Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Oikeustieteen opiskelija: Elämä ei kävele opiskelijasolun ovesta sisälle

Nainen makaa sohvan päällä.

Oikeustieteitä opiskeleva Emma Mäkelä muistuttaa, että opiskelukaverit ovat niitä, joiden kanssa todennäköisesti työskentelee tulevaisuudessa. Osa heistä saattaa olla jopa tulevia esimiehiä. Verkostojen luominen jo opiskeluaikoina onkin järkevää.

Nainen istuu läppäri edessään.Ainejärjestötoiminta on mukava keino tutustua opiskelukavereihin ja tuleviin kollegoihin. Suhteiden luomisen työuraa varten ei tietenkään tulisi olla päällimmäisenä mielessä toimintaan mukaan lähtiessä, mutta ei sen merkitystä kannata väheksyäkään.

– Kannattaa olla mukana ainejärjestötoiminnassa sekä opintoihin liittyvillä yritysvierailuilla, sillä niissä luo itselleen samalla kontakteja tulevaisuutta varten, Lapin yliopistossa opiskeleva Emma Mäkelä toteaa.

– Kun valmistumisen jälkeen etsii töitä, voi vapaa-ajalla luoduista tuttavuuksista olla hyötyä. Laaja sosiaalinen verkosto on luultavasti helpompaa hankkia jo opiskeluaikoina kuin vasta työelämässä, jolloin arki saattaa olla perhekeskeisempää monine velvollisuuksineen, Emma jatkaa.

Ole oma itsesi

Emma auttaa mielellään tuttaviaan ja on saanut heiltä itsekin apua. Emman mielestä täytyy olla avoin ja rehellinen, ennen kaikkea oma itsensä. Ohje ”älä polta siltoja takanasi” pitää kliseisyydestään huolimatta hyvin paikkansa.

– Mielestäni avunpyyntöä ei tarvitse ilmaista kierrellen tai pahoitellen, vaan esittää asia suoraan ja ystävällisesti. Niitä ihmisiä autetaan mielellään, jotka auttavat myös muita.

Emma on hyvin ennakkoluuloton, mistä on usein hyötyä, mutta sitä saatetaan toisinaan myös vähän ihmetellä. Esimerkiksi kun Emma oli vaihto-oppilaana Australiassa, jäi hän opintojen loppumisen jälkeen maahan matkustelemaan ja etsimään töitä.

– Sattumalta pääsin työharjoitteluun paikalliseen elokuvatuotantoon, mutta tarvitsin lisätuloja. Soitin Sydneyn suomalaisen koulun rehtorille ja kysyin töitä. Sain erään perheen yhteystiedot ja pääsin hoitamaan perheen lapsia. Olen edelleen yhteydessä tähän mukavaan perheeseen.

Kun Emman Australian seikkailut päättyivät, oli aika palata kotiin. Eräs ystävistä ehdotti entistä osa-aikatyötään hänelle, toinen puolestaan tarjosi asuntoaan vuokralle.

– Kun kesä Helsingissä oli ohi, minun piti jälleen etsiä töitä opiskelupaikkakunnaltani. Kämppikseni oli töissä päivittäistavarakaupassa, jonne hän suositteli myös minua töihin.

Ystävät muuttivat päätöksen

Nainen seisoo portailla.Lukion päättämisen jälkeen Emman ensisijaisena toiveena oli päästä opiskelemaan Turkuun, mutta toisin kävi. Emma muutti hiukan vastahakoisesti Rovaniemelle opiskelemaan aluksi yhteiskuntatieteitä.

– Päätin muuttaa Rovaniemelle vain vuodeksi. Mutta sainkin paljon uusia ystäviä ja viihdyin loistavasti, enkä enää halunnut hakea muualle kouluun. Jäin Napapiirille opiskelemaan oikeustieteitä, kertoo Emma, joka on kotoisin Torniosta.

Rempseä asenne ja ennakkoluulottomuus ovat auttaneet Emmaa luomaan kattavan verkoston ympärilleen.

– En tuntenut Rovaniemeltä ketään muuttaessani sinne. Menin heti ainejärjestötoimintaan mukaan ja olin aktiivinen myös tiedekuntien välisten tapahtumien järjestämisessä. Siten tutustuin uusiin ihmisiin ja sain ystäviä. Aloin viihtyä, kun muutin asennettani ja päätin viihtyä, Emma kertoo.

– Olen aina muistuttanut itseäni siitä, että maailmalle ei kannata lähteä anteeksi pyytelemään, vaan ottaa ja tehdä haluamansa.

Teksti: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski

Kuvat: Tomi Karmaluoto

Lisätietoa alasta

Lue lisää ammateista Työmarkkinatori-palvelusta, jossa voit hakea tietoa ammattien ja ammattialojen mukaan.

Katso video mediajuristista

Suomen oikeuslaitoksen sivut

Suomen Lakimiesliitto

Suomen Asianajajaliitto

Asianajajatutkinto: Suomen asianajajaliiton sivuilla