Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Taide, musiikki, käsityö, muotoilu

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Sisäänostaja: Muodin parissa tarvitaan myös taulukkolaskentaa

Vaatetusalan opiskelija sovittaa naisten pukua mallinuken päälle. Kuva: Jyrki Vesa

Lukion jälkeen Marja Rintamäen isä kannusti hakeutumaan kaupalliseen koulutukseen, mutta tyttö päätti seurata unelmaansa. Hän halusi vaatesuunnittelijaksi tai stylistiksi ja pääsi opiskelemaan ammattioppilaitoksen stylisti-linjalle. Työssäoppimisjaksoilla hän huomasi, että alalta löytyy paljon mielenkiintoisia ja hänelle sopivia töitä.

Vaikka vantaalainen Marja Rintamäki valmistui pukuompelijaksi, kuului opintoihin meikkausta, maskeerausta, kampauksia, värioppia, vartalon mittasuhteita ja kaikkea muuta, mitä stylistin työssä tarvitaan. Tärkein anti oli harjoittelut.

– Opintoihin kuului kaksi työharjoittelujaksoa, joista toisen suoritin PR-toimistossa ja toisen vaatteiden maahantuontiyrityksessä. Jälkimmäiseen ei tavallisesti oteta harjoittelijoita, mutta puhuin itseni sinne. Työskennellessäni huomasin, että alalla tarvitaan liiketaloustaitoja ja hyviä verkostoja. Suomessa harva työllistyy vain stylistinä, sillä hommassa on hallittava niin monta osa-aluetta.

Valmistuttuaan stylistiksi Marja hakeutui merkonomiopintoihin. Koska muotiala oli hänen juttunsa, hän teki kaikki koulutyönsä siihen liittyen. Marja on aina ollut luova, mutta ymmärsi jossakin vaiheessa, ettei muotisuunnittelijan ura ole häntä varten. Eikä myöskään stylistin työ.

Kun merkonomiopinnoissa oli vuorossa harjoittelu, hän soitti vanhalle esimiehelleen maahantuontiyritykseen. Tämä olikin vaihtanut työtä ja ehdotti Marjalle harjoittelun tekemistä tavaratalossa, jossa hän itse nykyään työskenteli.

– Pääsin kenkien sisäänostoon assistentiksi, sitten sain kesätyön samasta yrityksestä, minkä jälkeen minut vakinaistettiin. Rakastan kenkiä ja oli ihana työskennellä niiden parissa.

Ensin alan taidot, sitten liiketalous

Hiljattain tavaratalossa tehty organisaatiomuutos toi Marjalle uuden haasteen: hän sai paikan tiimistä, joka vastaa yöpukujen ja naisten uima-asujen sisäänostoista. Marjan vastuulla ovat muun muassa budjetointi ja kustannusarvioiden tekeminen tiimin ostajalle.

– Työni on nykyään pääasiassa numeroiden pyörittelyä taulukkolaskentaohjelmassa. Mutta olen luonteeltani tarkka ja järjestelmällinen, joten tämä sopii minulle.

Marja huomaa päätyneensä ikään kuin vahingossa itselleen oikeaan paikkaan.

– Aiemmin en edes tiennyt tällaisesta työstä. Jos olisin tehnyt harjoitteluni esimerkiksi muotisuunnittelijan assistenttina, olisin varmaan nähnyt siitä työstä luovan puolen, ja olisin myös pyrkinyt kehittämään omaa luovuuttani enemmän. Isäni oli oikeassa siinä, että liiketalous on erittäin tärkeää osata, mutta mielestäni oli hyvä, että hakeuduin ensin itseäni kiinnostavan alan koulutukseen, Marja sanoo hymyillen.

Tee sitä, missä olet hyvä!

Marja tietää monen unelmoivan muotisuunnittelijan ammatista ja kehottaakin seuraamaan haavettaan, mikäli huomaa itsellään olevan riittävästi luovuutta ja kykyä alalle.

– Toisista huomaa poikkeuksellisen lahjakkuuden. Mutta alalla on paljon muitakin töitä. Pukuompelijan linja on tosi hyvä pohja jatko-opinnoille, sillä koulutuksessa oppii paljon muun muassa eri materiaaleista ja siitä, miten ne toimivat vaatemalleissa.

Nyt tavaratalon sisäänostossa työskennellessään Marja ei ole kuluttajien kanssa tekemisissä. Niinpä hänestä on välillä tosi kiva päästä auttamaan tavaratalon osastolle esimerkiksi kampanjoiden aikaan.

– On kiinnostavaa huomata, miten asiakkaat tutkivat vaatteita, mihin he kiinnittävät huomiota ja mitä myyjiltä kysytään. Mutta sitäkin tärkeämpää itselleni on seurata vastuullani olevia myyntilukuja. Jos luottaisimme vain näkemäämme ja kuulemaamme, emme voisi olla täysin varmoja siitä, millaisia tuotteita meidän kannattaa ostaa tavarataloon sisään.

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski Oy
Kuva: Jyrki Vesa

Tietoa alasta

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.