Skip to content

HUOM! Hakuajat ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa sekä muiden perusopetuksen jälkeisiin hakuihin jatkuvat 7.4.2021 klo 15 asti.
Katso yhteishaussa olevat koulutukset
Katso erityisoppilaitosten haussa olevat koulutukset
Katso koulutukset valmistavassa haussa

Kysymyksiä hakemisesta voi lähettää s-postilla, neuvonta@opintopolku.fi

 

 

Korkeakoulut julkaisevat ensimmäisen yhteishaun tuloksia pitkin kevättä.
Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 4.6.2021. Voit seurata valintojen etenemistä Oma Opintopolussa Hakemukset ja paikan vastaanotto -osiossa.

Lue myös yhteishaun tulosten ja paikan vastaanoton ohjeet.

Usein kysyttyä korkeakoulujen yhteishausta

Hakeminen | Yhden paikan säännös | Ensikertalaisuus | Hakemuksen muuttaminen | Pääsykokeet | Etävalintakokeet ja valintakoetehtävät Valinnan tulokset | Paikan vastaanotto ja ilmoittautuminen

Hakeminen

Voinko hakea ja saada paikan sekä ammatillisesta koulutuksesta että korkeakoulutuksesta?

Kyllä, voit hakea yhteishaussa sekä ammatilliseen koulutukseen että korkeakouluun, esimerkiksi ammattikorkeakouluun. Hakeminen tapahtuu kuitenkin eri aikaan ja eri yhteishakujen kautta. Ammatilliseen koulutukseen haet helmi-maaliskuussa ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa ja vastaavasti korkeakouluun korkeakoulujen yhteishaussa maalis-huhtikuussa.

Voit saada ja ottaa vastaan opiskelupaikan molemmista yhteishauista, yhden paikan säännös koskee vain korkeakoulupaikkoja. Jos saat paikan ensin ammatillisesta, ota paikka vastaan määräaikaan mennessä. Voit halutessasi peruuttaa sen, jos saat paikan myöhemmin korkeakoulusta. Muista kuitenkin peruuttaa se paikka, jota et ota vastaan.

Jos olet jo suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea ammatilliseen koulutukseen yhteishaussa. Voit kuitenkin hakea korkeakouluun tai oppilaitosten järjestämien jatkuvien hakujen kautta ammatilliseen koulutukseen. Tutustu osioon Jos sinulla on jo tutkinto.

Valmistun keväällä lukiosta. Haenko yhteishaussa vai erillishaussa?

Lukion päättävät hakevat yleensä korkeakoulujen yhteishaussa. Erillishauissa hakevat esimerkiksi korkeakoulussa tai avoimessa korkeakoulussa jo opintoja suorittaneet. Täytä yhteishaun hakulomake huolellisesti ja tarkista, että olet hakemassa alempaan korkeakoulututkintoon eli kandidaatin opintoihin (kandidaatti + maisteri; 3 + 2 vuotta) yliopistossa tai amk-tutkintoon ammattikorkeakoulussa.

Mistä tiedän, että hakulomakkeeni on tullut perille?

Kun olet lähettänyt hakulomakkeen, saat tiedon hakemuksen vastaanottamisesta heti näytölle. Lisäksi saat vuorokauden sisällä vahvistuksen vastaanotetusta hakulomakkeesta hakemuksella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Tarkista myös roskapostikansiosi.

Miksi yhteishaku päättyy jo klo 15.00?

Haku päättyy virka-aikana, jotta voimme varmistua siitä, että kaikki toimii moitteettomasti haun loppuun saakka.

Onko hakemuksesta olemassa paperiversio?

Jos et pysty täyttämään sähköistä hakulomaketta, ole yhteydessä siihen korkeakouluun, johon haet ensisijaisesti. Korkeakoulujen hakijapalvelut: ammattikorkeakoulut ja yliopistot.

Yhden paikan säännös

Mitä tarkoittaa, että voin saada vain yhden opiskelupaikan?

Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
Säännös koskee myös yliopistojen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja. Siirtohaussa saatu paikka korkeakoulussa ei kuulu säännöksen piiriin. Säännös ei koske myöskään Poliisiammattikorkeakoulua, Högskolan på Ålandia eikä ulkomaisia korkeakouluja.

Ensikertalaisuus

Miten kesän 2014 valinnoissa tai sen jälkeen vastaanotettu korkeakoulupaikka vaikuttaa jatkossa mahdollisuuksiin saada uusi opiskelupaikka korkeakoulussa?

Jos otit kesän 2014 valinnoissa (koskee myös siirtohaun valintoja) tai sen jälkeen paikan vastaan, sinua ei jatkossa enää katsota ensikertalaiseksi niissä hakukohteissa, joissa varataan aloituspaikkoja ensikertalaisille. Näihinkin hakukohteisiin voit jatkossa hakea alan vaihtajana tai korkeakoulututkinnon suorittaneena. Lisätietoa korkeakouluista.

Hain viime kevään yhteishaussa ja minulle tarjottiin opiskelupaikkaa, mutta en ottanut sitä vastaan. Olenko yhä ensikertalainen?

Kyllä. Jos sinulla ei ole aiempaa tutkintoa etkä ole vastaanottanut muuta korkeakoulutason opiskelupaikkaa, olet edelleen ensikertalainen. Pelkkä hakeminen tai hyväksytyksi tuleminen ei vaikuta ensikertalaisuuteen.

Olen opiskellut avoimessa yliopistossa, mutta minulla ei ole koskaan ollut tutkinnonsuoritusoikeutta korkeakoulussa. Olenko ensikertalainen?

Kyllä. Avoimessa yliopistossa opiskelu ei vaikuta ensikertalaisuuteen.

Olen ottanut opiskelupaikan vastaan vuonna 2014 tai sen jälkeen. Jos luovun opinto-oikeudestani, niin olenko jälleen ensikertalainen?

Et ole ensikertalainen. Ensikertalaisuutta ei voi saada takaisin luopumalla opinto-oikeudesta.

Hakemuksen muuttaminen

Voinko muuttaa hakutoiveitani?

Hakutoiveita voi muuttaa vain hakuaikana. Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat sähköpostiisi siitä vahvistusviestin. Viesti sisältää muokkauslinkin hakemukseesi. Muokkauslinkistä tai kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla pääset muokkaamaan hakemustasi. Muista tallentaa muutokset. Mieluisuusjärjestyksen muokkaaminen tai yksittäisten hakutoiveiden poistaminen ei ole mahdollista enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Huom! Keväällä järjestetään kaksi yhteishakua. Haut ovat erillisiä toisistaan. Toisessa yhteishaussa et voi enää muokata ensimmäisen yhteishaun hakutoiveita.

""

Osoitteeni muuttui – voinko muuttaa yhteystietojani, jotka kirjoitin hakulomakkeelle?

Voit muuttaa yhteystietojasi sähköpostiisi tulleen muokkauslinkin kautta tai kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun. Voit muokata yhteystietojasi myös hakuajan päättymisen jälkeen.

Voinko tehdä muita muutoksia hakemukseeni?

Pääset muokkaamaan myös pohjakoulutustietojasi, lupatietojasi ja hakemukselle ladattavia liitteitä. Liitteitä voit muokata vielä tietyn ajan hakuajan jälkeen. Näet viimeisen liitteiden muokkauspäivän hakulomakkeelta. Jos liitteiden muutosaika on jo täyttynyt, voit tärkeissä tapauksissa ottaa yhteyden hakemasi korkeakoulun hakijapalveluihin.

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja teet useamman hakemuksen, niistä viimeisin jää voimaan ja muut passivoidaan.

Mitä teen, jos haen yhteishaussa vahingossa väärin? Esimerkiksi maisterikoulutukseen lukion jälkeen?

Jos haet vahingossa maisterikoulutukseen ilman alempaa korkeakoulututkintoa, voit korjata virheen vain hakuaikana hakutoivemuutossivulla, johon pääset joko muokkauslinkillä tai Oma Opintopolku -palvelussa. Korkeakoulu ei voi valita koulutukseen hakijaa, joka ei ole hakukelpoinen – jolla siis ei ole opintojen suorittamiseen vaadittavaa pohjakoulutusta.

