Skip to content

Korkeakoulujen yhteishaun 2. hakuaika 15.3.2017 klo 8—5.4.2017 klo 15. Tutustu koulutuksiin.

 

Haku erityisopetuksena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen 15.3. klo 8.00 – 5.4. klo 15.00. Lue lisää hausta.
 

Jos sinulla on jo tutkinto

Ammatillinen koulutus ι Ammattikorkeakoulut ja yliopistot

Miten haet ammatilliseen koulutukseen

Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, voit hakea aikuiskoulutukseen. Aikuiskoulutuksena järjestetään samoja ammatillisia perustutkintoja kuin nuorillekin. Lisäksi aikuisille on tarjolla lukuisia ammatti- ja erikoisammattitutkintoja.

Ammatillisissa oppilaitoksissa voi olla tarjolla opiskelupaikkoja tutkinnon suorittaneille.  Löydät tietoa koulutuksista oppilaitosten omilta sivuilta. Koulutuksiin myös haetaan ottamalla yhteyttä suoraan oppilaitokseen.

Aikuiskoulutukseen haet suoraan oppilaitokseen. Usein hakuaika on jatkuva, ja oppilaitokset täyttävät vapaita paikkoja pitkin vuotta.

Ammatillisen tutkinnon voit suorittaa myös oppisopimuksena.

Et voi hakea yhteishaussa

Jos olet suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen vaan haet suoraan oppilaitokseen. Yhteishaku on varattu ensimmäistä tutkintopaikkaansa hakeville.

Mitä ammatillisessa voi opiskella

Näin haet ammatilliseen aikuiskoulutukseen

Miten haet korkeakouluun

Opintopolusta löydät kaikki tutkintoon johtavat koulutukset. Korkeakouluun haetaan joko yhteishaussa tai erillishaussa. Tarkista hakuajat, hakutavat ja valintaperusteet Opintopolun koulutuskuvauksista.

Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin yhteensä kuuteen eri koulutukseen. Yhteishaussa on mukana sekä alempia että ylempiä korkeakoulututkintoja. Tutkinnon suorittaneet hakevat samoin kuin ensimmäistä tutkintopaikkaansa hakevat, mutta ensimmäistä paikkaa hakevien mahdollisuuksien parantamiseksi on otettu käyttöön ns. ensikertalaiskiintiö.

Ensikertalaiskiintiö

Korkeakoulujen yhteishaun uudistamisen myötä korkeakoulujen tulee varata osa aloituspaikoista niille hakijoille, joilla ei ole aikaisemmin ollut opiskelupaikkaa korkeakoulussa. Ensikertalaiskiintiöön eivät kuulu:

  • aiemmin korkeakoulututkinnon Suomessa suorittaneet
  • korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan vastaan 1.8.2014 tai sen jälkeen vastaan ottaneet

Lue lisää

Ensikertalaiskiintiö

Kysymyksiä ja vastauksia opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla (pdf aukeaa uuteen välilehteen)

Korkeakoulun opiskelijavalintojen kehittäminen opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta