Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan uudessa yhteishaussa. Hakuaika on 22.2.-22.3.2022. 
Haku järjestetään uudessa Opintopolussa. Lue lisää uudesta yhteishausta ja kokeile harjoittelulomaketta!

Usein kysyttyä korkeakoulujen yhteishausta

Hakeminen | Liitteet Hakemuksen muuttaminen | Todistusvalinnat ValintakokeetValinnan tulokset ja varasijat | Paikan vastaanotto ja ilmoittautuminen | Yhden paikan säännös |Ensikertalaisuus

Hakeminen

Tarvitseeko hakemista varten kirjautua/rekisteröityä?

Ei tarvitse. Täytä yhteishaun hakulomake etusivun hakukalenterista tai koulutuksen tiedoista koulutushaussa. Lähetettyäsi hakemuksen löydät sen kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun tai käyttämällä saamaasi muokkauslinkkiä.

Voinko tallentaa luonnoksen hakemuksesta myöhempää muokkaamista varten?

Et voi tallentaa keskeneräistä lomaketta luonnostilaan, mutta voit muokata jo lähetetyn hakemuksesi vastauksia ennen hakuajan päättymistä vapaasti. Vähintään pakollisiin kysymyksiin on vastattava, ennen kuin voit lähettää lomakkeen.

Mistä tiedän, että hakulomakkeeni on tullut perille?

Kun olet lähettänyt hakulomakkeen, saat tiedon hakemuksen vastaanottamisesta heti näytölle. Lisäksi saat vahvistuksen vastaanotetusta hakulomakkeesta hakemuksella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Tarkista myös roskapostikansiosi sekä muut sähköpostisi kansiot (esimerkiksi Tarjoukset). Voit myös kirjautua Oma Opintopolkuun ja tarkistaa, löytyykö hakemus Hakemukset ja opiskelupaikan vastaanotto -osiosta.

En saanut hakemuksen vastaanottamisesta vahvistussähköpostia, mitä teen? 

Tarkista roskapostisi sekä muut sähköpostisi kansiot (esimerkiksi Tarjoukset) vahvistussähköpostin varalta. Jos vahvistussähköpostia ei näy vuorokauden kuluessa, ota yhteys hakemaasi korkeakouluun. Voit myös kirjautua Oma Opintopolkuun ja tarkistaa, löytyykö hakemus Hakemukset ja opiskelupaikan vastaanotto -osiosta.

Valmistun keväällä lukiosta/ammatillisesta oppilaitoksesta. Haenko yhteishaussa vai erillishaussa?

Voit hakea sekä yhteis- että erillishaussa. Täytä hakulomake huolellisesti ja tarkista, että olet hakemassa alempaan korkeakoulututkintoon eli kandidaatin opintoihin (kandidaatti + maisteri; 3 + 2 vuotta) yliopistossa tai amk-tutkintoon ammattikorkeakoulussa.

Saako hakukohteiden mieluisuusjärjestyksestä lisäpisteitä?

Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja syksyn yhteishaussa hakutoiveet tulee laittaa mieluisuusjärjestykseen. Järjestyksestä ei saa mitään lisäpisteitä. Mieluisuusjärjestys tarkoittaa, että jos tulet hyväksytyksi ensimmäisenä olevaan hakutoiveeseesi, peruuntuvat alemmat toiveesi automaattisesti etkä siis voi päästä niihin, vaikka pisteesi olisivat niihin riittäneetkin. Sen vuoksi hakutoivejärjestystä kannatta harkita tarkoin ja laittaa ensimmäiseksi se kaikista mieluisin vaihtoehto!

Voinko hakea ja saada paikan sekä ammatillisesta koulutuksesta että korkeakoulutuksesta?

Kyllä, voit hakea yhteishaussa sekä ammatilliseen koulutukseen että korkeakouluun, esimerkiksi ammattikorkeakouluun. Hakeminen tapahtuu kuitenkin eri aikaan ja eri kautta.

Voit saada ja ottaa vastaan opiskelupaikan sekä ammatillisesta koulutuksesta että korkeakoulutuksesta, yhden paikan säännös koskee vain korkeakoulupaikkoja. Jos saat paikan ensin ammatillisesta, ota paikka vastaan määräaikaan mennessä. Voit halutessasi peruuttaa sen, jos saat paikan myöhemmin korkeakoulusta. Muista kuitenkin peruuttaa se paikka, jota et ota vastaan.

Jos olet jo suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea ammatilliseen koulutukseen yhteishaussa. Voit kuitenkin hakea korkeakouluun tai oppilaitosten järjestämien jatkuvien hakujen kautta ammatilliseen koulutukseen. Tutustu osioon Jos sinulla on jo tutkinto.

Onko hakemuksesta olemassa paperiversio?

Jos et pysty täyttämään sähköistä hakulomaketta, ole yhteydessä siihen korkeakouluun, johon haet ensisijaisesti. Korkeakoulujen hakijapalvelut: ammattikorkeakoulut ja yliopistot.

Liitteet

Miten ja milloin liitteet tulee palauttaa?

Näet liitteiden palautuksen määräajat hakemukseltasi kunkin liitepyynnön vierestä. Liitepyynnön ohjetekstissä kerrotaan myös, jos liite pitää toimittaa jollain muulla tavalla kuin lataamalla se hakemuksellesi sähköisesti. Lisäksi näet mitä hakukohteita kukin liitepyyntö koskee painamalla ”Näytä hakukohteet” -linkkiä.

Varaathan tarpeeksi aikaa liitteen latautumista varten. Et voi lähettää muutoksia lomakkeellesi jos liitteen määräaika on umpeutunut.

Vinkki: Yleensä liitteiden lähettämisen määräajat loppuvat vasta hakuajan päätyttyä. Voit siis lähettää hakemuksesi ilman liitteitä ja ladata liitteet hakemuksellesi myöhemmin!

Esimerkki hakemukselta löydettävästä liitepyynnöstä. Näet liitteen lähettämisen ohjeet sekä palautuspäivämäärän kunkin liitepyynnön kohdalta.

Mitä tiedostomuotoja Opintopolku tukee?

Opintopolku tukee yleisimpiä standardien mukaisia kuva-, ääni-, video-, dokumentti- ja tekstitiedostoja. Etenkin mediatiedostoissa (video, ääni) tulee kiinnittää huomiota, että tiedostomuoto on standardin mukaan tallennettu. Liitetiedoston pääte saattaa muuttua lomakkeelle ladattaessa vastaamaan tiedoston aitoa muotoa, joten älä hätäänny, vaikka tiedostopääte muuttuukin. Jos tiedosto latautuu lomakkeelle, se on tuettu.

Lomake ei anna tallentaa liitetiedostoa

Varmista, että liitetiedosto on sallitun muotoinen ja kokoinen. Liitetiedoston maksimikoko on 1 Gt ja tukee yleisimpiä standardien mukaisia tiedostomuotoja. Etenkin mediatiedostoissa (video, ääni) tulee kiinnittää huomiota, että tiedostomuoto on standardin mukaan tallennettu. Liitetiedoston pääte saattaa muuttua lomakkeelle ladattaessa vastaamaan tiedoston aitoa muotoa.

Liitteen lataamisessa voi kestää kauan. Huomaathan, että jos liitteen tallennuksen määräaika on ohitettu, et voi enää lähettää muutoksia. Kaikki muutokset pitää siis olla lähetettyinä ennen määräajan loppua. Jos liitteen palautuksessa on ongelmia määräaikana, olethan yhteydessä korkeakoulun hakijapalveluihin.

