Skip to content

Korkeakoulujen kevään yhteishaun 1. hakuaika 9.1.−23.1. klo 15.00. Tallenna hakemuksesi ennen hakuajan  päättymistä. Yhteishaun kaikki koulutukset.

 

Haku ammatilliseen opettajankoulutukseen 8.1.−29.1.2019.  Haussa olevat koulutukset

 

Terveys ja hyvinvointi, ravitsemus- ja lääketiede

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Lähihoitaja: Vanhusten kanssa oleminen ja juttelu arveluttivat aluksi

Martta Korvola istuu potilassängyn äärellä.

Martta Korvola on juuri suorittanut yhden lähihoitajan opintoihinsa kuuluvan työssäoppimisjakson hyvin arvosanoin. Harjoittelussa syvennettiin vanhustyön osaamista, ja Martta työskenteli vantaalaisessa vanhainkodissa. Martan käsitys vanhusten parissa työskentelemisestä muuttui jakson myötä täysin.

Martta Korvolaa jännitti ennen ensimmäistä työpäiväänsä vähän se, miten ja millaisia asioita vanhempien ihmisten kanssa kuuluisi oikein jutella. Hänellä ei ollut juurikaan aiempaa kokemusta vanhusten kanssa olemisesta.

– Aluksi tuntui vähän kiusalliselta jutella vaikkapa säästä. Mutta sitten huomasin, että vanhusten kanssa voi puhua ihan tavallisista asioista. Hoitotilanne on kaikille paljon mukavampi, kun jutellaan kuulumisia. Ja vanhuksilla on äärettömän paljon kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan, vantaalainen Martta Korvola, 22, kertoo.

Ensimmäiset työpäivät menivät pitkälti siihen, että Martta opetteli vanhainkodin kolmenkymmenen asukkaan nimet ja muita heihin liittyviä tärkeitä asioita, kuten sairauksia, lääkkeitä, allergioita ja tapoja. Seitsemän tunnin työpäivät kuluivat nopeasti.

– Aamuvuorossa herätellään asukkaat, autetaan aamupalalle ja -pesulle sekä puuhastellaan yhdessä jotakin, kuten jumpataan tai pelataan muistipeliä. Sitten syödään lounasta, jonka jälkeen asukkaat menevät päiväunille, Martta kuvailee puoli kahdelta päättyvää aamuvuoroa.

Viiden viikon harjoittelujakson jälkeen opitut asiat todennetaan näyttöviikolla, jolloin joku muu kuin harjoitteluohjaaja arvioi opittuja taitoja.

Oma asenne ratkaisee

Martan mielestä on pitkälti itsestä kiinni, miten paljon työssäoppimisjaksosta saa itselleen hyötyä.

– Ohjaajani kiitteli minua siitä, että kyselin paljon ja halusin oppia koko ajan lisää. Osa opiskelijoista kuulemma kävelee vain ohjaajan perässä ja tekee pyydetyn asian, Martta sanoo.

Harjoittelun paras anti on ehdottomasti käytännön ymmärrys asioihin. On hyvä oppia ensin asiat teoriatasolla, mutta vasta työn tekeminen syventää opitut asiat. Martta huomasi, että koulussa käsitellyt asiat olivat hyödyllisiä ja juuri sellaisia kuin työssä tarvitaan. Esimerkiksi joistakin koulussa jaetuista monisteista oli apua työssä, ja niistä pystyi välillä ottamaan mallia.

– Opin muun muassa paljon lääkkeistä, sairauksista ja siitä, millaisia vaikutuksia niillä on toisiinsa. Nyt osaan myös havaita ja ennakoida tilanteita esimerkiksi potilaan käytöksen perusteella. Suurin anti oli ehkä se, että opin vanhusten kanssa olemista ja muun muassa ergonomiaa, kuten esimerkiksi, miten sängystä autetaan ylös.

Vaikka Martta saikin tehdä työnsä ohjaajan avustuksella omaan tahtiinsa, hän huomasi muiden hoitajien olevan todella ripeitä työssään. Kiire onkin työn epämiellyttävin puoli.

– Työ on henkisesti rankkaa, kun on vastuussa toisten elämästä. Kuuden viikon ajan työasiat pyörivät mielessäni jopa välillä unissakin. Onneksi työilmapiiri oli erittäin mukava, ja sain työkavereiltani paljon tukea ja apua esimerkiksi joissakin haastavissa tilanteissa.

Ei vain pelkkä harjoittelu

Martta Korvola seiso potilassängyn vieressä
Martan käsitys vanhustyöstä muuttui vanhainkodissa täysin. Ennen harjoittelua hän kuvitteli vain suorittavansa kuuden viikon jakson hyvällä asenteella, jotta oppii siitä mahdollisimman paljon. Marttaa pyydettiin jatkamaan töitä osa-aikaisena, ja nyt hän tekee opintojensa ohessa muutamia työvuoroja kuukaudessa.

– Huomasin, miten mukavaa ja antoisaa työ todella on. Toki henkinen rankkuus varsinkin kuoleman kohdalla on ikävää. Parasta työssä on se, että kun vanhusten kanssa on enemmän ja useammin tekemisissä, on heistä tullut läheisempiä ja suhteesta vuorovaikutteinen. Hekin kyselevät nykyään minun kuulumisiani, Martta kuvailee.

 

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski Oy

Valokuva: Maarik Leppä

Tietoa alasta

Terveys- ja hyvinvointialat ammatillisessa koulutuksessa

Terveys- ja hyvinvointialat ammattikorkeakoulussa

Terveys- ja hyvinvointialat (terveystieteet) yliopistossa

Terveydenhuoltoala TEM:n Ammattinetissä