Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Nuorisotyöntekijä: Hyppy tuntemattomaan oli hyvä päätös

Mies seisoo rautatieasemalla junan edessä.

Kun Matias Sarvanne valittiin opiskelemaan Jämsän ammattiopistoon, edessä oli muutto Porvoosta täysin vieraalle paikkakunnalle. Nyt hän kannustaa muita nuoria hakeutumaan kouluihin muuallekin kuin tutulle kotipaikkakunnalle, sillä kaikesta opiskelusta on hyötyä.

Matias Sarvanne asui Porvoossa vanhempiensa luona, kun sai kotiinsa elämää muuttavan kirjeen. Siinä kerrottiin, että hänet oli hyväksytty Jämsän ammattiopistoon opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjausta. Tieto opinahjosta ei herättänyt kuitenkaan positiivisia ajatuksia, sillä paikan vastaanottaminen tietäisi muuttoa vieraalle paikkakunnalle, josta hän ei tuntenut entuudestaan ketään.

– Vanhemmat kannustivat minua tosi paljon. Uskoin heidän vakuuttelujaan siitä, että muutto olisi minulle hyvä asia ja ihan varmasti pärjäisin. He saivat minut vakuutettua siitä, että minun kannattaisi mennä opiskelemaan, vaikka linja ei ollutkaan ykköstoiveeni.

Koulukaverit olivat samassa tilanteessa

Mies isuu rautatieasemalla, vieressä juna raiteella.
Matias päätti pakata muuttokuormansa ja ajaa autonsa Jämsään. Päätöksestä hän kiittelee jälkikäteen vanhempiaan.

– Muutto vieraaseen kaupunkiin jännitti aluksi valtavasti, sillä se tuntui hypyltä tuntemattomaan. Samalla piti muuttaa pois kotoa ja vielä ihan vieraaseen kaupunkiin. Muistan pohtineeni, miten ihmeessä ikinä voisin sopeutua Jämsään, Matias muistelee.

Matias muutti aluksi koulun tarjoamaan asuntolaan, jossa muutkin koulukaverit asuivat. Heihin olikin helppo tutustua, sillä suurin osa heistä oli myös muuttanut paikkakunnalle opiskelujensa vuoksi.

– Tutustuin helposti muihin ja sain paljon uusia ystäviä, sillä kaikki kaverit olivat samassa, uudessa tilanteessa. Jämsä on pieni kaupunki, jonka opin tuntemaan nopeasti. Kaikin tavoin sopeutuminen meni yllättävän hyvin. Myöhemmin tyttöystäväni muutti myös perässäni, ja muutimme yhteiseen vuokra-asuntoon. Se tietysti lisäsi viihtymistäni uudessa kaupungissa.

Opinnot ovat monipuolisia

Vapaa-ajallaan monipuolisesti liikuntaa harrastava Matias kokee nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen opinnot mielekkäiksi sekä monipuolisiksi. Koulupäivät täyttyvät muun muassa liikuntataitojen, valmennuksen ja ohjauksen opinnoista sekä kasvatustieteen luennoista. Myös työharjoittelut sekä niihin liittyvät näyttötutkinnot kuuluvat opetukseen.

– Opinnot mahdollistavat monia työskentelymahdollisuuksia. Voisin työskennellä esimerkiksi vapaa-ajan tai liikunnan ohjaajana vaikka nuorisotalolla, lastenleirillä tai yrityksessä. Suunnitelmissani on suorittaa opinnot loppuun, mutta haen mahdollisesti vielä uudelleen opettajakorkeakouluun tai biologiaa lukemaan.

Päivääkään en kadu!

Mies seisoo rautatieasemalla, puolilähikuva.Matias arvelee, että ei jää opiskelupaikkakunnalleen myöhemmin asumaan, mutta on erittäin tyytyväinen siihen, että rohkeni muuttaa sinne.

– Olen itsenäistynyt todella paljon. Jos olisin saanut koulupaikan lähempää, olisin varmaan jäänyt vielä vanhempieni luo asumaan. Tärkeintä on se, että olen oppinut näkemään koko Suomea ihan uudenlaisesta perspektiivistä ja saanut ystäviä eri paikkakunnilta, Matias kertoo.

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski Oy

Valokuvat: Maarik Leppä

Tietoa alasta

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.

Video

Nuorisotyöntekijä – työssä tarvitaan äärettömän pitkää pinnaa