Skip to content

Korkeakoulujen kevään 2022 ensimmäisen yhteishaun koulutustarjonta on julkaistu uudessa Opintopolussa. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Tutustu yhteishaun koulutustarjontaan ja lue lisää hakemisesta.

Syksystä 2021 alkaen löydät kaikki korkeakoulujen yhteishaut ja erillishaut tutkintoon johtaviin koulutuksiin uudesta Opintopolusta. Tutustu korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutustarjontaan uudessa Opintopolussa.

Opintopolun puhelinneuvonta on suljettu 1.9.-30.11.2021. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä muiden perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen liittyvät haku- ja valintakysymykset osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi

Taide, musiikki, käsityö, muotoilu

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Kuvataitelija: Kun maalaan, tunnen eläväni

Nainen ottaa mittaa kynän kanssa käsi suorana.

Taitelijan työ vaatii vankkaa uskoa itseen ja uskallusta kuunnella omaa sisintä. Tie kuvataiteilijaksi ei välttämättä ole ruusuinen, mutta siitä Katri Paulin ei ole välittänyt. Hän ei mistään hinnasta luopuisi luovuuden toteuttamisesta, vaikka toisinaan toimeentulo mietityttääkin.

Katri Paulin kiittelee lukionsa kuvaamataidon opettajiaan kannustavasta ja innostavasta opetuksesta. Heidän ansiostaan Katri kiinnostui taiteen tekemisestä.

– Tykkäsin jo pienenä piirtämisestä ja käsillä tekemisestä, mutta vasta lukiossa mieleeni juolahti, että voisin hakea opiskelemaan alaa. Sitten sain käsiini lehtileikkeen yksityisestä taideoppilaitoksesta, jossa aloitin opiskelut, Katri Paulin kertoo.

Nainen istuu ja piirtää luonnoksia luonnoskirjaan.Kuvataiteen maailma vei täysin mukanaan, ja Katri haki myös Vapaaseen Taidekouluun. Jo hakiessaan opiskelijat saivat monipuolisen käsityksen tulevasta.

– Kaikki pääsivät pariviikkoiselle kurssille, josta valittiin parikymmentä opiskelijaa ensimmäiseksi vuodeksi. Vuoden jälkeen osa putosi tekemiensä töiden perusteella pois, ja loput saivat jatkaa valmistumiseen asti, vuonna 2006 taidemaalariksi valmistunut Katri muistelee.

Vapaa Taidekoulu sopi Katrille hyvin, sillä opiskelu oli vapaata, mutta kuitenkin työlästä ja kurinalaista. Koska koulussa ei ole kielten kaltaisia pakollisia aineita, on taiteelle aikaa. Opiskelijoille opetetaan muun muassa tekniikoita, värioppia ja piirtämistä.

– Opettajat auttavat ja neuvovat kaikessa. Eniten harjoiteltiin alastonmallin piirtämistä ja maalaamista, joiden osaaminen on kaiken lähtökohta. Harjoittelu onkin ainoa oikotie oppia esimerkiksi elävän viivan piirtämistä. Parasta koulussa olikin juuri harjoittelun määrä. Tärkeintä on kokeilla uusia juttuja ja löytää oma käsiala.

Maalatessa tuntee olevansa elossa

Nykyään Katri maalaa pääosin öljyväreillä kotonaan työhuoneessa. Hän ei suunnittele töitään etukäteen, vaan alkaa maalata ja katsoo, mihin se vie – toisinaan uusiin ulottuvuuksiin, toisinaan ei mihinkään. Katri saa voimaa luonnosta ja on kiinnostunut katukulttuurin pinnan alla kuplivista asioista.

– Värit ovat minulle tärkeitä. Työni eivät ole täysin abstrakteja, mutta eivät esittäviäkään. Keskeneräisiä töitä en näytä enää edes miehelleni, sillä toisten kommentit ja mielipiteet voivat sekoittaa omat ajatukseni täysin, Katri kertoo.

Katri ei koskaan maalatessaan pohdi sitä, pitääkö joku työstä tai löytyykö sille ostaja. Mutta tietenkin töiden myyminen kannustaa taitelijaa, mikä on tärkeä asia muutenkin kuin rahallisesti. Näyttelyiden pitäminen on hieno mahdollisuus nähdä omat työt esillä ja antaa niiden keskustella muiden kanssa. Mutta taloudellinen puoli pakottaa joskus tekemään ansiotyötä. Paras lisätyö on sellainen, joka tukee maalaamista ja antaa henkisesti enemmän kuin ottaa. Taiteilijoille myönnetään myös apurahoja ja stipendejä.

– Maalaaminen vaatii aikaa, eikä se onnistu kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen nappia painamalla. Mieluiten maalaan silloin, kun tiedän voivani jatkaa niin kauan kuin haluan. Maalaamista vaativa tietty mielentila edellyttää myös luonnossa istumista ja tuulen kuuntelemista. Jos en ole maalannut pitkään aikaan, alan voida huonosti.

Taide kutsuu tekijäänsä

Nainen istuu puistossa ja piirtää luonnoksia luonnoskirjaan.Katri rohkaisee taiteesta kiinnostuneita kuuntelemaan omaa kutsumustaan.

– Jos alalle on sisäinen palo, ei kannata kuunnella muiden epäilyksiä, vaan luottaa itseensä ja tehdä omat valinnat. Elämänsisältö on uskomatonta, kun seuraa sitä, mitä oikeasti haluaa.

Katrin haaveena on muuttaa maalle luonnon rauhaan, paikkaan, jossa voi maalata.

– Toivottavasti tulevaisuudessa teen loistavia töitä ja saan näyttelyitä ulkomaille. Haluan kokeilla uutta, ylittää sekä yllättää itseni, Katri miettii.

Kuvataiteilijan on helppo kertoa, mikä luovassa työssä on parasta.

– Luomisen kokemukseen voi hukkua täysin. Parhaita ovat ne hetket, kun jonkun haastavan työn parissa huomaan yhtäkkiä värien ja kaiken muun vain loksahtavan kohdilleen. Kun kömmin työhuoneestani ulos pitkän maalauspäivän jälkeen, olen hetken lähes euforisessa tilassa.

Teksti: Kirsi Pitkäranta Viestintätoimisto Deski Oy

Kuvat: Jukka Heikilä

Tietoa alasta

Humanistiset ja taidealat sekä taideteollisuusalat ammatillisessa koulutuksessa

Taiteet ja kulttuuriala ammattikorkeakoulussa

Taiteet ja kulttuuriala (kuvataide, musiikki, taidetollinen ala, teatteri ja tanssi) yliopistossa

Koulutus

Linkit vievät hakutulossivulle, jossa voit rajata hakutulosta esimerkiksi sijainnin mukaan.

Ammatilliset koulutukset

Ammattikorkeakoulu

Kuvataiteilija (AMK)

Kuvataiteilija (ylempi AMK)

Yliopisto

Kuvataiteen koulutus yliopistossa