Pääsykokeet

Millaiset korkeakoulujen pääsykokeet ovat?

Korkeakoulujen pääsykokeet järjestetään joko yksi- tai monivaiheisina. Pääsykoepäivä ilmoitetaan etukäteen. Monivaiheisissa valintakokeissa on mahdollista, että seuraavaan vaiheeseen voivat osallistua vain ensimmäisessä vaiheessa parhaiten menestyneet. Katso lisätietoa koulutuskuvausten valintaperusteet ja pääsykokeet -välilehdeltä.

Olen hakenut korkeakoulujen yhteishaussa, mutta en ole saanut kutsuja kokeeseen. Mistä tämä johtuu? 

Ammattikorkeakoulujen päivätoteutuksena toteuttavien koulutuksien osalta ei enää pääsääntöisesti lähetetä valintakoekutsuja vaan valintakoetiedot ilmoitetaan hakijalle hakuohjeissa. Kulttuuri, sosiaali- ja terveys sekä osassa humanistisen ja kasvatusalan koulutuksissa lähetetään kuitenkin edelleen valintakoekutsut. Yliopistojen pääsykokeeseen voivat useimmiten osallistua kaikki hakijat ilman erillistä kutsua. Tarkista asia koulutuksen kuvauksesta.

Etävalintakokeet ja valintakoetehtävät

En voi käyttää Oma Opintopolkua, mitä teen? 

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai muuta tunnistautumiskeinoa, etkä voi käyttää Oma opintopolku -palvelua, pääset lataamaan liitteet myös hakulomakkeen yhteydessä sähköpostiin saamasi vahvistuslinkin kautta. Etsi linkki sähköpostistasi. Linkki voi olla jo vanhentunut, joten klikkaamalla linkkiä saat paluuviestinä uuden, toimivan linkin. Linkki on kertakäyttöinen ja se on voimassa 14 vrk. Huomaathan, että sinun täytyy hankkia uusi kirjautumislinkki jokaisen käyttökerran jälkeen klikkaamalla viestissä saatua linkkiä.

En löydä kirjautumislinkkiä hakulomakkeelta

Katso korkeakoulun antamat ohjeet. Kirjautumislinkki voi olla sähköpostissa tai hakulomakkeella. Tarkista roskaposti.

Valintakokeessa on virhe

Ota tässä tilanteessa yhteys korkeakoulun hakijapalveluihin.

Lomake ei anna lähettää muutoksia

Huomaathan, että jos liitteen tallennuksen määräaika on ohitettu, et voi enää lähettää muutoksia. Kaikki muutokset pitää siis olla lähetettyinä ennen määräajan loppua.

Lomake ei anna tallentaa tehtävätiedostoa

Varmista, että liitetiedosto on sallitun muotoinen ja kokoinen. Liitetiedoston maksimikoko on 1 Gt ja tukee yleisimpiä standardien mukaisia tiedostomuotoja. Etenkin mediatiedostoissa (video, ääni) tulee kiinnittää huomiota, että tiedostomuoto on standardin mukaan tallennettu. Liitetiedoston pääte saattaa muuttua lomakkeelle ladattaessa vastaamaan tiedoston aitoa muotoa.

En voi ladata tiedostoa itselleni tarkistettavaksi

Tietoturvasyistä hakemukselle ladattua liitettä ei voi ladata itselleen tarkistettavaksi. Voit kuitenkin poistaa mahdollisesti virheellisen liitteen hakemukselta ja lähettää uuden version liitteen tallennuksen määräajan puitteissa. Kiiretilanteissa suosittelemme tallentamaan oikean liitteen ennen virheellisen liitteen poistamista. Lisää ohjeita löydät valintakoetehtävien palautuksen ohjeista.

En löydä lomakkeelta paikkaa mihin liite tallennetaan

Ota tässä tilanteessa yhteys korkeakoulun hakijapalveluihin.

Yritin palauttaa tehtävän lähellä palautusajan päättymistä, eikä Opintopolku antanut tallentaa liitettä.

