Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Maa- ja metsätalous, ympäristö

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Luomupuutarhuri: Iästä oli etua alan vaihdossa

Luomupuutarhuri poimii tomaatteja kasvihuoneessa.

Suvi Lehtonen työskenteli hotelli- ja ravintola-alalla sekä lentoemäntänä 25 vuotta. Pari vuotta sitten hän aloitti luomupuutarhuriyrittäjänä eikä ole katunut sekuntiakaan radikaalia elämänmuutostaan.

Nainen työskentelee luomupuutarhassa ulkosalla. Suvi Lehtonen kypsytteli mielessään uranvaihtoa jo jonkin aikaa. Ravintolaesimiehen työ ei päättynyt työpäivän päättyessä, vaan työasiat pyörivät mielessä ja usein iltaisinkin riitti tehtävää.

– Kun saimme kauan odotetun lapsen,  arvomaailmani muuttui. Vaikka teinkin jo valmiiksi lyhennettyä työpäivää, halusin antaa pojallemme vielä enemmän aikaa ja olla hänen arjessaan täysillä mukana, Suvi Lehtonen kertoo.

Yhtenä iltana Suvi surffaili netissä tutkimassa koulutustarjontaa ja törmäsi Keudan aikuisopiston järjestämään puutarhatalouden perustutkintoon, jossa painotettiin luomu- ja biodynaamista viljelyä. Nyt hän valmistuu Suomen ensimmäisten joukossa luomupuutarhuriksi.

– Olen aina harrastanut puutarhanhoitoa ja ollut siitä älyttömän kiinnostunut. Tiesin, että luomuviljely olisi minun juttuni. En ole koskaan aikaillut isoissa ratkaisuissa silloin, kun todella haluan jotakin. Työnantajani suhtautui asiaan hyvin suopeasti ja sain aluksi opintovapaata.

Iästä enemmän etua kuin haittaa

Kun opiskelu alkoi, Suvi oli intoa täynnä. Opiskelukavereissa oli sekä nuoria että vähän jo maailmaa nähneitä uranvaihtajia, mutta heistä sukeutui hyvä ja tiivis ryhmä, jossa kaikki saivat apua ja vinkkejä toisiltaan.

– Opiskelutekniikat olivat omista kouluajoistani muuttuneet aika paljon, mutta runsas kokemus ja yrittäjähenkisyys lukeutuivat omiin etuihini.

Suvi tiesi haluavansa yrittäjäksi viimeistään silloin, kun yrittäjyysopinnot alkoivat. Kannattavuuslaskelmien tekeminen oli jo tuttua aiemmista töistä ja muut paperiasiat tuntuivat helpoilta, joten Suvi pystyi keskittymään liikeideansa hiomiseen.

– Asiat lutviutuivat hyvin ja perustin tilan, jossa nyt olen aloittanut luomuartisokan ja -valkosipulin viljelyn. Lisäksi minulla on mehiläistarha.

Miten uskallat?

Mehiläishoitaja katsoo hunajakennoa, jossa on hunajaa ja mehiläisiä.Moni on kysellyt Suvilta hänen rohkeudestaan täydellisen elämänmuutoksen tekemiseen. Sukulaisten ja ystävien ensireaktio oli ”mikä ihmeen viherpiipertäjä susta nyt tulee!”. Moni on joutunut sittemmin syömään sekä sanansa että Suvin viljelemiä kasviksia, ja myöntämään hänen olevan tulevaisuuden alalla.

– Aluksi vähän hirvitti taloudellinen puoli opiskelijaksi heittäytymisessä, sillä olin tottunut tiettyyn elintasoon ja perheemme oli kolmihenkinen. Mutta kannattaa miettiä, mikä muutoksessa pelottaa. Jos se on raha, niin vakuutan, että pienemmälläkin tulee helposti toimeen. Ja kun on ollut työelämässä yli kahdeksan vuotta, tuet ovat vähän paremmat.

Ratkaisu on tuonut Suville paljon enemmän kuin mistä hän on joutunut luopumaan.

– Nyt 4,5-vuotias poikamme on usein mukanani puutarhassa, ja on erittäin innostunut luonnosta, kasveista ja niiden hoitamisesta.

Suvia kiinnostavat luomuviljelyn lisäksi muun muassa puutarhaterapia ja luonnonmukainen kauneudenhoito, joiden varalle hänellä on jo suunnitelmia. Hän rakastaa suunnittelua ja kehittämistä, minkä vuoksi osaltaan oman yrityksen pyörittäminen tuntuukin mielekkäältä.

– Luomuviljelyn aloittaminen voi aluksi tuntua hankalan byrokraattiselta. Mutta sitä ei kannata pelätä! Olemme luomuasioissa paljon jäljessä verrattuna naapurimaihimme. Uskon, että luomun kysyntä kasvaa ihan varmasti, ja tulevaisuudessa puhumme luomun sijaan niistä tuotteista, jotka eivät ole luomua, Suvi toteaa.

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski

Kuvat: Maarik Leppä

Tietoa alasta

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.