Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Terveys ja hyvinvointi, ravitsemus- ja lääketiede

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Sairaanhoitaja: Läheisen sairaus motivoi alalle

""

Veera opiskeli sairaanhoitajaksi Savonlinnassa. Hänen mielestään hyödyllisin asia, jonka hän on oppinut opinnoissa, on terveelliset elintavat sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä elämänlaadun parantamisessa.

Alun perin Heinolasta kotoisin oleva Veera Kamaja on asunut Savonlinnassa kolme vuotta. Savonlinna on pieni paikkakunta, jossa on asukaslukuun nähden yllättävän paljon nuoria opiskelijoita, sillä kaupungissa on sekä ammattikorkeakoulu että yliopisto.

Veera opiskelee hoitotyötä ja valmistuu sairaanhoitajaksi jouluna 2016. Lapsena sairaanhoitaja ei ollut vielä unelma-ammatti. Auttaminen, ihmisläheisyys ja vastuu sen sijaan ovat aina kiehtoneet.

– Koin valaistumisen keväällä 2013, kun läheiseni oli vakavasti sairas ja pidemmän aikaa sairaalassa. Ihailin sairaanhoitajien läsnäoloa, vakuuttavuutta, omaisten huomioimista ja toivon ylläpitämistä. Päätin että haluan itsekin tulevaisuudessa tehdä yhtä tärkeää työtä, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

Hän asui jo valmiiksi Savonlinnassa, joten opiskelupaikka oli helppo valita.

– Tykkään Savonlinnasta – en haluaisi muuttaa vielä isompaan kaupunkiin. Pieni kampus vaikutti myös viihtyisältä ja kotoisalta opiskeluympäristöltä. Sellaiselta, jossa opiskelija ei huku massaan.

Opiskelijat pyrkivät olemaan aktiivisia, joten aktiviteetteja kyllä löytyy, jos vain osaa etsiä oikeasta paikasta. Harmi, että monet opiskelijat lähtevät kotipaikkakunnilleen kesäksi, sillä he eivät pääse näkemään Savonlinnan upeaa oopperajuhlakautta.

""

Opiskelijat harjoittelevat turvallista verensiirtoa. Kuva: Olli Häkämies

Pääsykokeet jännittivät

Pääsykokeet luonnollisesti jännittivät hirveästi, etenkään kun niihin ei voinut valmistautua oikein mitenkään.

– Pääsykokeissa testattiin hahmottamista, muistia, kekseliäisyyttä, matemaattisia taitoja ja kielellistä lahjakkuutta.

– Tuntui, etteivät tehtävät lopu ensinkään, ja keskittymiskyky joutui toden teolla koetukselle, vaikka tehtävät eivät olleetkaan vaikeita. Ja vain Savonlinnassa voi keskittymistä haitata yläkerrassa harjoituksiaan pitävä oopperalaulaja! En ollut ainoa, joka tirskahteli omalla paikallaan.

– Opiskelussa mielenkiintoisinta on jatkuva itsensä haastaminen sekä alaan liittyvät eettiset ja moraaliset kysymykset. Tähän ammattiin ei jokainen sovi. Minua jännitti mennä ensimmäiseen harjoitteluun: osaanko auttaa vanhusta suihkussa. Miten reagoin kaikenlaisin eritteisiin, ällöttääkö minua? Sisäisen ammatillisuuden löytyminen oli mahtava kokemus.

– Suosittelen sairaanhoitajan koulutusta, luonnollisestikin, terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille ihmisille, joilla on sydän paikallaan.

Täytyy olla jämäkkä, ahkera ja kunnianhimoinen, mutta myös aina muistaa mikä on kaikkein tärkeintä: olla ihminen ihmiselle, olla läsnä, kuunnella sekä arvostaa jokaista ihmistä sellaisena kuin hän on.

Terveydenhoitoalalla tulee aina olemaan töitä, vaikka aina budjeteista nipistetäänkin ja kaikkia palveluita pitäisi tehostaa. Ala elää jatkuvan muutoksen tilassa, kun esimerkiksi teknologia näyttelee jatkuvasti suurempaa roolia hoivatyössä. Koulutuksen tulee pysyä tämän muutoksen tahdissa ja reagoida nopeastikin niihin.

Terveydenhuollossa riittää töitä

– Tulevaisuudessa minua kiinnostaisi työskennellä jonkin aikaa ulkomailla, esimerkiksi erilaisten avustusprojektien parissa. Haluan laajentaa maailmankuvaani entisestään. Suomessa haluaisin tällä hetkellä erikoistua päihde- ja mielenterveystyöhön, sillä se on niin kokonaisvaltaista hoitoa.

Tulevaisuudessa häntä kiehtoisi opiskella psykoterapeutiksi, sillä edellisen harjoittelun ohjaaja oli terapeutti ja hänen kanssaan käydyt keskustelut olivat uskomattoman mielenkiintoisia. Myös akuuttihoitotyö kiinnostaa, sillä Veera arvelee, että se sopisi hänen temperamentilleen.

– Hyödyllisin oppimani asia on terveellisten elintapojen tärkeys sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä elämänlaadun parantamisessa. Se voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta koulutuksen myötä asiaan on saanut aivan toisen perspektiivin.

Veeran omat elintavat ovat väkisin hieman muuttuneet, kun ymmärtää, että miksi on hyvä tehdä niin kuin ohjeistetaan. Aiemmin sitä vain kuuntelee käskyjä, että ei saa käyttää liikaa suolaa koska se nostaa verenpainetta. Nyt kun ymmärtää mitä kohonnut verenpaine voi aiheuttaa, on helpompaa jättää suola lisäämättä.

Tietoa alasta

Kuvakertomus sairaanhoito-opiskelijasta: Hoitotyön koulutusohjelma on monipuolinen polku

Kätilöopiskelijan haastattelu: Suomenkielinen opiskelupaikka on suurin saavutukseni ulkomaalaisena

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.