Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Terveys ja hyvinvointi, ravitsemus- ja lääketiede

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Sosionomi: Ensijärkytys ja epätietoisuus toivat ammatin

Mies katsoo kameraan, lähikuva kasvoista.

Sattuma ohjasi Olli-Pekka Kursin siviilipalveluksen jälkeen vapaaehtoistyöhön kehitysvammaisten hoitokotiin Espanjaan. Kokemuksen kautta löytyikin ammatti, jota hän ei ollut aiemmin osannut ajatella itselleen.

Mies lähdössä ulos ja on avaamassa ovea päällystakki päällä.”Apua!”, kuului Olli-Pekka Kursin, 33, suusta vuonna 2000, kun hän asteli vapaaehtoistyöpaikkansa kynnyksen yli espanjalaisessa kylässä. Pian sen jälkeen hän soitti kotiin ilmoittaakseen, ettei jäisikään töihin.

– Äiti vaati minua jäämään kuukaudeksi, jonka jälkeen saisin vasta tulla takaisin. Mutta kuukausi muuttuikin kokemusrikkaaksi vuodeksi, hän kertoo.

Olli-Pekka luuli menevänsä töihin lastenkotiin, jonka asukkailla on lieviä kehitysvammoja. Perillä hänelle selvisi, että kodissa asui myös syvästi kehitysvammaisia aikuisia ihmisiä. Hän ei osannut espanjaa eikä ollut edes koskaan aiemmin nähnyt kehitysvammaisia.

Vähitellen kieli alkoi tarttua, ja hän oppi toimimaan asukkaiden kanssa. Työssään kehitysvammaisten ohjaajana hän osallistui aamutoimiin, auttoi lounaan syömisessä ja järjesti vapaa-ajan ohjelmaa iltaisin. Vapaaehtoistyön jälkeen Olli-Pekka haki ammattikorkeakouluun sosionomi-linjalle, koska työ vammaisten parissa tuntui mielekkäältä.

– Opiskellessani huomasin, että ala oli todella kiinnostava. Opinnoissa näkökulma oli yhteiskuntatieteellinen, ja opinnot olivat antoisa teorian ja käytännön sekoitus. Opiskelimme myös muun muassa musiikkia, liikuntaa ja kuvataiteita. Kolme harjoittelujaksoa toi paljon uusia kokemuksia, Porissa syntynyt Olli-Pekka kertoo.

Auringonottoa ja lehmän hermoja

Olli-Pekka on työskennellyt muun muassa mielenterveysongelmista kärsivien, haastavasti käyttäytyvien kehitysvammaisten parissa. Työssä tarvittiin luovuutta, pitkäjänteisyyttä, lehmän hermoja, pelisilmää ja tiimitaitoja.

– Jos asukkaalla sattui olemaan todella huono päivä, hoito-ohjelmaan täytyi tehdä poikkeuksia. On muistettava, että kehitysvammaisilla on ihan yhtäläinen oikeus koko tunne-elämän kirjoon. Tosin he eivät aina osaa säädellä tunteitaan ja näyttävät ne suoremmin. On yleinen harhaluulo, että he olisivat aina iloisia.

Kun asioita pitää toistaa, kerrata ja selittää hitaasti, kärsivällisyys kasvaa. Työ tuntuu palkitsevalta, kun huomaa, että asioissa on tapahtunut edistystä.

– Jos taloon muutti hyvin vastahakoinen asukas, aloitimme päivärutiinien opettelun ihan alusta: vuoteen petaamisesta ja aamupalan syömisestä. Oli hienoa nähdä edistys, kun jonkun ajan kuluttua rutiinit sujuivatkin kuin itsestään.

Sosionomin työ vaihtelee paljon sen mukaan, millaisten ihmisten parissa tehdään töitä: lievästi vai syvästi vammautuneiden, nuorten vai aikuisten. Työtä voi tehdä monella eri alalla, ja jo opinnoissa voi suuntautua joko hoitotyöhön tai kuntoutukseen.

– Yhden kesän työskentelin ohjaajana kodissa, jossa asui kehitysvammaisia miehiä. He olivat hyvin itsenäisiä. Hellekesänä kävin heidän kanssaan päivittäin rannalla, ja muuten työpäiväni koostuivat ruuanlaitosta, pyykinpesusta ja paperitöistä.

Kuntouttavassa hoitotyössä edetään asukkaiden ehdoilla. Työssä on ensisijaisen tärkeää nähdä jokainen tasa-arvoisena ihmisenä.

Työllistymisestä uudenlaista perspektiiviä

Mies istuu keinutuolissa ja katsoo taaksepäin.– Lopulta jokaiselle meistä, oli terve tai vammainen, on tärkeintä, että on turvallinen ja hyvä olo, mielekästä tekemistä ja tunne, että voi itse vaikuttaa omaan elämäänsä. Aika harvalla asialla on lopulta kovinkaan paljon merkitystä hyvinvoinnin kanssa silloin, kun elämän perusasiat ovat kunnossa.

Olli-Pekka uskoo, että monen vammaisen arki saattaisi kohentua työllistymisestä ihan tavallisiin yrityksiin. Useimmat ovat tukityöllistettyjä, mutta monella on kykyjä haastavimpiinkin töihin.

– Työnantajien tulisi suhtautua myönteisemmin vammaisten palkkaamiseen, sillä heistä on moneen työhön. He saisivat uutta elämänsisältöä, ja työpaikoilla saataisiin uudenlaista perspektiiviä.

Teksti: Kirsi Pitkäranta Viestintätoimisto Deski Oy

Kuvat: Lasse Pipinen

Tietoa alasta

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.

Videoita

Sosiaaliala – koko elämän kirjo

Sosionomi – saumaa olisi vaikka kuinka paljon koulumaailmassa

Erityisavustaja – tukee, ohjaa ja auttaa arkipäivän tilanteissa

Päihdetyöntekijä – sosiaalityötä somessa