Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Lukio: Kakkosvaihtoehto nappasi

Nainen istuu koululuokassa pulpetin ääressä. Kuva: Sampo Utriainen

Lukiota ei kannata valita kaverien mukaan, sillä lukiossa saa aina uusia kavereita. Iriksen mukana vanhasta koulusta Töölöön tuli vain kolme muuta opiskelijaa.

Iris jatkoi peruskoulun jälkeen Töölön yhteiskoulun lukiossa. Koulun runsas kielitarjonta auttoi lukion valinnassa, vaikka ykkösvaihto ei yhteishaussa tärpännytkään.

Lukion hän valitsi, koska hän ei vielä peruskoulussa tiennyt, mihin ammattiin hän haluaa opiskella.

”Lukiossa saa hyvän yleissivistyksen, ja sen jälkeen voi sitten jatkaa eteenpäin.”

Peruskoulussa opiskelu oli ohjattua, mutta lukiossa pitää ottaa itse vastuu omista opinnoistaan. On osattava suunnitella oma opiskeluohjelma. Peruskoulussa oli vielä helppoa, koska oppilaita ohjattiin, ja he saivat valmiit lukujärjestykset opettajilta.

Lukiossa opiskelu on kurssimuotoista, ja lukuvuosi jakautuu 4−5 jaksoon. Kunkin jakson aikana opiskellaan 5−7 ainetta kerrallaan opiskelijan oman valinnan mukaan. Aivan kylmiltään uudet lukiolaiset eivät joutuneet miettimään omia lukujärjestyksiään, sillä ensimmäisen jakson lukujärjestyksen koko lukion kurssitarjonnasta opiskelijat saivat valmiina.

”Toisesta jaksosta alkaen kursseille pitää ilmoittautua etukäteen. Jokaisen pitää ottaa vastuu itsestään  ja valita, mille kursseilla haluaa ilmoittautua ja suunnitella lukujärjestyksensä.

Kolmen vuoden lukio-opintoihin kuuluu 75 kurssia.

”Nyt toisella jaksolla minulla on matematiikkaa, uskontoa, ruotsia, ranskaa ja kemiaa.”

Runsas valikoima kursseja 

”Lukiossamme on hyvä valikoima eri kursseja. Jos on vaikka kiinnostunut luonnontieteistä, täältä löytyy runsas valikoima kursseja valittavaksi. Itse olen enemmän kiinnostunut kielistä, ja se oli yksi syy, miksi hain tänne. ”

Osa oppitunneista on kaksoistunteja ja osa vain 45 minuutin mittaisia. Samana päivänä opiskellaan useampaa ainetta. Koulupäivät alkavat yleensä kahdeksalta ja jatkuvat 14.30 asti.

Töölöön on kertynyt oppilaita eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Iris oli jo peruskoulussa alkanut lukea ruotsin ja englannin lisäksi ranskaa ja espanjaa. Hän saa jatkaa molempien kielten opintoja lukiossa.

”Täällä on myös aikuislukio, josta voi myös valita kursseja”

Lukiossa toimii myös aktiivinen oppilaskunta, joka ajaa opiskelijoiden asioita ja järjestää tapahtumia. Uusia opiskelijoita tukevat tutorit, joiden iloiseen joukkoon voi hakea ensimmäisen opiskeluvuoden lopussa.

Yhteishaku oli helppoa

”Peruskoulussa kävimme opo-tunneilla läpi eri koulutusvaihtoehtoja. Opo esitteli Opintopolun, ja mihin sitä voi käyttää. Teimme lisäksi ammatinvalintatestejä.”

Lukio oli tavallaan Irikselle helppo vaihtoehto.

”Äiti kyllä kannusti lukioon, mutta kyllä lukioon hakeminen oli oma päätökseni”.

Iris mietti myös kolmea muuta lukiota: Helsingin Normaalikoulua Viikissä, Herttoniemen yhteiskoulua ja Kallion lukiota, jonka hän laittoi ykkösvaihtoehdoksi hakulomakkeelle. Töölön yhteiskoulun lukio oli kakkonen.

”Olen silti tosi iloinen, että pääsin Töölöön. Laitoin Kallion lukion ykköseksi hakulomakkeelle. Ajattelin, että jos en viihdykään siellä, voin ehkä vaihtaa sieltä jonnekin muualle.”

Iris kävi tutustumassa lukioon avoimien ovien päivänä viime vuonna. Pari tuutorioppilasta kävi kertomassa Itäkeskuksen peruskoulussa, jossa Iris opiskeli, millainen Töölön yhteiskoulun lukio on.

Lukion jälkeen maailmalle?

Vielä ei Iris osaa sanoa, mihin hän tähtää lukion jälkeen. Lukion jälkeen kiinnostaisi opiskelu ulkomailla

”Vaihtariksi lähteminen kiinnostaisi, mutta haluan kuitenkin käydä lukion loppuun ikäisteni kanssa”.

Teksti ja kuva: Sampo Utriainen