Liitteen lataamisen lisäksi on muistettava vielä tallentaa muutokset ennen määräajan umpeutumista. Muutokset pitää olla lähetettynä ennen kuin liitteen tallennuksen määräaika lomakkeella on umpeutunut.

Mistä löytyy tarkemmat ohjeet tehtävälle?

Löydät tarkemmat ohjeet valintakokeen tai tehtävän palauttamiseen hakemasi korkeakoulun verkkosivuilta.

Mistä löydän hakemusnumeroni?

Löydät hakemusnumeron hakiessa saamastasi vahvistussähköpostista.

Valinnan tulokset

Koska varasijat päivittyvät?

Kerran vuorokaudessa, aamupäivisin.

Koska tuloksia julkaistaan?

Korkeakoulut julkaisevat tuloksia sitä mukaa, kun ne valmistuvat ja on saatu tarkistettua. Tuloksia voi siis tulla pitkin päivää. Vuonna 2021 tulosten julkaisun takaraja on

  • Ensimmäisessä yhteishaussa 4.kesäkuuta
  • Toisessa yhteishaussa 9. heinäkuuta
  • Syksyn yhteishaussa 26. marraskuuta.

Oma opintopolku -palvelussa näet valintojesi tilanteen sitä mukaa, kun tuloksia julkaistaan.

Tuleeko sähköpostiin ilmoitus, kun tulos valmistuu?

Sähköpostia yksittäisestä tulosten julkaisusta ei lähde. Saat viestin siitä, jos sinulla on opiskelupaikka  vastaanotettavissa. Tällaiset viestit lähetetään kaksi kertaa vuorokaudessa (klo 8 ja klo 20). Jos olet ehtinyt ottaa paikan vastaan ennen kuin automaattiviesti lähetetään, et saa asiasta sähköpostiin ilmoitusta.

Esimerkki: hakukohteen valinnan tulokset on julkaistu klo 12, ja otat paikan vastaan kello 13. Täten paikka ei ole enää vastaanotettavissa vaan se on otettu jo vastaan, joten viestiä ei lähetetä.

Kun kaikki tulokset ovat julkaistu (ensimmäisessä yhteishaussa viim. 4.6., toisessa yhteishaussa viim. 9.7., syksyllä viim. 26.11.) saat sähköpostitse linkin tuloskirjeeseen, josta voit katsoa koko haun tuloksesi. Viestin saatuasi tuloskirje on ladattavissa myös Oma Opintopolku -palvelussa. Tuloskirje on saatavilla 3 kk tulosten julkaisusta.

Voinko ottaa opiskelupaikan vastaan heti?

Ensimmäinen yhteishaku: voit ottaa opiskelupaikan heti vastaan. Ensimmäisessä yhteishaussa hakutoiveita ei aseteta järjestykseen.

Toinen yhteishaku: Voit ottaa paikan vastaan, jos sinut on hyväksytty ylimmälle hakutoiveellesi. Voit ottaa alemman hakutoiveen paikan vastaan silloin, kun koko yhteishaun valinnan tulokset on julkaistu tai sinut on hylätty ylempiin hakutoiveisiisi.

Lue lisää paikan vastaanottamisesta ja esimerkkitilanteista.

Olen hakenut hakukohteeseen, jossa on kaksivaiheinen valinta. Mistä saan tietää ensimmäisen vaiheen tulokset? 

Tiedon kaksivaiheisen valinnan välivaiheista saat hakemaltasi korkeakoululta. Tieto löytyy mahdollisesti joko verkkosivuilta tai sinulle lähetetystä sähköpostista. Oma Opintopolussa näkyy vasta lopulliset valintojen tulokset, ei välivaiheiden tuloksia. Jos hait ammattikorkeakouluun, saat tiedon toisesta vaiheesta vain, jos sinut kutsutaan toisen vaiheen kokeeseen.

Mistä saan tietää valintakokeeni pistemäärän tai muut tarkemmat pistetiedot?

