Skip to content

Korkeakoulujen kevään 2022 ensimmäisen yhteishaun koulutustarjonta on julkaistu uudessa Opintopolussa. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Tutustu yhteishaun koulutustarjontaan ja lue lisää hakemisesta.

Syksystä 2021 alkaen löydät kaikki korkeakoulujen yhteishaut ja erillishaut tutkintoon johtaviin koulutuksiin uudesta Opintopolusta. Tutustu korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutustarjontaan uudessa Opintopolussa.

Opintopolun puhelinneuvonta on suljettu 1.9.-30.11.2021. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä muiden perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen liittyvät haku- ja valintakysymykset osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi

Maa- ja metsätalous, ympäristö

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Metsätalousinsinööri: Maasto-opetus, harjoittelu ja teoria antavat valmiudet työelämään

""

Metsä kasvaa nyt ja tulevaisuudessa, ja metsäammattilaisia tarvitaan hyödyntämään sitä kestävästi. Mikko ja Juho opiskelevat metsätalousinsinööreiksi ammattikorkeakoulussa. Valmistumisen jälkeen tähtäimessä on työ jossain metsäalan yhtiössä. Tulevaisuudesssa häämöttää myös opintojen jatkaminen metsätalousinsinöörin ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.

Mikko Kauhanen ja Juho Laurila opiskelevat alalla, jossa kaikki menee metsään. Tulevat metsätalousinsinöörit pitävät alansa kiinnostavimpana puolena monipuolisuutta. Hyvien metsätaitojen osaamisen lisäksi opinnoissa kartutetaan liiketoimintaosaamista ja sosiaalisia taitoja.

Metsäalan opiskelun Juho toteaa olevan hauskaa ja käytännönläheistä.

– Teorian lisäksi käydään opintojen aikana maastossa tutustumassa erilaisiin kohteisiin ja tekemässä harjoituksia.

Metsätalousinsinööriopintoja edeltää joko lukio tai ammatillinen perustutkinto, kuten Mikolla metsäkoneenkuljettajan tutkinto.

– Opiskelussa eniten on ehkä yllättänyt se, miten hyvin voi pärjätä ilman lukiotaustaakin, Mikko toteaa.

Mikko ja Juho ovat yhtä mieltä siitä, että metsätalousinsinöörin koulutus sopii hyvin luonnossa viihtyville ja haasteista pitäville.

– Jos kokee luonnon ja metsät tärkeinä, miksi ei työskentelisi niiden parissa, Juho miettii. Opintoihin kuuluvat harjoittelujaksot avaavat opiskelijalle näkymää metsäammattilaisen työhön ja ylläpitävät hyvin motivaatiota opiskella.

Hyvät työnäkymät odottavat

Sekä Juho että Mikko tähtäävät valmistumisen jälkeen töihin johonkin metsäalan yhtiöön. Muita metsäalan työllistäjiä ovat metsänhoitoyhdistykset, metsäkeskus, metsäkoneyritykset ja metsäpalveluyrittäjät sekä energia-alan yritykset. Molemmat nuoret mainitsevat aikovansa hakea myös jatko-opintoihin eli täydentämään metsätalousinsinööri (AMK) tutkinnon metsätalousinsinöörin ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.

Juho ja Mikko katsovat luottavaisesti tulevaisuuteen.

– Työnäkymät ovat tällä alalla hyvät, koska paljon porukkaa on jäämässä eläkkeelle, Mikko arvioi. Metsäalalla innovoidaan uusia tuotteita ja osa suunnitelluista isoista investoinneista on jo varmistunut, joten hyvään tilanteeseen tässä valmistutaan, tuumivat nuoret miehet.

– Metsä kasvaa ja tulee aina kasvamaan ja puukauppaa tehdään ympäri vuoden luonnonsuojelua unohtamatta, Juho lisää lopuksi.

Tietoa alasta

Maa- ja metsätalous ammattikorkeakoulussa

Maa- ja metsätalousalat yliopistossa

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.

Koulutus

Linkit vievät hakutulossivulle, jossa voit rajata koulutuksia esimerkiksi sijannin mukaan.

Metsäalan koulutukset ammattikorkeakoulussa

Metsätalouden koulutukset yliopistossa