Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Taide, musiikki, käsityö, muotoilu

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Teollinen muotoilija on tiimipelaaja

Tekstiilinvalmistajan lankarullat.

Teollinen muotoilu on kasvattanut Suomessa suosiotaan huomattavasti viimeisten vuosikymmenten aikana, ja suomalaisten pitkät käsityöläisperinteet ovat päivittyneet teollisen muotoilun taidoilla. Alan ammattilaiset tarvitsevat ennen kaikkea laaja-alaista näkemystä liiketoiminnasta sekä ymmärrystä brändin visuaalisesta arvosta.

Kun teollisen muotoilun koulutusohjelma perustettiin yli 50 vuotta sitten Helsingin Taideteolliseen oppilaitokseen, oli se hyvin pieni opinahjo. Nykyään se on kivunnut Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun toiseksi suurimmaksi ohjelmaksi. Eikä ihme, jos vilkaisee historiaan ja vähän ympärille: kaikkialla näkyy muotoilua.

– Jokaisen tuotteen on löydettävä oma funktionsa ja paikkansa. Jos tuote ei ole jotenkin parempi kuin muut markkinoiden tuotteet, ei sitä luultavasti kannata valmistaa, kertoo muotoilun professori Raimo Nikkanen Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta (ARTS).

Kaupunkimiljöösuunnittelun uudet muodot

Suunnittelu- ja muotoiluala ovat muuttuneet huomattavasti vuosien saatossa.

– Aiemmin kaupunkien palkkalistoilla oli omat suunnittelijat. Esimerkiksi Helsingin kaupungin muotoilijana toimi parikymmentä vuotta Ulla-Kirsti Junttila. Hän suunnitteli muun muassa Kaivopuiston rannan kivetyksineen ja valaisimeen sekä siellä olevan Kompassi-torin, Nikkanen kertoo.

Tänä päivänä kaupungin oman suunnittelijan sijaan kaupunkimiljöön suunnittelusta vastaavat muun muassa kaavasuunnittelija ja arkkitehti. Toisaalta yritykset ovat astuneet vahvemmin kaupunkikuvaan ja suunnittelupalveluita ostetaan myös ulkopuolelta.

– Esimerkiksi bussipysäkkikatokset ja niiden ulkomainospaikat ovat kansainvälisen yhtiön hallinnassa. Mainosmyynnin lisäksi yhtiö huoltaa, ylläpitää ja siivoaa pysäkit, jopa pysäkkien roskakoritkin tulevat yrityksen kautta.

Nykypäivän muotoilu on käytännönläheistä ja huomioi yrityksen liiketoimintaa. Teollinen muotoilu on paljon muutakin kuin pelkän esineen ulkoasun suunnittelua.

– Arki ja ihmisten kulutuskäyttäytyminen ovat tärkeitä lähtökohtia. Tutkimme esimerkiksi vanhusten asumista ja pohdimme, miten muotoilun avulla heidän elämänlaatuaan voitaisiin parantaa. Pyrimme juurruttamaan yhteiskuntaamme enemmän muotoiluajattelua, jolla saadaan parempia palveluja ja elinympäristöjä, Raimo Nikkanen kuvailee.

Käsitys brändistä

Teollinen muotoilija on nykyään tiimipelaaja moninaisessa porukassa, jossa mukana on niin insinööri kuin kauppatieteilijäkin. Saman projektin kimpussa häärii useita tahoja: materiaalitoimittaja, kaupunki, mainostoimisto ja suunnittelutoimisto. Teollisen muotoilijan täytyy ymmärtää yrityksen strategiset lähtökohdat ja kääntää ne muotoilun kielelle.

– Teolliselta muotoilijalta tarvitaan palvelumuotoilukäsitystä. Eli ymmärrys siitä, millainen merkitys brändillä ja ulkoasulla on yritykselle, ja miten muotoilun kieli voi korostaa tiettyjä arvoja. Bisneksen linkitys kaikessa tekemisessä on tärkeää.

Ei vain tyhjiä kannuja

Teollista muotoilua opetettiin vielä 90-luvun taitteessa ainoastaan Taideteollisessa korkeakoulussa, Helsingissä. Sittemmin liki kymmeneen ammattikorkeakouluun sekä Lapin yliopistoon on tullut teollisen muotoilun tutkintoon johtavia ohjelmia. ARTS:in englanninkielisessä maisteriohjelmassa yli puolet opiskelijoista tulee ulkomailta.

– Opiskelijaseulamme on tiukka. Emme halua opiskelijoiksi vain ”tyhjiä kannuja”, joita täytämme, vaan haluamme tietää pääsykokeissa, mitä hakijoilla on annettavanaan meille ja tiedeyhteisöllemme, Nikkanen valottaa.

Teollisesta muotoilusta valmistuvat opiskelijat työllistyvät monentyyppisiin tehtäviin.

– Toivomme valmistuneilla olevan sellaiset liikkeenjohdon taidot, joiden avulla he nousevat tuotekehitysprojekteissa leadership-asemaan. Eli etteivät he toteuta projektia vain toisen ohjeiden mukaan, vaan tuovat itse merkittävästi omaa osaamistaan ja sisältöä, Nikkanen summaa.

Muotoilun koulutuksesta valmistuu mm.

  • tuotemuotoilijaksi (product designer)
  • konseptisuunnittelijaksi (consept designer)
  • käytettävyyssuunnittelijaksi (usability designer)
  • palvelumuotoilijaksi (service designer)
  • innovaatio- ja brand-johtajaksi (innovation and brand leader)
  • Muotoilun laitokselta valmistuu myös muotisuunnittelijaksi, kalustesuunnittelijaksi, tekstiilisuunnittelijaksi, taideteolliseksi muotoilijaksi ja tilasuunnittelijaksi.

Teksti: Kirsi Pitkäranta Viestintätoimisto Deski Oy

Tietoa alasta

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.