Skip to content

 Korkeakoulut järjestävät lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille paikolle 2.7.−15.8. välisenä aikana. Tutustu koulutuksiin.

 

Korkeakoulujen kevään 2018 yhteishaun tulokset ovat valmiita. Jos saat paikan 28.6. mennessä, ota opiskelupaikka vastaan viimeistään 10.7.2018 klo 15.00.

Jos saat  opiskelupaikan myöhemmin, ota paikka vastaan korkeakoulun ilmoittamaan määräaikaan mennessä. Varasijoja täytetään 31.7. asti.

 

Haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin 22.5. klo 8.00 – 24.7.  klo 15.00. Katso koulutukset

 

Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille

Voit suorittaa ammatillisen koulutuksen perusopetuksen jälkeen. Ammatillisen perustutkinnon opiskeleminen johtaa useimmiten suoraan työelämään ja ammattiin, mutta voit myös jatkaa opintoja esimerkiksi korkeakoulussa. Opiskelu on käytännönläheistä ja sisältää harjoittelujaksoja työelämässä. Etenet opinnoissasi joustavasti omaan tahtiin. Suoritat tutkinnon näytöillä, eli osoitat ammattitaitosi käytännön työtehtävissä pääosin työpaikoilla. Tutkintoon johtava opiskelu on maksutonta maahanmuuttajille.

Ammatillisen perustutkinnon voit suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Turvapaikanhakijana voit hakea oppisopimuskoulutukseen, jos turvapaikanhakijan työnteko-oikeutta koskevat ehdot täyttyvät.

Ammatillista koulutusta järjestetään suomeksi tai ruotsiksi. Joissakin oppilaitoksissa järjestetään koulutusta myös englanniksi. Lue lisää englanninkielisistä koulutuksista Studyinfon sivuilta.

Hae ammatilliseen koulutukseen yhteishaussa

Keväällä peruskoulun päättävät ja ilman toisen asteen tutkintoa hakevat koulutuksiin helmi-maaliskuun aikana yhteishaussa. Ammatilliseen koulutukseen haet perusopetuksen päättötodistuksella tai vastaavalla ulkomaisella todistuksella. Jos äidinkielesi on muu kuin koulutuksen kieli etkä voi osoittaa, että sinulla on riittävä kielitaito (esimerkiksi perusopetuksen päättötodistuksella), sinut kutsutaan kielikokeeseen. Lue lisää eri koulutusmuodoista, hakemisesta ja valintaperusteista:

Ammatillisen koulutuksen voi suorittaa myös aikuisena

Aikuisten ammatillista koulutusta ovat:

  • ammatilliset perustutkinnot
  • ammattitutkinnot ja
  • erikoisammattitutkinnot.

Ammatillisen perustutkinnon aikuisille voi suorittaa

  • (näyttötutkintona, jos sinulla on työelämässä, aikaisemmissa opinnoissa tai harrastuksissa hankittua osaamista)
  • näytöillä, jolloin ammattitaito osoitetaan käytännön työtehtävissä pääosin työpaikoilla
  • oppisopimuskoulutuksena tai
  • työvoimakoulutuksena, joka on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille aikuisille.

Ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto suoritetaan aina näyttötutkintona. Koulutuksen järjestäjä päättää valintaperusteista. Tutkintojen suorittamisen avuksi järjestetään myös valmistavaa koulutusta.

Joissakin oppilaitoksissa järjestetään ammatillista koulutusta englanniksi. Näihin haetaan erillishaussa suoraan oppilaitokseen.

Lue lisää:

Aikuisten ammatillinen koulutus