En voi ladata tiedostoa itselleni tarkistettavaksi

Tietoturvasyistä hakemukselle ladattua liitettä ei voi ladata itselleen tarkistettavaksi. Voit kuitenkin poistaa mahdollisesti virheellisen liitteen hakemukselta ja lähettää uuden version liitteen tallennuksen määräajan puitteissa. Kiiretilanteissa suosittelemme tallentamaan oikean liitteen ennen virheellisen liitteen poistamista. Lisää ohjeita löydät valintakoetehtävien palautuksen ohjeista.

En löydä lomakkeelta paikkaa, mihin liite tallennetaan

Ota tässä tilanteessa yhteys korkeakoulun hakijapalveluihin.

Yritin palauttaa tehtävän lähellä palautusajan päättymistä, eikä Opintopolku antanut tallentaa liitettä.

Liitteen lataamisen lisäksi on muistettava vielä tallentaa muutokset ennen määräajan umpeutumista. Muutokset pitää olla lähetettynä ennen kuin liitteen tallennuksen määräaika lomakkeella on umpeutunut.

Hakemuksen muuttaminen

Voinko muuttaa hakutoiveitani?

Hakutoiveita voi muuttaa vain hakuaikana. Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat sähköpostiisi siitä vahvistusviestin. Viesti sisältää muokkauslinkin hakemukseesi. Muokkauslinkistä tai kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla pääset muokkaamaan hakemustasi.

Muista tallentaa muutokset klikkaamalla Lähetä hakemus – painiketta. Mieluisuusjärjestyksen muokkaaminen tai yksittäisten hakutoiveiden poistaminen ei ole mahdollista enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Huom! Keväällä järjestetään kaksi yhteishakua. Haut ovat erillisiä toisistaan. Toisessa yhteishaussa et voi enää muokata ensimmäisen yhteishaun hakutoiveita.

Osoitteeni muuttui – voinko muuttaa yhteystietojani, jotka kirjoitin hakulomakkeelle?

Voit muuttaa yhteystietojasi sähköpostiisi tulleen muokkauslinkin kautta tai kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun. Voit muokata yhteystietojasi myös hakuajan päättymisen jälkeen.

Lomake ei anna lähettää muutoksia, mitä teen?

Huomaathan, että jos haun määräaika on ohitettu, et voi enää lähettää muutoksia. Kaikki muutokset pitää siis olla lähetettyinä ennen määräajan loppua. Voit kuitenkin lisätä liitteitä vielä hakemuksella mainittuun määräaikaan mennessä. Jos hakemuksen lähettämisessä on ongelmia määräaikana, olethan yhteydessä hakijapalveluihin.

Voinko tehdä muita muutoksia hakemukseeni?

Pääset muokkaamaan hakemuksen kaikkia tietoja hakuaikana. Liitteitä voit ladata yleensä vielä tietyn ajan hakuajan jälkeen. Näet liitteiden palautuksen määräajan hakulomakkeelta.

Jos liitteiden palautuksen määräaika on jo umpeutunut, voit tärkeissä tapauksissa ottaa yhteyden hakemasi korkeakoulun hakijapalveluihin.

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja teet useamman hakemuksen, niistä viimeisin jää voimaan ja muut perutaan.

Mitä teen, jos haen yhteishaussa vahingossa väärin? Esimerkiksi maisterikoulutukseen lukion jälkeen?

Jos haet vahingossa esimerkiksi maisterikoulutukseen ilman alempaa korkeakoulututkintoa, voit muuttaa hakukohteita hakemuksellasi vielä hakuaikana, johon pääset joko muokkauslinkillä tai Oma Opintopolku -palvelussa. Korkeakoulu ei voi valita koulutukseen hakijaa, joka ei ole hakukelpoinen, eli hakijaa jolla siis ei ole opintojen suorittamiseen vaadittavaa pohjakoulutusta.

Mistä löydän hakemusnumeroni?

Löydät hakemusnumeron hakiessa saamastasi vahvistussähköpostista.

