Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Pääsykokeisiin kuuluu jännittäminen

Kaksi graafikko-opiskelijaa opiskelee typografiaa.

Ei kannata lannistua, mikäli opiskelupaikka ei irtoa ensimmäisellä kerralla. Anna Palmén olisi päässyt lukion jälkeen opiskelemaan sekä matkailua että liikuntaa, mutta ei journalismia. Teemu Toivanen ei myöskään päässyt ensisijaiseen toiveeseensa. Myös Anni Koho pyrki opiskelemaan kahdesti ja vaihtoi kesken opintojensa pääainetta, vasta sitten hän tunsi olevansa oikealla alalla.

Anna Palmén haki kahden ja puolen vuoden aikana useaan kouluun ja oli miltei lannistumaisillaan. Sitten hän selasi opasta eri tutkintovaihtoehdoista ja päätti hakea muuallekin kuin kotikonnuilleen. Turun Diakin medianomilinjan kolmipäiväisiin pääsykokeisiin kutsuttiin ennakkotehtävien perusteella.

Myös Teemu Toivasen havittelemalle Vantaan Varian kuvailmaisun linjalle piti tehdä ennakkotehtävät. Molemmat kertovat, ettei pääsykokeisiin voinut valmistautua muuten kuin nukkumalla hyvin.

– Harjoittelin kotona ainoastaan vesivärien käyttöä, koska etukäteen en tiennyt, millaisia tehtäviä kokeissa on. Siellä oli ryhmähaastattelu ja näyttötehtäviä, kuten tekstin kuvittamista. Tein ennakkotehtävät erittäin huolella ennen kuin olin tyytyväinen, Teemu kertoo.

Annan pääsykokeissa oli kirjoitus-, sovellus- ja päättelytehtäviä. Pääsykokeiden haastattelussa hän muistelee todenneensa, että ”Nyt olen niin motivoitunut, että aion hakea niin kauan, että tulen valituksi.”

Lukeminen ei poista jännitystä

Anni Koho sen sijaan valmistautui pääsykokeisiin niin hyvin kuin vain pystyi: lukemalla. Hän haki toistamiseen Helsingin yliopistoon, mutta nyt sosiaalipolitiikkaa opiskelemaan. Ensimmäisellä kerralla Anni jäi kauas sisäänpääsystä, sillä heti lukion jälkeen valmistautumiseen ei riittänyt energiaa. Nyt hän tietää, että kuka tahansa pystyy lukemaan kunnolla, kunhan on vain motivoitunut.

– Lukemisesta huolimatta en ollut varma, osasinko asiat riittävän hyvin. Olisin turhautunut, jos en olisi saanut opiskelupaikkaa, koska olin lukenut monta kuukautta. En ole varmaan ikinä jännittänyt yhtä paljon kuin kokeissa, Anni kertoo.

Annakin muistaa jännittäneensä valtavasti pääsykokeissa. Armotonta oli se, että päivittäin osa hakijoista tippui pois.

– Minä sen sijaan olin jo käynyt toisen koulun kolmipäiväisissä pääsykokeissa, joissa olin jännittänyt niin paljon, että otin pääsykokeet ilman paineita, Teemu muistelee.

Vaikka Annin yksi esseevastaus meni täysin penkin alle, tuli hän valituksi. Sittemmin hän vaihtoi pääaineensa sosiaalityöhön, sillä hän kaipasi opintoihinsa enemmän käytännöllisyyttä sekä myös varmempaa työllistymismahdollisuutta.

– Nyt sosiaalityöntekijänä en ole katunut päätöstäni. Joskus tosin mietin, kuinka haastavaa rankkojen ihmiskohtaloiden parissa työskentely päivittäin on.

Myös Annan sinnikkyys palkittiin, kun posti toi Espoon-kodin postiluukusta paksun hyväksymiskirjeen.

– Koulu muutti elämäni täysin. Pääsin kolmesti yhteistyöprojektin kautta Palestiinaan työskentelemään. Valmistumiseni jälkeen työskentelin siellä muun muassa toimittajana ja kehitysyhteistyötehtävissä. Työurani on suuntautunut siis Lähi-itään ja tehtäviin, joita en osannut aiemmin kuvitella, turkulaistunut Anna hymyilee.

Teemu kertoo opintojensa tuntuvan niin kivoilta, että kesällä ja lomilla melkein harmittaa, että koulusta on taukoa.

Tulevaisuuden mietteitä

Teemun haaveena on kuva-artesaaniksi valmistumisen jälkeen työskennellä mainostoimistossa graafikkona tai lehdessä kuvittajana.

– Monet graafisesta suunnittelusta kiinnostuneet kuvittelevat, että täytyy osata piirtää hyvin. Piirustustaitoa tärkeämpää on kuitenkin visuaalinen silmä ja sommittelutaito. Graafinen suunnittelu on vähän sellaista, että joko siihen on luontaista kykyä tai sitten ei. Hakea ei kannata vain siksi, että se on mediassa näkyvä ala, Teemu toteaa.

Annan haaveena on suorittaa tulevaisuudessa maisteritutkinto, koska YK:n kriisinhallintatehtävät edellyttävät sitä.

Annin tavoitteena puolestaan on gradutyön palauttaminen ja valmistumisen jälkeen keskittyminen työntekoon.

– Sosiaalityöntekijänä työllistyy hyvin, jos on työkokemusta ja koulutus. Ala sopii ihmisten hyvinvoinnista, auttamisesta sekä yhteiskunnallisista ongelmista kiinnostuneille.

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski

Kuva: Jyrki Vesa