Skip to content

Korkeakoulujen ensimmäisen yhteishaun tulokset on julkaistu. Ota paikka vastaan 17.7. klo 15 mennessä.

Korkeakoulujen hakijapalvelut antavat lisätietoa valinnasta ja paikan vastaanotosta.

 

Haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin (Kymppiluokka, VALMA, LUVA) 19.5.-21.7.  Katso koulutukset

 

Korkeakoulut järjestävät lisähakuja kesäkuun lopusta elokuun puoliväliin. Voit hakea näissä hauissa yhteishauissa täyttämättä jääneitä paikkoja.
Katso haettavat koulutukset sekä tarkat hakuajat.

Matkailu- ja ravintola-ala, koti- ja laitostalous

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Tarjoilija työllistyy varmasti

Mies seisoo vieressään tarjotin täynnä viinilaseja.

Kun Antero Semi mietti lukion jälkeen jatko-opintoja, hän toivoi tulevaisuuden työltään sosiaalisuutta, käytännöllisyyttä sekä varmaa työllistymismahdollisuutta. Niinpä hän hakeutui opiskelemaan hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa. Työssään ravintolassa hän haluaa saada jokaisen asiakkaan hymyilemään.

Opiskelijat kulkevat portaissa ylösalas tyhjät tarjottimet käsissään. Välillä ote tarjottimesta lipeää. Seuraavaksi tarjottimelle asetetaan vesilasi. Opettaja tarkkailee suorituksia ja antaa vinkkejä. Tämä on ensimmäisiä päiviä opinahjossa, jossa opiskellaan tarjoilijan ammattitutkintoa.

Tarjoilijaopiskelija seisoo seisoo ravintolasalin oven edessä kyltin vieressä.– Oikea työasento on hyvin tärkeä oppia heti, jotta kroppa kestää fyysisesti raskasta työtä, kertoo Antero Semi, joka opiskelee Ravintolakoulu Perhossa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkintoa.

Hyväksi tarjoilijaksi ei kuitenkaan pelkällä kerrosten ramppaamisella valmistu, vaan opiskelu sisältää paljon erilaista ammatillista koulutusta: viinitietoutta, alkoholilainsäädäntöä, tarjoiluharjoittelua, keittiökursseja, ruuanvalmistustapoja, ruokateemoja sekä etikettitietoutta.

– Luemme myös kieliä, sillä yhä useampi asiakas tulee ulkomailta. Enää hyvään asiakaspalveluun ei riitä välttämättä ystävällisyys ja englanti. Asiakkaaseen tekee lähtemättömän vaikutuksen, jos häntä pystyy palvelemaan hänen omalla kielellään, 21-vuotias Antero kertoo.

Hanki tietämystä siitä, mistä olet kiinnostunut

Vaikka kokin työ on tarjoilijan työtä useammin esillä muun muassa televisiossa ja lehdissä, Antero halusi hakeutua nimenomaan ihmisten pariin eikä kuumaan keittiöön.

– Haluan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Puolet ravintolakäynnin onnistumisesta on ruuan ansiota, toinen puoli palvelun, joten tarjoilijan työ on ensiarvoisen tärkeää. Muita syitä alalle hakeutumiseeni olivat loputon oppimismahdollisuus, käytännöllisyys ja varma työpaikka, Antero luettelee.

Tarjoilijan ammatissa Anteroa kiehtoo se, että aina on uutta opittavaa. Omaa tietämystään voi kartuttaa paljon siitä, mistä itse on kiinnostunut, ja erottua sillä muista. Muista työnhakijoista erottautuminen on Anterolle muutenkin helppoa osaamisen ja tutkinnon ansiosta.

– Kun kerron työkokemuksestani ja siitä, että opiskelen alan tutkintoa, työnsaanti on helppoa. Olen halunnut jo kouluaikana työskennellä mahdollisimman erilaisissa paikoissa, jotta saan laajaa kokemusta. Valmistuttuani uskon à la carte -tarjoilijan työn tai baarimikon hommien kiinnostavan eniten.

Tarjoilijan tärkein tehtävä on saada ravintolakokemus onnistumaan niin, että asiakas lähtee tyytyväisenä ja tulee uudelleen.

– Palkitsevinta on se, jos asiakas on tullut ravintolaan vähän pahantuulisena, mutta syötyään lähtee pois hymyn ja kiitoksen kera.

Pitkä matka omaan ravintolaan

Tarjoilijaopiskelija katsoo vaurauslista kädessä.Suomalaisten rahankäyttö ravintoloissa on kasvanut dramaattisesti viimeisten vuosikymmenien aikana, mikä on lisännyt alan arvostusta ja ravintoloiden määrää.

– Uskon, että tulevaisuudessa Suomeen tulee enemmän lämminhenkisiä, eurooppalaisia bistroja, joissa voi syödä maukkaasti. Kaikki eivät halua arvokasta fine dining -kokemusta. Tosin suomalainen lainsäädäntö ja verotus rajoittavat asioita osaltaan.

Anteron mielessä jossakin kaukana tulevaisuudessa siintää oman ravintolan perustaminen, mutta siihen on vielä hyvin pitkä matka.

– Aion pyrkiä jatko-opintoihin opiskelemaan esimieheksi. Ehkä 10–20 vuoden päästä pyöritän omaa ravintolaa, Antero miettii.

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski Oy

Kuvat: Maarik Leppä

Tietoa alasta

Henkilökohtaiset palvelut ammatillisessa koulutuksessa: matkailu- ja ravitsemisala

Matkailu- ja ravitsemisala TEM:n Ammattinetissä

Koulutus

Linkit vievät hakutulossivulle, jossa voit vielä rajata hakua esimerkiksi sijainnin mukaan.

Ammatillinen koulutus: matkailu- ja ravitsemisala

Kauppa ja  hallinto ammatillisessa koulutuksessa

Matkailu- ja ravitsemialankoulutukset ammattikorkeakoulussa

Kaupan ja hallinnon koulutukset ammattikorkeakoulussa