Todistusvalinnat

Minulla on ammatillinen perustutkinto – olenko mukana todistusvalinnassa?

Olet mukana todistusvalinnassa, jos olet suorittanut ammatillisen perustutkintosi 1.8.2015 jälkeen. Huomaathan, ettei näyttötutkintona suoritettua tutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.

Huomaathan, että ammatillinen perustutkinto otetaan todistusvalinnassa huomioon vain ammattikorkeakouluun hakiessa.

Minulla on kaksoistutkinto – missä todistusvalinnassa olen?

Kaksoistutkintosi todistukset otetaan huomioon todistusvalinnassa riippuen tutkinnon suoritusvuodesta.

Jos olet suorittanut kaksoistutkinnon 1.8.2015 jälkeen, sekä ylioppilastutkintosi että ammatillinen perustutkintosi otetaan huomioon. Todistusvalinnassa sinulta huomioidaan näistä paremmat pisteet antava todistus. Sinun ei tarvitse itse valita, kumpi todistuksesi huomioidaan.

Jos olet suorittanut kaksoistutkinnon aiemmin, vain ylioppilastutkintosi otetaan huomioon todistusvalinnassa.

Olen korottanut ammatillisen tutkinnon arvosanaani tutkinnon suorittamisen jälkeen – miten korotukset otetaan huomioon todistusvalinnassa?

Ammattikorkeakoulut ovat päättäneet, että ammatillisen tutkinnon arvosanojen korotuksia ei valitettavasti huomioida kevään 2021 todistusvalinnassa.

Milloin saan tietää todistusvalinnan tuloksen?

Kevään toisen yhteishaun todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 31.5.2021.

Miten todistukseni pisteytetään?

Todistuksen pisteytys riippuu siitä, mihin haet.

Katso yliopistojen todistusvalinnan pisteytykset. 

Katso ammattikorkeakoulujen todistusvalinnan pisteytykset.

Tulin hyväksytyksi todistusvalinnassa – tarvitseeko minun osallistua pääsykokeisiin?

Jos tulit hyväksytyksi todistusvalinnassa ensimmäiseen hakutoiveeseesi, ei sinun tarvitse osallistua valintakokeeseen.

Jos sinut hyväksyttiin alempaan toiveeseesi, voit osallistua vielä valintakokeisiin, jonka avulla pääset mahdollisesti ylempään toiveeseesi.

Ylioppilastutkintoni arvosana muuttui oikaisun kautta – miten muutos huomioidaan todistusvalinnassa?

Otathan tässä tilanteessa yhteyden hakemaasi korkeakouluun.

Valintakokeet

Millaiset korkeakoulujen pääsykokeet ovat?

Korkeakoulujen pääsykokeet järjestetään joko yksi- tai monivaiheisina. Pääsykoepäivä ilmoitetaan etukäteen. Monivaiheisissa valintakokeissa on mahdollista, että seuraavaan vaiheeseen voivat osallistua vain ensimmäisessä vaiheessa parhaiten menestyneet. Katso lisätietoa koulutuskuvausten valintaperusteet ja pääsykokeet -välilehdeltä.

Järjestetäänkö pääsykokeet lähikokeena vai etänä?

Valintakokeet pyritään järjestämään tänä vuonna paikan päällä. Katso korkeakoulujen tiedotteen valintakokeiden järjestämisestä.

Ammattikorkeakoulut: http://www.arene.fi/ajankohtaista/yhteishaussa-tarjolla-yli-24-000-aloituspaikkaa-ammattikorkeakouluihin/

Yliopistot: https://www.unifi.fi/uutiset/yliopistot-jarjestavat-valintakoetilaisuudet-tarkoin-turvallisuusjarjestelyin/

Olen hakenut korkeakoulujen yhteishaussa, mutta en ole saanut kutsuja kokeeseen. Mistä tämä johtuu? 

Korkeakoulujen pääsykokeisiin ei pääsääntöisesti lähetetä erillisiä kutsuja.

