Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Artesaani: Tietokoneen hiiri vaihtui puusepän höyläksi

Veneenrakentajan höyläämiä lastuja.

Tanda Tuovinen työskentelee tietotekniikan parissa, mutta viimeiset pari vuotta hän on suunnannut työpäivän jälkeen kouluun. Työn ohessa opiskelu palkittiin, kun hän sai puuartesaanin pätevyyden vuodenvaihteessa 2012. Pitkistä koulu- ja työpäivistä hän selvisi motivoituneella asenteella.

Tanda Tuovinen oli ennen artesaaniopintojen aloittamista nikkaroinut puuta edellisen kerran yläasteen teknisen työn tunneilla. Tie vei aikanaan tietotekniikkaopintoihin ja jäivät kesken Tandan työllistyessä IT-asiantuntijaksi. Opiskelut laitettiin ”odota”-tilaan. Lähes kymmenen vuoden tietotekniikkatyö ja keskeneräisten kurssien suorittaminen alkoivat kuitenkin hiljalleen tuntua pakkopullalta, joten hän ryhtyi kypsyttelemään ajatusta uuden ammatin opiskelemisesta.

– Kun työpaikallani puhuin aina hakeutuvani opiskelijaksi, siitä tuli jo vähän vitsi. Mutta lopulta se sitten toteutui, Tanda sanoo hymyillen.

Hän pohti eri koulutusvaihtoehtoja aina metallisepästä hierojaan.

– Päädyin hakemaan puuartesaanin aikuiskoulutusohjelmaan. Halusin päästä tekemään jotain käsilläni, vaikka en ole koskaan ollut mikään nikkaroija, Hollolasta kotoisin oleva Tanda kertoo.

”Täytetään nämä paperit, onnea matkaan!”

Tandan työnantaja suhtautui erittäin positiivisesti miehen pyyntöön tehdä osa-aikatyötä. Jos tilanne olisi ollut toinen, Tanda olisi luultavasti päätynyt päätoimiseksi opiskelijaksi.

– Opiskeluiden aloittaminen oli minun puoleltani lähinnä ilmoitusasia. Täytimme paperin lyhennetystä työviikosta ja minulle toivotettiin onnea, Tanda kertoo.

Paperintäytöstä alkoi pari vuotta kestänyt uurastus. Viikot koostuivat kahdestakymmenestä työtunnista sekä kolme-neljä kertaa viikossa pidettävistä iltatunneista. Usein työ- ja koulupäivät osuivat samalle päivälle, joten päivän pituus oli yleensä vähintään 12 tuntia.

– Kun menin töistä pajalle, oli todella terapeuttista saada kouraan höylä sekä taltta ja opetella puupalikan työstämistä käsillä. Pitkän päivän jälkeen kotiin tullessani olin toki fyysisesti väsynyt, mutta henkinen väsymys oli tipotiessään. Puun nikkaroiminen oli erittäin hyvää vastapainoa tietokoneen ääressä istumiselle.

Tandan viikonloput olivat kolmepäiväisiä, mikä helpotti jaksamista. Toisaalta niinä päivinä oli tehtävä kotitehtävät. Uhrauksia koulun vuoksi täytyi tehdä, muttei Tandan mielestä kohtuuttomasti.

– Kaikki harrastukset piti laittaa jäähylle, koska ne olisivat olleet iltaisin. Elämä oli aika kurinalaista.

Vähemmälläkin pärjää

Motivaatio sekä tietynlainen henkinen kasvu auttoivat eniten opinnoissa.

– Halusin todella opiskella, ja menin aina erittäin motivoituneena kouluun. Varmasti opiskelu tuntui siksi vähän helpommalta kuin parikymppisenä, koska olin jo vanhempi ja maailmaa nähnyt, Tanda pohtii.

Nyt asioita jälkikäteen puntaroidessaan hän olisi ehkä jättäytynyt päätoimiseksi opiskelijaksi eikä olisi työskennellyt samanaikaisesti. Aikuisopiskelijoita tuetaan hyvin, joten Tandan mielestä talouden vuoksi ei ainakaan kannata unohtaa opiskeluja.

– Vaikka tulotasoni tippui, pärjäsin hyvin. En hakenut tukia, koska tein töitä koko ajan opiskelujeni ohella. Mutta jos olisin ollut pienten lasten isä, olisi opiskelujen ja kodin yhteensovittaminen ollut varmasti todella haastavaa. Siinä tilanteessa olisin todennäköisesti vain opiskellut.

Nyt Tanda tekee toistaiseksi edelleen töitä saman työantajan palveluksessa ja etsii verstasta, jossa voisi aloittaa pian omaa yritystoimintaa.

– Aluksi luultavasti teen muitakin töitä ja katson, miten puusepän töillä saa leivän pöytään. Tulevaisuuden haaveenani on, että voisin tehdä pelkästään huonekaluja ja muita puusepän töitä.

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski Oy

Tietoa alasta

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.