Saat yhteishaun tulosten julkaisun jälkeen sähköpostiisi linkin tuloskirjeeseen, josta näet saamasi kokonaispistemäärän jokaisen hakukohteen osalta. Kokonaispistemäärän sekä alimmat hyväksytyt pisteet valintatavoittain näet Oma Opintopolusta. Tarkemmat pistetiedot saat joko korkeakoulusta pyytämällä tai korkeakoulun erikseen lähettämästä viestistä.

Kaverini sai tulokset tietoonsa, mutta minä näen vain tilanani ”kesken” – miksi?

Riippuen hakutoiveistasi ja niiden valintatavoista, sekä hakutoivejärjestyksestäsi valintatilanteen näkymä on yksilöllinen. Esimerkiksi useat hakukohteet käyttävät erilaisia valintatapoja, joiden tuloksia julkaistaan eriaikaisesti.

Valintojen tulokset ovat kohdaltasi valmiit, kun valintojen tulokset ovat selvillä korkeimmalle priorisoimassasi koulutuksessa.

Esimerkki: Heidi Hakija on hyväksytty kolmanneksi priorisoimaansa koulutukseen, mutta valinta ensimmäiseksi ja toiseksi priorisoituihin koulutuksiin on vielä kesken. Tällöin Heidi näkee valinnan tulokset vasta kun ylemmäksi priorisoitujen koulutusten valinnan tulokset ovat valmiit.

Lue muita esimerkkejä valintojen tuloksiin ja paikan vastaanottamiseen liittyvistä tilanteista. 

Näen Oma Opintopolusta että minut on hylätty todistusvalinnassa – jäinkö nyt ilman opiskelupaikkaa? 

Oma Opintopolussa näet myös valintatapakohtaisen valintatilanteen sekä pistetietosi. Samassa hakukohteessa voi olla useita valintatapajonoja, joita kuvataan sarakkeessa valintatapa. Valintatapa on jono, joka muodostuu valintaperusteiden mukaan järjestykseen asetetuista hakijoista. Valintatapajonot ilmaantuvat näkymään eriaikaisesti, ja tulokset tulevat näkyviin sitä mukaan kun korkeakoulut suorittavat valintoja. Valintatapoja voivat olla muun muassa

  • todistusvalinta
  • koepistevalinta
  • avoimen väylän valinta.

Minut on hyväksytty alemmalle toiveelle ja olen ylemmälle toiveelle varalla. Miksi en voi ottaa opiskelupaikkaa vastaan?

Toisessa yhteishaussa alemman toiveen voi ottaa vastaan vasta sitten, kun kaikki yhteishaun tulokset on julkaistu, eli 9.7. alkaen.

Ensimmäisessä yhteishaussa ei käytetä hakutoiveiden priorisointia.

Milloin saan tiedon siitä, onko minut valittu opiskelijaksi?

Korkeakoulut tekevät valintoja eriaikaisesti, ja yhteishauissa on käytössä yhteinen takaraja valintojen tulosten julkaisulle. Valintojen valmistumisen eriaikaisuudesta ja hakutoivejärjestyksestäsi riippuen valinnan tulokset ovat nähtävissä Oma Opintopolku -palvelussa yksilöllisesti.

Valintatapajonot ilmaantuvat näkymään eriaikaisesti, ja tulokset tulevat näkyviin sitä mukaan kun korkeakoulut suorittavat valintoja. Valintatapoja voivat olla muun muassa

  • todistusvalinta
  • koepistevalinta
  • avoimen väylän valinta.

Kaikki hakijat saavat tuloskirjeen, kun korkeakoulut ovat julkaisseet kaikkien valintojen tulokset. Kirjeessä kerrotaan kaikkien hakutoiveiden tulokset ja ohjeet opiskelupaikan vastaanotosta sekä ilmoittautumisesta.

Kun sinulla on paikka vastaanotettavissa, saat siitä ilmoituksen hakemuksella ilmoittamaasi sähköpostiin. Näet tulokset myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun. Palvelussa voit myös ottaa paikan vastaan, sekä ilmoittautua koulutukseen.

Miten ja milloin varasijoilta valitaan koulutukseen?