En pääse siihen AMK-valintakokeeseen, johon ilmoittauduin. Mitä teen?

Valintakoeilmoittautuminen on sitova eikä valintakoepaikkaa ja -aikaa voi vaihtaa enää hakuajan jälkeen.

Lue lisää AMK-valintakokeesta. 

Korkeakoulun valintakoetehtävät on lisättävä hakemukselle – minulla ei ole sopivia sähköisen tunnistautumisen välineitä, enkä pääse Oma Opintopolkuun palauttamaan valintakoetehtäviä, mitä teen? 

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai muuta tunnistautumiskeinoa, etkä voi käyttää Oma opintopolku -palvelua, pääset lataamaan liitteet myös hakulomakkeen yhteydessä sähköpostiin saamasi vahvistuslinkin kautta. Etsi linkki sähköpostistasi. Linkki voi olla jo vanhentunut, joten klikkaamalla linkkiä saat paluuviestinä uuden, toimivan linkin. Linkki on kertakäyttöinen ja se on voimassa 14 vrk. Huomaathan, että sinun täytyy hankkia uusi kirjautumislinkki jokaisen käyttökerran jälkeen klikkaamalla viestissä saatua linkkiä.

En löydä valintakokeen kirjautumislinkkiä hakulomakkeelta

Katso korkeakoulun antamat ohjeet. Kirjautumislinkki voi olla sähköpostissa tai hakulomakkeella. Tarkista roskaposti.

Valintakokeessa on virhe

Ota tässä tilanteessa yhteys korkeakoulun hakijapalveluihin.

Mistä löytyy tarkemmat ohjeet tehtävälle?

Löydät tarkemmat ohjeet valintakokeen tai tehtävän palauttamiseen hakemasi korkeakoulun verkkosivuilta.

Valinnan tulokset ja varasijat

Koska tuloksia julkaistaan?

Korkeakoulut julkaisevat tuloksia sitä mukaa, kun ne valmistuvat ja on saatu tarkistettua. Tuloksia voi siis tulla pitkin päivää. Vuonna 2021 tulosten julkaisun takaraja on

  • Ensimmäisessä yhteishaussa 4.kesäkuuta
  • Toisessa yhteishaussa 9. heinäkuuta
  • Syksyn yhteishaussa 26. marraskuuta.

Oma Opintopolku -palvelussa näet valintojesi tilanteen sitä mukaa, kun tuloksia julkaistaan.

Milloin saan tiedon siitä, onko minut valittu opiskelijaksi?

Korkeakoulut tekevät valintoja eriaikaisesti, ja yhteishauissa on käytössä yhteinen takaraja valintojen tulosten julkaisulle. Valintojen valmistumisen eriaikaisuudesta ja hakutoivejärjestyksestäsi riippuen valinnan tulokset ovat nähtävissä Oma Opintopolku -palvelussa yksilöllisesti.

Valintatapajonot ilmaantuvat näkymään eriaikaisesti, ja tulokset tulevat näkyviin sitä mukaan kun korkeakoulut suorittavat valintoja. Valintatapoja voivat olla muun muassa

  • todistusvalinta
  • koepistevalinta
  • avoimen väylän valinta.

Kaikki hakijat saavat tuloskirjeen, kun korkeakoulut ovat julkaisseet kaikkien valintojen tulokset. Kirjeessä kerrotaan kaikkien hakutoiveiden tulokset ja ohjeet opiskelupaikan vastaanotosta sekä ilmoittautumisesta.

Kun sinulla on paikka vastaanotettavissa, saat siitä ilmoituksen hakemuksella ilmoittamaasi sähköpostiin. Näet tulokset myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun. Palvelussa voit myös ottaa paikan vastaan, sekä ilmoittautua koulutukseen.

Lue muita esimerkkejä valintojen tuloksiin ja paikan vastaanottamiseen liittyvistä tilanteista. 

