Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Taide, musiikki, käsityö, muotoilu

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Työväenopisto: Onnistumisen kokemuksia ja uutta suuntaa työelämään

Ruudullinen seinävaate, jossa on erivärisiä ruutuja.

Merja Räty on loistava esimerkki siitä, miten paljon uutta aikuisena voi oppia, ja kuinka paljon uuden oppiminen voi tuoda iloa elämään. Alakoulun käsityöopettajan kommentit vakuuttivat Merjan siitä, että hän ei kädentaitoja osaa, eikä opi. Hän työskentelee kirjoittavana toimittajana ja juttukeikan vuoksi hän osallistui työväenopiston kirjansidontakurssille.

– Kurssilla oli kivaa ja tajusin, että kyllä minä voin oppia. Ei se olekaan mahdotonta.

Innostus johti Espoon työväenopiston aikuisten käsityön taiteen perusopetukseen ja nyt Merja on kokeillut käsillä tekemistä laidasta laitaan.

Avaimia onnistumiseen: vapaus, ryhmän tuki, kannustava opettaja

Merja mainitsee kolme oppimista tukevaa tekijää työväenopistossa: riittävä vapaus, ryhmän tuki ja kannustavat opettajat.

Työväenopiston kursseilla on ollut sopiva tasapaino vapauden ja toisaalta tekniikan ja teorian opettelun välillä. Tilaa on jäänyt soveltamiselle, sillä töitä on saanut tehdä omalla tyylillä.

Sininen_ryijy

Mankby 1556

Ryhmän tuki on ollut tärkeää. Työväenopiston kursseilla joukko on kirjava: osa on vanhoja konkareita, joilla on tekniikat hallussaan, toiset vasta opettelevat. Muilta näkee uusia tapoja tehdä ja saa vinkkejä. Ryhmässä Merja ei ole kokenut kilpailua tai arvostelua, vaan keskinäistä auttamista.

– Kaikkia nostetaan. Jos ei meinaa keksiä, miten edetä, muut ehdottavat ja kannustavat.

Opettajia Merja kuvailee tsemppaajiksi ja ohjaajiksi. Opettajat ovat osanneet rohkaista oikeaan aikaan kokeilemaan jotain erilaista. He antavat ajatuksia ja lykkivät eteenpäin uuteen suuntaan.

Kapea seinävaate, jossa on kukkia ja muita kasveja sinisellä pohjalla.

Puutarha meren rannalla

Toinen maailma pitää pystyssä

Käsillä tekemisestä Merja on löytänyt uuden ulottuvuuden abstraktin, kielellisen päätyön rinnalle. Käsityöt ovat toinen maailma. Arjen vaikeina hetkinä opinnot työväenopistossa ovat pitäneet pystyssä.

– Raskaammista ajatuksista on päässyt hetkeksi irti, kun on ollut kivaa tekemistä ja ympärillä mukavia ihmisiä.

Käsillä tehdessä oppii myös itsestään paljon. Monet työt voivat olla jollain tapaa henkilökohtaisia, ja tehdessä tulee käyneeksi läpi asioita itsestään. Joitain asioita on helpompi käsitellä kädentaitojen kautta kuin vaikkapa kirjoittamalla.

Inspiraatiota työelämään

Kursseilla syttynyt kipinä vei Merjan lopulta ammatillisiin opintoihin. Hän opiskeli sisustusompelua ja valmistui artesaaniksi. Toimittajan työ on tukenut käsityöpintoja: tiedonhaku ja sosiaalisen median hyödyntäminen tulee luonnostaan. Toisaalta käsityöt ovat antaneet virikettä toimittajan työlle, ja Merja tykkää kirjoittaa käsityöaiheisia juttuja. Nyt haaveena on löytää pesti, jossa toimittajan työ ja käsityöt yhdistyisivät mielekkäällä tavalla. Käsityö tulee pysymään tärkeänä osana elämää.

– Alakoulun opettaja saattaisi ihmetellä, mihin on päädytty, Merja huikkaa ja lähtee makramee -kurssille.