Skip to content

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen neuvontapalvelu on kiinni 13.11.-14.11. Palvelu on auki to 15.11. klo 9.-11. 

Terveys ja hyvinvointi, ravitsemus- ja lääketiede

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Naprapaatti hoitaa kipuja, jotka eivät johdu rakenteellisesta viasta

Naprapaatti tekee potilaalle manuaaliterapiaa.

Naprapaatin vastaanotolle suunnataan yleensä silloin, kun kärsitään selkä- tai niskakivusta. Naprapaatti tutkii syyn, antaa hoitoa ja kuntouttaa. Naprapatia perustuu lääketieteeseen, mutta ei ole varsinaisesti fysioterapiaa.

Jaakko Vihriälän käyntikortissa lukee naprapaatti ja osoitteena on fysikaalinen hoitolaitos. Kun asiakas tulee vastaanotolle, Jaakko kartoittaa käynnin syyn haastattelemalla tätä ja tekemällä alkututkimuksen. Niiden avulla hän valitsee hoidon.

– Esimerkiksi selkäpotilaan kipua hoidetaan ensin käsin tehtävällä manuaaliterapialla, jotta kivun syytä, kuten vaikkapa lihasten puutteellista toimintaa, voidaan hoitaa harjoitusten avulla ilman kipua. Välillä menen asiakkaan mukaan kuntosalille, ja toisinaan teen paperitöitä, Jaakko Vihriälä, 36, kuvailee monipuolisia työpäiviään.

Vanha ala, mutta uusi Suomessa

Naprapaatti nostaa potilaan jalkaa nosturilla.Naprapatia on fysiatrinen hoitomuoto, jossa tutkitaan, hoidetaan ja ennaltaehkäistään tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä niiden toimintahäiriöitä. Kyseessä eivät ole opit kansanparantamisesta, vaan lääketieteestä. Naprapatia on erikoistunut käsin tehtäviin hoitoihin eli manipulaatioon ja muihin vastaaviin hoitomenetelmiin. Vastaanotolle tullaan yleensä silloin, kun kipu on selän tai niskan alueella.

– Naprapatia painottuu fysioterapiaa enemmän tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimiseen ja hoitamiseen. Koulutuksen pääpaino oli vammojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa. Meillä fysikaalisessa hoitolaitoksessa on selkeä jako: fysioterapeutti huolehtii aktiiviterapiasta ja naprapaatti passiiviterapiasta eli esimerkiksi nivelten mobilisoimisesta, jolla parannetaan liikkuvuutta ja vähennetään oireita.

Vaikka naprapatia onkin kehitetty jo 1900-luvun alussa, on koulutusohjelma Suomessa melko tuore. Jaakko arvelee sen olevan yksi syy siihen, ettei alaa tunneta vielä kunnolla.

– Toisaalta pelkkä naprapatia-sana muistuttaa jo kummaa termiä, sellaista, jota voisi käyttää vaikka norpanpyyntialuksesta. Siitä suuresta ja tuntemattomasta, Oulaisista kotoisin oleva Jaakko naurahtaa.

Koulussa teoriaa opitaan myös käytännössä  

Kotkassa sijaitseva ammattikorkeakoulu on Suomessa ainoa paikka, josta valmistuu naprapaatteja. Lisäksi naprapaatiksi voi opiskella Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Opiskelu on käytännön ja teorian yhdistämistä.

– Opimme venytystekniikoita, ja loppuvaiheessa teimme kaularangan manipulaatioita. Parhaiten mieleeni ovat jääneet ruumiinavaukset, joissa tutkimme ortopedin johdolla tuki- ja liikuntaelimiä, ja muun muassa testasimme polvea ennen ristisiteen katkaisua ja sen jälkeen. Rakenteet ovat todellisuudessa hyvin erilaisia kuin anatomian kirjoissa, Jaakko kertoo.

Toisinaan oikean työdiagnoosin löytäminen voi olla haasteellista.

– Esimerkiksi epäspesifien selkäkipujen syy löydetään alle prosentin varmuudella, mutta silti oireiden syytä pitäisi osata hoitaa. Tarvitaan kriittisyyttä arvioida, onko työdiagnoosi oikea ja helpottuvatko oireet ajalla ja levolla vai manipulaatiolla ja kinesioteippauksella.

Naprapaatti venyttää potilaan jalkaa. Kärsivällisyyttä ja sosiaalisuutta

Naprapaatin ajoittain raskas työ sopii Jaakon mielestä ihmisille, jotka ovat hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa.

– On pärjättävä ihmisten kanssa ja oltava vilpittömän kiinnostunut työstään. On mahtavaa, kun voin auttaa toisia ja minulle jopa maksetaan siitä.

Työssään Jaakko näkee päivittäin asioita, joissa suomalaiset voisivat parantaa tapojaan.

– Ravinnon laatuun pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Jos kipu on akuutti, en ymmärrä, miksi sitä pitää testailla ja ärsyttää alituisesti. Jos oireet eivät helpotu valituilla keinoilla parissa viikossa, ihmisten pitäisi tulla naprapaatille.

 

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski

Kuvat: Tomi Karmaluoto

 

Tietoa alasta

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala ammattikorkeakoulussa

Terveydenhuoltotyö TEM:n Ammattinetissä

Naprapaatin ammatinkuvaus TEM:n Ammattinetissä

Naprapaatin haastattelu TEM:n Ammattinetissä

Suomen Naprapaattiyhdistys

Koulutus

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa voi opiskella naprapaatiksi Suomessa. Lue lisää oppilaitoksen sivuilta.