Tuleeko sähköpostiin ilmoitus, kun tulos valmistuu?

Sähköpostia yksittäisestä tulosten julkaisusta ei lähde. Saat viestin siitä, jos sinulla on opiskelupaikka vastaanotettavissa. Tällaiset viestit lähetetään kaksi kertaa vuorokaudessa (klo 8 ja klo 20). Jos olet ehtinyt ottaa paikan vastaan ennen kuin automaattiviesti lähetetään, et saa asiasta sähköpostiin ilmoitusta.

Esimerkki: hakukohteen valinnan tulokset on julkaistu klo 12, ja otat paikan vastaan kello 13. Täten paikka ei ole enää vastaanotettavissa vaan se on otettu jo vastaan, joten viestiä ei lähetetä.

Kun kaikki tulokset ovat julkaistu saat sähköpostitse linkin tuloskirjeeseen, josta voit katsoa koko haun tuloksesi. Viestin saatuasi tuloskirje on ladattavissa myös Oma Opintopolku -palvelussa. Tuloskirje on saatavilla 3 kk tulosten julkaisusta.

Vastaanotetusta opiskelupaikasta lähetetään vahvistusviesti hakemuksellasi ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.

Olen hakenut hakukohteeseen, jossa on monivaiheinen valinta. Mistä saan tietää aiempien vaiheiden tulokset? 

Tiedon monivaiheisen valinnan välivaiheista saat hakemaltasi korkeakoululta. Tieto löytyy mahdollisesti joko verkkosivuilta tai sinulle lähetetystä sähköpostista. Oma Opintopolussa näkyy vasta lopulliset valintojen tulokset, ei välivaiheiden tuloksia.

Mistä saan tietää valintakokeeni pistemäärän tai muut tarkemmat pistetiedot?

Saat yhteishaun tulosten julkaisun jälkeen sähköpostiisi linkin tuloskirjeeseen, josta näet saamasi kokonaispistemäärän jokaisen hakukohteen osalta. Kokonaispistemäärän sekä alimmat hyväksytyt pisteet valintatavoittain näet Oma Opintopolusta. Tarkemmat pistetiedot saat joko korkeakoulusta pyytämällä tai korkeakoulun erikseen lähettämästä viestistä.

Näen Oma Opintopolusta että minut on hylätty todistusvalinnassa – jäinkö nyt ilman opiskelupaikkaa? 

Oma Opintopolussa näet myös valintatapakohtaisen valintatilanteen sekä pistetietosi. Samassa hakukohteessa voi olla useita valintatapajonoja, joita kuvataan sarakkeessa valintatapa. Valintatapa on jono, joka muodostuu valintaperusteiden mukaan järjestykseen asetetuista hakijoista. Valintatapajonot ilmaantuvat näkymään eriaikaisesti, ja tulokset tulevat näkyviin sitä mukaan kun korkeakoulut suorittavat valintoja. Valintatapoja voivat olla muun muassa

  • todistusvalinta
  • koepistevalinta
  • avoimen väylän valinta.

Jos sinut on hylätty todistusvalinnassa, sinut voidaan vielä valita muilla valintatavoilla.

Miten ja milloin varasijoilta valitaan koulutukseen?

Varasijalla tarkoitetaan sitä, että et ole kyseisellä hakukerralla menestynyt riittävän hyvin tullaksesi valituksi suoraan koulutukseen, mutta sinulla on vielä mahdollisuus päästä opiskelemaan, jos paikkoja vapautuu. Kuhunkin koulutukseen valitaan aina aloituspaikkamäärän verran parhaiten menestyneitä. Jos et mahdu tähän joukkoon, mutta et ole myöskään hylätty, jäät varasijalle.

Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi korkeammalle priorisoimiinsa koulutuksiin tai päättävät olla ottamatta tarjottua opiskelupaikkaa vastaan.

Mistä tiedän onko hakukohteillani varasijat käytössä?