Varasijalla tarkoitetaan sitä, että et ole kyseisellä hakukerralla menestynyt riittävän hyvin tullaksesi valituksi suoraan koulutukseen, mutta sinulla on vielä mahdollisuus päästä opiskelemaan, jos paikkoja vapautuu. Kuhunkin koulutukseen valitaan aina aloituspaikkamäärän verran parhaiten menestyneitä. Jos et mahdu tähän joukkoon, mutta et ole myöskään hylätty, jäät varasijalle.

Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi korkeammalle priorisoimiinsa koulutuksiin tai päättävät olla ottamatta tarjottua opiskelupaikkaa vastaan.

Valintojen tulokset tulivat ja sain paikan kolmanneksi priorisoimastani koulutuksesta. Olen toisella varasijalla korkeimmalle priorisoimaani kohteeseen, joten haluaisin odottaa vapautuuko paikkoja. Miten minun kannattaa toimia?

Voit ottaa opiskelupaikan vastaan ja jäädä odottamaan vapautuuko ylempiä paikkoja. Vastaanotto muuttuu sitovaksi, jos sinua ei valita korkeammalle priorisoimaasi koulutukseen. Jos saat paikan korkeimmalle priorisoimastasi koulutuksesta, vastaanotto siirtyy automaattisesti siihen.

Lue esimerkkejä valintojen tuloksiin ja paikan vastaanottamiseen liittyvistä tilanteista.

Paikan vastaanotto ja ilmoittautuminen

Miten otan paikan vastaan?

Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa tai sähköpostiisi tulleen linkin kautta määräaikaan mennessä, muuten menetät paikan. Jos et voi käyttää Oma Opintopolku -palvelua tai sähköpostilinkkiä, voit ottaa paikan vastaan kirjallisesti, mutta ilmoituksen pitää olla perillä määräaikaan  mennessä.

Olen hyväksytty 2.toiveelleni ja varalla 1.toiveelle. Miksi en voi ottaa 2.toiveeni opiskelupaikkaa vielä vastaan?

Jos sinulle tarjotaan hakutoivejärjestyksessäsi alempaa opiskelupaikkaa ja olet varasijalla ylempään tai ylempiin, voit toisen yhteishaun kaikkien valintatulosten valmistuttua eli viimeistään 9.7. 

a) ottaa alemman paikan vastaan ja samalla ilmoittaa jääväsi jonottamaan ylempien hakutoiveiden valinnan etenemistä

b) ottaa alemman paikan vastaan suoraan, vaikka olisit varalla ylempiin hakutoiveisiin. Jos otat paikan vastaan suoraan etkä ilmoita jääväsi jonottamaan, ylemmät hakutoiveesi peruuntuvat

c) ilmoittaa, että et ota myönnettyä opiskelupaikkaa vastaan, mutta jäät silti jonottamaan ylempiin hakutoiveisiin.

Katso lisäohjeet varasijoihin ja paikan vastaanottoon liittyen.

En päässyt siihen koulutukseen, joka oli ensisijainen vaihtoehtoni. Kannattaako toissijaista opiskelupaikkaa ottaa vastaan?

Opiskelupaikka kannattaa ottaa vastaan, jos aiot opiskella alaa ja suorittaa siinä tutkinnon. Jos kuitenkin myöhemmin haluat hakeutua muuhun koulutukseen, niin alan vaihtaminen tai toisen tutkinnon opiskelu on edelleen mahdollista, vaikka et kuulukaan ensikertalaiskiintiöön. Ei kannata ottaa vastaan sellaista opiskelupaikkaa, jossa et kuitenkaan aio opiskella.

Miten ilmoittaudun korkeakouluun?

Kun olet ottanut paikan vastaan, sinun on myös ilmoittauduttava oppilaitokseen määräaikaan mennessä. Paikan vastaanoton jälkeen sinulle aukeaa Oma Opintopolku -palvelussa OILI-linkki, jota kautta ilmoittaudut opintoihin. Jos et voi käyttää sähköistä palvelua, toimitat korkeakouluun paperisen ilmoittautumislomakkeen. Ilmoittautuminen pitää tehdä määräaikaan mennessä.