa asiakkaidensa kanssa juttelua ja osasta heistä on tullut läheisiä ystäviä.

Kampaaja-maskeeraaja istuu sohvalla ikkunan edessä.

– Sellaiset harvat tilanteet ovat vaikeita, kun asiakkaan kasvoilta paistaa tyytymättömyys, eikä hän ei sano sitä ääneen. Olen kehittynyt melko hyväksi kasvojen lukijaksi.

Jessica seuraa itse luonnollisesti paljon muotia, trendejä ja kauneusjuttuja.

– ”Suutarin lapsella ei ole kenkiä” pätee siinä, että kun laittaa kaiken energiansa muiden kaunistamiseen, ei itseään jaksa enää puunata päivittäin, Jessica naurahtaa.

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski Oy

Kuvat: Maarik Leppä

Tietoa alasta

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.