Löydät tiedot hakukohteesi varasijasäännöistä hakukohteen valintaperusteista.

Miksi olen varalla vaikka hakukohteessani ei ole varasijatäyttöä?

Varasijasäännöt astuvat voimaan vasta kun koko yhteishaun tulokset ovat valmiit. Siihen asti voit tulla hyväksytyksi varasijalta. Näet kuitenkin jo, onko hakukohteesi valintatavoilla tulossa käyttöön varasijasääntöjä. Koko yhteishaun tulosten julkaisemisen jälkeen varasijasäännöt astuvat voimaan, ja jos hakukohteessa ei ole varasijoja käytössä, peruuntuvat varasijoilla olevat hakijat. Jos varasijojen määrää on rajattu, huomioidaan vain niillä varasijoilla olevat hakijat.

Koska varasijat päivittyvät?

Pääsääntöisesti kerran vuorokaudessa, aamupäivisin.

Paikan vastaanotto ja ilmoittautuminen

Miten otan paikan vastaan?

Ota opiskelupaikka vastaan ensisijaisesti Oma Opintopolussa määräaikaan mennessä, muuten menetät paikan. Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, ota opiskelupaikka vastaan sähköpostiisi tulleen linkin kautta.

Jos et voi käyttää Oma Opintopolku -palvelua tai sähköpostilinkkiä, voit ottaa paikan vastaan ilmoittamalla siitä kirjallisesti korkeakouluun, josta sinulle on tarjottu opiskelupaikka. Muista, että ilmoituksen pitää olla perillä määräaikaan mennessä.

Voinko ottaa opiskelupaikan vastaan heti?

Kevään ensimmäinen yhteishaku: voit ottaa opiskelupaikan heti vastaan. Ensimmäisessä yhteishaussa hakutoiveita ei aseteta järjestykseen.

Kevään toinen yhteishaku ja syksyn yhteishaku: Voit ottaa paikan vastaan, jos sinut on hyväksytty ylimmälle hakutoiveellesi. Voit ottaa alemman hakutoiveen paikan vastaan silloin, kun koko yhteishaun valinnan tulokset on julkaistu tai sinut on hylätty ylempiin hakutoiveisiisi.

Muistathan, että voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.

Lue lisää paikan vastaanottamisesta ja esimerkkitilanteista.

Olen hyväksytty 2.toiveelleni ja varalla 1.toiveelle. Miksi en voi ottaa 2.toiveeni opiskelupaikkaa vielä vastaan?

Jos sinulle tarjotaan hakutoivejärjestyksessäsi alempaa opiskelupaikkaa ja olet varasijalla ylempään tai ylempiin, voit toisen yhteishaun kaikkien valintatulosten valmistuttua eli viimeistään 9.7. 

a) ottaa alemman paikan vastaan ja samalla ilmoittaa jääväsi jonottamaan ylempien hakutoiveiden valinnan etenemistä

b) ottaa alemman paikan vastaan suoraan, vaikka olisit varalla ylempiin hakutoiveisiin. Jos otat paikan vastaan suoraan etkä ilmoita jääväsi jonottamaan, ylemmät hakutoiveesi peruuntuvat

c) ilmoittaa, että et ota myönnettyä opiskelupaikkaa vastaan, mutta jäät silti jonottamaan ylempiin hakutoiveisiin.

Katso lisäohjeet varasijoihin ja paikan vastaanottoon liittyen.

Kannattaako toissijaista opiskelupaikkaa ottaa vastaan, jos en päässyt siihen koulutukseen, joka oli ensisijainen vaihtoehtoni?

Opiskelupaikka kannattaa ottaa vastaan, jos aiot opiskella alaa ja suorittaa siinä tutkinnon. Jos kuitenkin myöhemmin haluat hakeutua muuhun koulutukseen, niin alan vaihtaminen tai toisen tutkinnon opiskelu on edelleen mahdollista, vaikka et kuulukaan ensikertalaiskiintiöön. Ei kannata ottaa vastaan sellaista opiskelupaikkaa, jossa et kuitenkaan aio opiskella.

