Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Matkailu- ja ravintola-ala, koti- ja laitostalous

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Tradenomi: Matkustan elämäntavan ja ammatin vuoksi

Nainen näyttää karttaa.

Matkailuala on muuttunut valtavasti siitä päivästä, kun Pia-Noora Hemminki astui ensimmäisen kerran nykyisen työpaikkansa kynnyksen yli 15 vuotta sitten. Pitkä työsuhde saman työnantajan palveluksessa on mahdollistanut oman oppimisen, kehittymisen ja nousujohteisen urapolun matkailua rakastavalle turkulaiselle – sekä tietysti aitiopaikan matkailualalle.

Nainen seisoo logon edessä, joka on takana seinällä.Kun Pia-Noora Hemminki aloitti matkailun opinnot Turun kauppaoppilaitoksessa ja valmistui myöhemmin myös kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnosta, hotellivaraukset tehtiin faksilla eikä nettivarausjärjestelmistä oltu kuultukaan.

– Kun aloitin työt matkamyymälässä osa-aikaisena vuonna 1999, kaikki ostivat meno-paluulentoja Lontooseen. Nykyään matkustetaan yhä kauemmaksi ja erikoisempiin paikkoihin. Ihmiset ovat avoimia ja haluavat kokeilla aktiviteetteja. Nyt suunnittelemme asiakkaillemme haasteellisempia ja isompia kokonaisuuksia, Pia-Noora Hemminki kertoo.

Alalle on tullut paljon halpalentoyhtiöitä, ja säännökset ovat muuttuneet merkittävästi. Muutosherkkää alaa ei koskaan voi hallita täysin, mutta asioista on osattava ottaa selvää. Maapallon mittasuhteet ja etäisyydet täytyy tuntea erittäin hyvin.

– Työ on monipuolista työtä ihmisten kanssa. On jännittävää, kun saamme välillä toden teolla pähkäillä, miten ja millä esimerkiksi jollekin pikku saarelle pääsee. Joskus ihmiset haluavat päästä tosi kummallisiin paikkoihin, Pia-Noora hymyilee.

Työ on aina hyvä syy lähteä matkalle

Asiakkaat haluavat kuulla yhä enemmän suosituksia ja vinkkejä eri kohteista. Onkin erittäin tärkeää, että matkasuunnittelijat voivat jakaa kokemuksiaan keskenään ja asiakkaiden kanssa. Matkustamista rakastava Pia-Noora pakkaa laukkunsa tai rinkkansa vähintään viitisen kertaa vuodessa.

– Nykyään matkustan myös ammattini vuoksi. Matkakohdetta valitessa saatan miettiä, mistä voisin ammentaa parhaiten myös työhöni. Eli en ehkä matkusta samaan paikkaan neljättä kertaa, vaan tutustun uuteen kohteeseen.

Joka kerta reissu voi olla erilainen: tyttöjen shoppailumatka New Yorkiin, avopuolison kanssa tehty trekkausmatka tai viikonloppuloma kaupungissa.

– Oman suosikkikohteen nimeäminen on vaikeaa, mutta kiehtovia ovat muun muassa Uusi-Seelanti, Fidzi-saaret, Portugali ja Lissabon. Kävin huhtikuussa ensimmäistä kertaa Kroatiassa purjehdusmatkalla. Vaikka olenkin nähnyt paljon, maan kauneus sekä aitous jaksoivat yllättää.

Uusien paikkojen tutkimiseen hän ei usko koskaan kyllästyvänsä, vaikka enää matkaan ei liity samanlaista uutuuden viehätystä kuin aiemmin.

– Joskus olen miettinyt useamman kuukauden reissutauon pitämistä, jotta puhkuisin taas intoa, mutta en malta. Muiden matkakokemuksista kuullessani mietin, mihin kaikkialle tässä elämässä vielä ehtisin!

img class=”alignright wp-image-6919″ style=”margin: 10px;” title=”Matkatoimistovirkailija 3″ src=”https://opintopolku.fi/wp/wp-content/uploads/2014/04/rautatieasema_takana_tyopiste_hymy.jpg” alt=”Nainen työskentelee läppärillä, Helsingin rautatieasema näkyy ikkunasta.” width=”544″ height=”353″ />Kasvu esimiehen vastuisiin

Pia-Noora opiskelee nyt työn ohessa liiketaloutta sekä markkinointia ja valmistuu tradenomiksi. Pia-Nooralle on tärkeää, että hän on saanut kasvaa yrityksen mukana. Osa-aikatyö matkailuneuvojana on vuosien myötä muuttunut kahden eri myymälän esimiehen vastuiksi.

– Olen saanut haasteellisempia tehtäviä osaamiseni kartuttua, esimerkiksi olen päässyt suunnittelemaan markkinointia ja uusia tuotteita. Nyt esimiehenä motivoin ja tuen alaisteni kehittymistä, toisinaan hoidan myös joitakin asiakkuuksia. Usko ihmisiin, välitön ilmapiiri, työn joustavuus, mielekkyys ja haasteellisuus sekä kehittymismahdollisuus ovat minulle tärkeitä asioita, joiden toivon välittyvän asiakaspalvelussakin.

Matkailuala sopii sinulle, jos sinulla on…

 • tietynlaista energisyyttä ja olet ulospäin suuntautunut.
 • loputon halu tutkia maailmaa.
 • aitoa mielenkiintoa asiakaspalveluun.
 • rohkeutta myyntityöhön.
 • halu jakaa kokemuksiasi muiden kanssa.
 • kyky arvostaa kaikenlasia matkoja.

Pia-Nooran vinkit onnistuneeseen matkaan:

 • Muista matkavakuutus, älä ota arvokasta matkatavaraa.
 •  Pidä mukana positiivinen ja avoin mieli.
 • Hyvin suunniteltu matka on puoliksi tehty.
 • Älä välitä, jos matkalla ei kaikki suju suunnitelmien mukaan: sellaiset hetket jäävät usein parhaiksi muistoiksi.
 • Nauti joka hetkestä!

Teksti: Kirsi Pitkäranta Viestintätoimisto Deski Oy

Kuvat: Maarik Leppä

Tietoa alasta

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.