Skip to content

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen neuvontapalvelu on kiinni 13.11.-14.11. Palvelu on auki to 15.11. klo 9.-11. 

Taide, musiikki, käsityö, muotoilu

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Valokuvaajan työ vaatii jatkuvaa opiskelua ja trendien seuraamista

Valokuvaaja tarkentaa kameraa ja tähtää valokuvauskohteeseen. Kuva: Merja Puhakka

Taiteellisen silmän lisäksi kuvaajalta vaaditaan kykyä hahmottaa erilaisia kuvakulmia ja tiloja, sekä monien erilaisten teknisten menetelmien hallintaa. Kuvaamisen perusedellytys on, että kuvat näyttävät hyvälle ja asiakkaat pitävät lopputuloksesta. Taito on laitteistoa tärkeämpää – kuvaamisessa kehittyy ainoastaan kuvaamalla.

Valokuvaaja istuu ja säätä kuvaamisessa käytettäviä valoja. Kuva: Merja PuhakkaHelsinkiläistynyt valokuvaaja Jussi Hellsten on opiskellut media-alaa useammassakin opinahjossa. Kymen Kansanopiston valokuvauslinjan pohjalta hän jatkoi Pirkanmaan Ammattikorkeakouluun (nykyinen Tampereen ammattikorkeakoulu). Lisäoppia hän kävi hakemassa Englannista Southampton Solent Universitysta.

Valokuvauksen lisäksi Jussi tienaa nykyään elantonsa videokuvaus- ja leikkaushommilla täysipäiväsenä yrittäjänä. Jo koulussa kannustettiin vahvasti yrittäjyyteen, ja koulutusohjelmaan kuului paljon yrityspuolen opintoja.

 

 

Keikat asiakkailta tai mainostoimistoilta

Tyypillinen kuvauskeikka alkaa toimeksiannon briiffauksella, joka tulee joko suoraan asiakkaalta tai mainostoimistojen kautta. Jussi myöntää pitävänsä huolella suunnitelluista projekteista, joissa tavoitellaan mainoskuvamaista tyyliä.

Uudet paikat inspiroivat Jussia, ja hän pitää enemmän luonnollisessa miljöössä kuin studiossa kuvaamisesta. Seikkailut ovat hänen mukaansa kuvausten paras anti, olivat ne sitten Suomessa tai ulkomailla. Los Angeles on toistaiseksi kaukaisin paikka, mihin työprojektit ovat Jussin vieneet.

Vuorovaikutustaidot tarpeen

Valokuvaaja pakkaa kuvaamisessa tarvittavia kameroita ja muita tavaroita laukkuun. Kuva: Merja PuhakkaKuvaustilanteet vaihtelevat projektista toiseen. Välillä kuvaan pitää pystyä työskentelemään haastavissakin kuvausolosuhteissa ja vaikeissa kuvausasennoissa saadakseen huippuotoksia. Asiakastyössä pitää tulla toimeen ihmisten kanssa ja osata kuunnella heitä.

Jussin mukaan pitää olla paljon ideoita ja myös uskallusta toteuttaa niitä – hölmöjäkin ideoita kannattaa kokeilla, jotta erottuu muista.

Pääasialliseksi inspiraatiokseen Jussi mainitsee toiset valokuvaajat, mutta hän seuraa aktiivisesti myös markkinointiaiheisia blogeja, uutissivustoja sekä valokuvausalan lehtiä.

 

 

Liikkumista paikasta toiseen

Valokuvaaja kävelee kamerat selässä repussa ja kädessä sateenvarjoa ja jalusta.  Kuva: Merja PuhakkaKeikkatyö vaatii usein liikkumista paikasta toiseen. Auto on monelle valokuvaajalle välttämätön hankinta, sillä painavan kaluston mukana raahaaminen julkisissa on Jussin mukaan välillä tuskaista ja työlästä. Asiakkaan luona pitää olla täsmällisesti sovittuun aikaan, eikä bussista myöhästyminen tai julkisen liikenteen lakko ole pätevä syy myöhästyä kuvauskeikalta.

Hommia alalla pitää tehdä Jussin mukaan kovasti menestyäkseen, niin hän on itse ainakin tehnyt. Ja työ on kantanut hedelmää – tällä hetkellä Jussin ura kehittyy niin kovaa vauhtia, ettei hän edes uskalla veikata missä on vuoden päästä. Jokainen projekti uralla on hänen mukaansa omanlaisensa kohokohta.

Teksti ja kuvat: Merja Puhakka

Tietoa alasta

Kulttuuriala ammatillisessa koulutuksessa

Kulttuuriala ammattikorkeakoulussa

Taideteollisen alan opiskelu yliopistossa

Valokuvausala TEM:n Ammattinetissä

Toimitus- ja tiedotustyö TEM:n Ammattinetissä

Koulutus

Linkit vievät hakutulossivulle, jossa voit rajata hakutulosta mm. sijainnin mukaan.

Nuorten ammatillinen koulutus

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto: media-assistentti

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto: kuva-artesaani

Aikuisten ammatillinen koulutus

Aikuisten ammatilliset tutkinnot suoritetaan näyttötutkintona

Kuvallisen ilmaisun perustutkinto: kuva-artesaani

Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto

Valokuvaajan ammattitutkinto

Muu koulutus

Kansanopistojen koulutus

Ammattikorkeakoulu

Medianomi (AMK) valokuvaus

Yliopisto

Valokuvataide

 

 

Linkit vievät hakutulossivulle, jossa voit rajata hakutulosta mm. sijainnin mukaan