Valintojen tulokset julkaistiin ja sain paikan kolmanneksi asettamastani koulutuksesta. Olen toisella varasijalla ensimmäiseen hakukohteeseeni, joten haluaisin odottaa vapautuuko paikkoja. Miten minun kannattaa toimia?

Voit ottaa opiskelupaikan vastaan ja jäädä odottamaan vapautuuko paikkoja ylemmiltä hakukohteilta. Vastaanotto muuttuu sitovaksi, jos sinua ei valita ylempään hakukohteeseen. Jos saat paikan ensimmäisestä hakukohteestasi, tämä paikka otetaan sinulle vastaan automaattisesti.

Lue esimerkkejä valintojen tuloksiin ja paikan vastaanottamiseen liittyvistä tilanteista.

Miten ilmoittaudun korkeakouluun?

Kun olet ottanut paikan vastaan, sinun on myös ilmoittauduttava korkeakouluun määräaikaan mennessä. Paikan vastaanoton jälkeen sinulle aukeaa Oma Opintopolku-palvelussa linkki OILI-ilmoittautumispalveluun.

Jos et voi ilmoittautua sähköisesti, ota yhteys korkeakouluun josta otit paikan vastaan. Ilmoittautuminen pitää tehdä määräaikaan mennessä.

Yhden paikan säännös

Mitä tarkoittaa, että voin ottaa vastaan vain yhden opiskelupaikan?

Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta.

Säännös koskee myös yliopistojen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja. Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin. Säännös ei koske myöskään Poliisiammattikorkeakoulua, Högskolan på Ålandia eikä ulkomaisia korkeakouluja.

Ensikertalaisuus

Otin vastaan opiskelupaikan korkeakoulusta kesällä 2014. Miten tämä vaikuttaa mahdollisuuksiini saada uusi opiskelupaikka korkeakoulussa?

Jos olet ottanut paikan vastaan syksyllä 2014 tai myöhemmin alkavasta korkeakoulutuksesta, sinua ei katsota ensikertalaiseksi niissä hakukohteissa, joissa varataan aloituspaikkoja ensikertalaisille. Näihinkin hakukohteisiin voit jatkossa hakea alan vaihtajana tai korkeakoulututkinnon suorittaneena. Saat lisätietoa korkeakouluista.

Hain viime kevään yhteishaussa ja minulle tarjottiin opiskelupaikkaa, mutta en ottanut sitä vastaan. Olenko yhä ensikertalainen?

Kyllä. Jos sinulla ei ole aiempaa tutkintoa etkä ole vastaanottanut muuta korkeakoulutason opiskelupaikkaa, olet edelleen ensikertalainen. Pelkkä hakeminen tai hyväksytyksi tuleminen ei vaikuta ensikertalaisuuteen.

Olen opiskellut avoimessa yliopistossa, mutta minulla ei ole koskaan ollut tutkinnonsuoritusoikeutta korkeakoulussa. Olenko ensikertalainen?

Kyllä. Avoimessa yliopistossa opiskelu ei vaikuta ensikertalaisuuteen.

Olen ottanut opiskelupaikan vastaan vuonna 2020. Jos luovun opinto-oikeudestani, niin olenko jälleen ensikertalainen?

Et ole ensikertalainen. Ensikertalaisuutta ei voi saada takaisin luopumalla opinto-oikeudesta.

Olen alun perin aloittanut opinnot ennen vuotta 2014 mutta olen ottanut opiskelupaikan vastaan siirtohaussa vuonna 2014 tai sen jälkeen. Olenko ensikertalainen?

Et ole ensikertalainen. Opiskelupaikan vastaanottamiseen liittyvä sääntö koskee myös siirtohakuja.