Skip to content

Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin 23.2.-23.3.2021.
Katso yhteishaussa olevat koulutukset
Katso erityisoppilaitosten haussa olevat koulutukset
Katso koulutukset valmistavassa haussa

Kysymyksiä hakemisesta voi lähettää s-postilla, neuvonta@opintopolku.fi

 

 

Korkeakoulujen kevään ensimmäisen yhteishaun ensimmäiset tulokset on julkaistu. Korkeakoulut julkaisevat ensimmäisen yhteishaun tuloksia pitkin kevättä.
Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 4.6.2021. Voit seurata valintojen etenemistä Oma Opintopolussa Hakemukset ja paikan vastaanotto -osiossa.

Lue myös yhteishaun tulosten ja paikan vastaanoton ohjeet.

Logistiikka työllistää monille aloille

Logistiikka-alan opiskelija ajaa tietyökonetta. Kuva: Jyrki Vesa

Tavarat ja ihmiset liikkuvat aina, joten logistiikka-alan osaajille löytyy töitä nyt ja tulevaisuudessa. Anna Itkonen tietää, että alalla voi tehdä paljon erilaisia töitä. Rekat, jotka tulevat useimmille alasta ensimmäiseksi mieleen, ovat vain pieni osa totuutta.

Anna Itkonen on ollut monena perjantaina ja lomien alkaessa tuttu näky Raumalta Helsinkiin menevässä bussissa. Annan työmatka kuljetusliikkeeseen kestää nelisen tuntia. Osa-aikatyö alan yrityksessä on arvokas kokemus logistiikkainsinööriksi opiskelevalle helsinkiläiselle.

– Ennen opintojeni aloittamista työskentelin samassa kuljetusliikkeessä, ja otin tilauksia vastaan. Sitä kautta huomasin, että logistiikka-ala kiinnostaa, ja niinpä hainkin opiskelemaan Satakunnan ammattikorkeakouluun Raumalle, Anna kertoo.

Annalle aiemmin vieras kaupunki alkoi tuntua nopeasti kotikaupungilta, ja nyt hänen opintonsa ovat muutamaa kurssia ja vaihto-opiskelua vaille valmiit.

– Haluan vahvistaa kielitaitoani ja oppia muun muassa logistiikan sanaston englanniksi sekä tutustua erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin. Vähintään englannin taito on melkein ehdoton vaatimus nyt ja tulevaisuudessa logistiikan töissä.

Suuntautumisvaihtoehtoja on lukuisia

Annan opiskelukavereista suurin osa on miespuolisia. Hän uskoo, että moni nainenkin hakeutuisi alalle, jos vain tietäisi työllistymismahdollisuuksista paremmin.

– Usein logistiikasta tulee mieleen ensimmäiseksi rekka ja rekkakuskit, mutta se on vain kapea siivu alasta. Logistiikan koulutus antaa hyvät valmiudet muun muassa osto- ja hankintatyöhön, ja esimerkiksi tällä koulutuksella voisi hyvin työllistyä perinteisesti naisvaltaisille aloille, kuten vaikka kosmetiikka- ja muotialalle.

Logistiikkainsinöörin perusopinnot sisältävät matematiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa. Oman suuntautumisen voi valita vapaasti, ja työllistymismahdollisuuksia on valtavasti. Suurin osa logistiikkainsinöörin töistä hoituu erilaisilla tietokoneohjelmilla.

– Esimerkiksi Raumalla voi valita merenkulun sivuaineopintoja, ja satama onkin yksi iso työllistäjä. Muunkin liikenteen parissa on paljon työmahdollisuuksia, suuntautua voi vaikka joukkoliikenteeseen, rekkoihin, lentorahtiin tai busseihin. Myös materiaalikäsittely, kuten varastointi ja pakkaaminen sekä osto- ja hankintatoimi ovat vaihtoehtoja.

Logistiikan insinööriopiskelijat tekevät työharjoittelunsa kesäaikaan. Kun lähes kaikilla on erilaisia kokemuksia oman alan töistä, syntyy oppitunnilla mielenkiintoisia keskusteluja, kun kokemuksia vertaillaan keskenään. Anna on tehnyt samassa kuljetusfirmassa töitä useamman vuoden ajan muun muassa ajojärjestelijänä, tilitysten parissa sekä kuljetussuunnittelussa.

– Opintojeni edetessä olen saanut haasteellisempia työtehtäviä. Tällä hetkellä työskentelen Saksan tuonnissa. Käsittelen muun muassa sähköisiä ilmoituksia, joissa kerrotaan, mitä tavaraa on lastattu, mihin se on menossa ja missä se puretaan. Vastuullani on esimerkiksi tavaroiden purkulistojen tekeminen.

Työn ikävimpiä puolia ovat jatkuva kiire ja hektisyys, mutta toisaalta paras puoli on se, että kaikki päivät ovat erilaisia.

– Välillä työssä tulee vastaan ongelmallisia tilanteita, joissa esimerkiksi kuljetus ei ole mennyt sovitulla tavalla, ja asiakas tarvitsee toimituksen välittömästi. Pulmiin on tällöin löydettävä nopeasti ratkaisuja, Anna kertoo.

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski Oy

Tietoa alasta

Kuljetuspalvelut ammatillisessa koulutuksessa

Tekniikan ja liikenteen ala ammattikorkeakoulussa

Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala ammattikorkeakoulussa

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.

Koulutus

Linkit vievät hakutulossivulle, jolla voit rajata hakutulosta esimerkiksi sijainnin mukaan.

Ammatilliset koulutukset

Koulutukset ammattikorkeakoulussa

Koulutukset yliopistossa